Ik ben op dit moment in de ban van koekjes. En dan het liefst simpele koekjes. Zandkoekjes om precies te zijn. Is er een recept dat nog makkelijker is dan het recept voor zandkoekjes? Ik denk het niet! Gewone zandkoekjes zijn best lekker maar je kunt er ook heerlijk mee variëren. Dat is iets wat ik al best veel gedaan heb. Een aantal van deze variaties wil ik graag met jullie delen. Omdat al die recepten dezelfde basis hebben deel ik eerst die basis met jullie. Daarna komen er ook nog berichtjes online met een aantal variaties.
Meest gebruikte recept in Nederland?
Zandkoekjes zijn zo ongeveer het meest gebruikte recept in de Nederlandse keuken. En dat is niet voor niets! Het is een simpel recept dat je, als je het regelmatig gebruikt, uit je hoofd kent. Zelf heb ik de voorkeur om iets meer bloem toe te voegen, zodat de koekjes tijdens het bakken net iets beter in vorm blijven. Ook voeg ik graag een eigeel toe aan het deeg, zo is het deeg wat zanderiger. Je kunt het eigeeel ook prima weglaten, dan zijn de koekjes alleen wat harder. Zo zie je maar… Van ieder koekje ontwikkel je uiteindelijk je eigen voorkeur.
Variaties
Zo als ik net al aangaf, heb ik nog aardig wat variaties voor jullie in petto. Op het moment dat dit bericht online komt zijn het er een stuk of 2. Ik kan me voorstellen dat er in de loop van de jaren nog meer variaties uit dit recept zullen ontstaan. Het artikel wordt daarom af en toe bijgewerkt en onder het recept staat een lijstje met variatie-ideeën die je ook op de blog kunt vinden.
Koemelkvrije zandkoekjes
Om je zandkoekjes koemelkvrij te maken gebruik je geen roomboter maar een harde plantaardige boter. Zelf heb ik de voorkeur voor VioBlock. Deze komt wat mij betreft het dichtst bij de roombotersmaak. Een andere goede vervanger is BleuBand Cake & Koekjes.
Tips bij dit recept
- Zeeuwse bloem koop je bij een bakwinkel. Het wordt ook wel patisseriebloem genoemd. Door het gebruik van deze bloem worden de koekjes knapperiger. Als je geen Zeeuwse bloem in huis heb en wel deze koekjes wil bakken kan je tarwebloem gebruiken.
- Gebruik altijd koude roomboter in dobbelsteentje van ongeveer 2,5 cm. Hierdoor is het deeg wel wat lastiger te kneden maar je kan het daarna weer makkelijker verwerken.
Of schaaf de boter met hulp van bijv. een rasp in slierten. - In plaats van het deeg uit te rollen kun je ook een deegrol maken en deze na het koelen in plakjes van 5 mm dik snijden.
- Zorg dat het deeg koud is als je gaat uitrollen of in plakjes snijd. Koud deeg plakt veel minder aan je handen en vervormt ook veel minder. Hierdoor is het veel makkelijker verwerken.
- Zorg ook dat het deeg koud de oven in gaat. Zo lopen de koekjes het minst uit en behouden ze het beste hun vorm.
Zandkoekjes
Ingrediënten
- 225 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
- 150 gram roomboter of Vioblock
- 1 eigeel
- snuf zout
- smaak variaties
- vervang 15 gram poedersuiker door 2 zakjes vanillesuiker.
- voeg citroenrasp of sinaasappelrasp toe aan het deeg.
- voeg wat kaneel of speculaaskruiden toe aan het deeg.
Instructies
- Weeg de ingrediënten nauwkeurig af.
- Kneed alles snel tot een samenhangend deeg.
- Leg een stuk huishoudfolie op je werkbank.
- Leg het deeg erop.
- Leg daar weer een stuk huishoudfolie op.
- Rol het deeg uit tot ci. 3 mm dik. Voor het mooiste resultaat gebruik je uitrollatjes.
- Leg het deeg ongeveer 30 minuten in de koelkast.
- Steek vormpjes uit het deeg.
- Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Zet het deeg nog ongeveer 15 minuten in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 160 graden.
- Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
- De baktijd is afhankelijk van de grootte en dikte van de koekjes.
Ben je op zoek naar variatie?
Dan ben je bij Bakkriebels aan het juiste adres. In de loop van de tijd wordt de lijst met variaties van zandkoekjes steeds uitgebreider en langer. Voor nu heb je de keuze uit:
Koffie-vanille zandkoekjes: Een heerlijke sandwich variant waarbij het koekdeeg een lichte koffiesmaak heeft en er tussen twee koekjes een fantastische vanillecrème zit.
Zandkoekjes met sint chocolade figuurtjes: Na het bakken worden er chocolade figuurtjes op het deeg gelegd. Dit is een versie voor Sinterklaas, maar dit zou met allerlei soorten chocolade kunnen.
Zandkoekjes met sprinkles: Chocolade en sprinkels zijn altijd een goed idee. Bij deze versie gebruikten we witte chocolade en vrolijk gekleurde sprinkels.
Chocolade hazelnootkoekjes: Chocolade met hazelnoot is één van mijn favoriete smaakcombinaties. Bij deze koekjes gingen fijngehakte hazelnoten door het deeg. Ook werden de koekjes gesandwich en kwam er chocolade aan te pas.
Latte-Caramel koekjes: Nog zo’n heerlijk sandwich koekjes. In dit geval ging er een zakje Latte Caramel van Douwe Egberts door het deeg en een heerlijke stroopvulling tussen de koekjes. Wat witte chocolade maakte het feest af.
Witte chocolade-Kaneelkoekjes: Deze koekjes waren zo fantastisch lekker! Voor het bakken werden de deegrondjes in de kaneelsuiker gedrukt en na het bakken kregen ze een voetje van witte chocolade.
Amandel-Kokoskoekjes: Als je van amandel en kokos houd dan moet je deze koekjes echt een echt maken! Nog knapperige door het gebruik van amandelmeel.
Jan Hagel: Wist jij dat zelfs Jan Hagel een variant is van zandkoekjes? Met dit recept maak je deze koekjes helemaal zelf!
Klaas Hagel: Bij Bakkriebels hebben we niet allen Jan Hagel maar ook Klaas Hagel. Hierbij is de kaneel vervangen door speculaaskruiden.
Piet Hagel: Onze Hagel familie bestaat uit maar liefst 3 broers. Piet is het broertje dat naar chocolade smaakt.
Pinda – Karamelkoekjes: Fan van snickers? Dan lust je deze koekjes zeker! Een heerlijk koekje met pinda’s, karamel en chocolade
Geboorte – Melocakes: Iets meer werk dan de meeste koekjes maar nog steeds geen uren in de keuken staan? Maak eens zelf deze melocakes. Dit is een geboorte versie maar er zijn natuurlijk nog meer versies te bedenken.
Geboorte koekjes met stempel: Ook deze koekjes zijn gemaakt van zandkoekjes. Na het bakken zijn ze bestrooit met muisjes. Een gave decoratie gemaakt met een stempel van Partycupcakes maakt het geheel af.
Mandarijn-licor 43 taartjes: Voor deze taartjes is het zandkoekdeeg gebruikt als bodem. Een heerlijk idee voor sinterklaas avond.
8 gedachten over “Zandkoekjes”