Basisrecepten

Zandkoekjes

Snel naar recept

Ik ben op dit moment in de ban van koekjes. En dan het liefst simpele koekjes. Zandkoekjes om precies te zijn. Is er een recept dat nog makkelijker is dan het recept voor zandkoekjes? Ik denk het niet! Gewone zandkoekjes zijn best lekker maar je kunt er ook heerlijk mee variëren. Dat is iets wat ik al best veel gedaan heb. Een aantal van deze variaties wil ik graag met jullie delen. Omdat al die recepten dezelfde basis hebben deel ik eerst die basis met jullie. Daarna komen er ook nog berichtjes online met een aantal variaties.

Meest gebruikte recept in Nederland?

Zandkoekjes zijn zo ongeveer het meest gebruikte recept in de Nederlandse keuken. En dat is niet voor niets! Het is een simpel recept dat je, als je het regelmatig gebruikt, uit je hoofd kent. Zelf heb ik de voorkeur om iets meer bloem toe te voegen, zodat de koekjes tijdens het bakken net iets beter in vorm blijven. Ook voeg ik graag een eigeel toe aan het deeg, zo is het deeg wat zanderiger. Je kunt het eigeeel ook prima weglaten, dan zijn de koekjes alleen wat harder. Zo zie je maar… Van ieder koekje ontwikkel je uiteindelijk je eigen voorkeur.

Variaties van 1-10

Sinds dit artikel in 2016 op Bakkriebels verscheen zijn er heel veel zandkoekjes variaties op de blog bijgekomen. Om jullie te laten zien dat er echt heel veel mogelijk is met deze koekjes zet ik ze even op een rijtje:
Het begon met witte chocolade-kaneel koeken, een recept dat ik nog steeds heel graag af en toe maak.
Een andere lekker recept met witte chocolade en zandkoekjes zijn de karamel latte koekjes.
Een andere favoriet zijn de amandel-kokoskoekjes.
Wanneer Rosalie, mijn dochter last heeft van Bakkriebels maakt zij graag zandkoekjes met sprinkels of ze kiest voor een variant op deze crème zandkoekjes met sprinkels.
Door twee van deze koekjes op elkaar te plakken met wat stroopwafelvulling maak je je eigen stroopkoekjes.
Je kunt de koekjes ook vullen met een vanillecrème en karamel. Dan maak je deze heerlijke koekjes.
Wanneer er een kindje geboren is, is het altijd leuk om een zelfgemaakt cadeautje te brengen. Met zandkoekjes maak je bijvoorbeeld deze geboorte koekjes. Heb je wat meer tijd dan zijn de geboorte melocakes ook een aanrader.

Wil je dit recept opslaand op je Pinterest account? Onderstaande afbeeldingen zorgen ervoor dat je dit artikel en het bijhorende recept makkelijk terug vind.
Nog verder variëren

Ook voor de feestdagen is het leuk en lekker om met zandkoekjesdeeg aan de slag te gaan. Voor de kerstdagen zijn dat natuurlijk kerstkransjes. Liever iets originelers? Probeer dan voor deze koffie-vanillekoekjes En voor Koningsdag raad ik je de sinaasappel – chocolade zoenen aan.
Op zoek naar iets extra’s voor bij een kom warme Chocolademelk? Maak dan de chocolade – marshmallow koekjes.
Twee zandekoekjes op elkaar met een heerlijke vulling ertussen? Probeer de pindapasta koekjes of chocolade – hazelnoot eens.
Wist je dat zandkoekjes ook een fijne basis zijn voor bijvoorbeeld taartjes? Probeer zeker deze mandarijn-likeur43 taartjes eens.
Een andere leuke en lekker taartje met een bodem van zandkoekjes zijn deze met framboos en yoghurt.
Wist je dat het deeg van gevulde koeken ook een zandkoekdeeg is? Op Bakkriebels staat bijvoorbeeld een recept voor hele lekkere gevulde appel-kaneelkoeken.
Wauw! Hier ben ik zelf ook even verbaasd over hoor! Wat een hoop verschillende recepten met zandkoekdeeg staan er inmiddels online.

Koemelkvrije zandkoekjes

Om je zandkoekjes koemelkvrij te maken gebruik je geen roomboter maar een harde plantaardige boter. Mijn voorkeur heeft Roombeter van BleuBand, deze krijgt binnenkort een nieuwe naam. Roombeter smaakt bijna net als roomboter alleen dan gemaakt van plantaardige ingrediënten.

Tips bij dit recept

Zeeuwse bloem koop je bij een bakwinkel. Het wordt ook wel patisseriebloem genoemd. Door het gebruik van deze bloem worden de koekjes knapperiger. Als je geen Zeeuwse bloem in huis heb en wel deze koekjes wil bakken kan je tarwebloem gebruiken.
Gebruik altijd koude roomboter in dobbelsteentje van ongeveer 2,5 cm. Hierdoor is het deeg wel wat lastiger te kneden maar je kan het daarna weer makkelijker verwerken. 
Of schaaf de boter met hulp van bijv. een rasp in slierten.
In plaats van het deeg uit te rollen kun je ook een deegrol maken en deze na het koelen in plakjes van 5 mm dik snijden.
Zorg dat het deeg koud is als je gaat uitrollen of in plakjes snijd. Koud deeg plakt veel minder aan je handen en vervormt ook veel minder. Hierdoor is het veel makkelijker verwerken.
Zorg ook dat het deeg koud de oven in gaat. Zo lopen de koekjes het minst uit en behouden ze het beste hun vorm. 

Ben je op zoek naar variatie?

Dan ben je bij Bakkriebels aan het juiste adres. In de loop van de tijd wordt de lijst met variaties van zandkoekjes steeds uitgebreider en langer. Voor nu heb je de keuze uit:

Koffie-vanille zandkoekjes: Een heerlijke sandwich variant waarbij het koekdeeg een lichte koffiesmaak heeft en er tussen twee koekjes een fantastische vanillecrème zit.
Zandkoekjes met sint chocolade figuurtjes: Na het bakken worden er chocolade figuurtjes op het deeg gelegd. Dit is een versie voor Sinterklaas, maar dit zou met allerlei soorten chocolade kunnen.
Zandkoekjes met sprinkles: Chocolade en sprinkels zijn altijd een goed idee. Bij deze versie gebruikten we witte chocolade en vrolijk gekleurde sprinkels.
Chocolade hazelnootkoekjes: Chocolade met hazelnoot is één van mijn favoriete smaakcombinaties. Bij deze koekjes gingen fijngehakte hazelnoten door het deeg. Ook werden de koekjes gesandwich en kwam er chocolade aan te pas.
Latte-Caramel koekjes: Nog zo’n heerlijk sandwich koekjes. In dit geval ging er een zakje Latte Caramel van Douwe Egberts door het deeg en een heerlijke stroopvulling tussen de koekjes. Wat witte chocolade maakte het feest af.
Witte chocolade-Kaneelkoekjes: Deze koekjes waren zo fantastisch lekker! Voor het bakken werden de deegrondjes in de kaneelsuiker gedrukt en na het bakken kregen ze een voetje van witte chocolade.
Amandel-Kokoskoekjes: Als je van amandel en kokos houd dan moet je deze koekjes echt een echt maken! Nog knapperige door het gebruik van amandelmeel.
Jan Hagel: Wist jij dat zelfs Jan Hagel een variant is van zandkoekjes? Met dit recept maak je deze koekjes helemaal zelf!
Klaas Hagel: Bij Bakkriebels hebben we niet allen Jan Hagel maar ook Klaas Hagel. Hierbij is de kaneel vervangen door speculaaskruiden.
Piet Hagel: Onze Hagel familie bestaat uit maar liefst 3 broers. Piet is het broertje dat naar chocolade smaakt.
Pinda – Karamelkoekjes: Fan van snickers? Dan lust je deze koekjes zeker! Een heerlijk koekje met pinda’s, karamel en chocolade
Geboorte – Melocakes: Iets meer werk dan de meeste koekjes maar nog steeds geen uren in de keuken staan? Maak eens zelf deze melocakes. Dit is een geboorte versie maar er zijn natuurlijk nog meer versies te bedenken.
Geboorte koekjes met stempel: Ook deze koekjes zijn gemaakt van zandkoekjes. Na het bakken zijn ze bestrooit met muisjes. Een gave decoratie gemaakt met een stempel van Partycupcakes maakt het geheel af.
Mandarijn-licor 43 taartjes: Voor deze taartjes is het zandkoekdeeg gebruikt als bodem. Een heerlijk idee voor sinterklaas avond.



8 gedachten over “Zandkoekjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *