Basisrecepten

Zandkoekjes

   Ik ben op dit moment in de ban van koekjes. En dan het liefst simpele koekjes. Zandkoekjes om precies te zijn. Is er een recept dat nog makkelijker is dan het recept voor zandkoekjes? Ik denk het niet! Gewone zandkoekjes zijn best lekker maar je kunt er ook heerlijk mee variëren. Dat is iets wat ik al best veel gedaan heb. Een aantal van deze variaties wil ik graag met jullie delen. Omdat al die recepten dezelfde basis hebben deel ik eerst die basis met jullie. Daarna komen er ook nog berichtjes online met een aantal variaties.

DSC00424 met watermerk

Dit heb je nodig:
225 gram Zeeuwse bloem
150 gram koude roomboter
2 zakjes vanille suiker
85 gram poedersuiker
snufje zout
1 eigeel

DSC00418 aangepast met watermerk

Zo ga je te werk:
Zeef de bloem.
Voeg de suiker en het zout er aan toe en meng deze goed met elkaar.
Snij de koude roomboter in kleine stukjes.
Voeg de roomboter en het eigeel toe aan de het bloemmengsel. 
Kneed er een soepel deeg van.
Rol het deeg, tussen 2 lagen huishoudfolie uit tot ongeveer 5 mm dikte.
Leg het een uur koud weg in de koelkast.
Steek ronde vormpjes uit en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Zet de bakplaat nog een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onder warmte.
Bak de koekjes in circa 10 minuten gaar.

DSC00412 met watermerk

Tips:
Zeeuwse bloem koop je bij een bakwinkel. Het wordt ook wel patisseriebloem genoemd. Door het gebruik van deze bloem worden de koekjes knapperiger. Als je geen Zeeuwse bloem in huis heb en wel deze koekjes wil bakken kan je tarwebloem gebruiken.

Gebruik altijd koude roomboter in dobbelsteentje van ongeveer 2,5 cm. Hierdoor is het deeg wel wat lastiger te kneden maar je kan het daarna weer makkelijker verwerken. 
Of schaaf de boter met hulp van bijv. een rasp in slierten.

In plaats van het deeg uit te rollen kun je ook een deegrol maken en deze na het koelen in plakjes van 5 mm dik snijden.

Zorg dat het deeg koud is als je gaat uitrollen of in plakjes snijd. Koud deeg plakt veel minder aan je handen en vervormt ook veel minder. Hierdoor is het veel makkelijker verwerken.

Zorg ook dat het deeg koud de oven in gaat. Zo lopen de koekjes het minst uit en behouden ze het beste hun vorm.

Variëren met de smaak:
Gebruik 100 gram poedersuiker en voeg 3 gram kaneel toe.
Gebruik 100 gram poedersuiker en voeg wat citroenrasp toe.

 DSC00399 met watermerk

Bijgewerkt 9/12/2019

3 gedachten over “Zandkoekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *