Wat moet iedereen weten over koemelkallergiën?

Anderhalf jaar lang meelopen in de wereld van de koemelkallergiën heeft mij een hoop kennis gebracht. Zo ben ik er achter gekomen dat er flink wat misverstanden zijn. Kom je niet in aanraking met een koemelkallergie, dat is dat uiteraard helemaal niet vreemd. Ook ik leerde dit op het moment dat ik er mee in aanraking kwam. Om meer bekendheid te geven aan deze verschillen zou iedereen dit artikel moeten lezen.

Allereerst is het goed om te weten dat er twee soorten koemelkallergiën zijn. Je hebt een lactoseallergie en een koemelkeiwitallergie. Deze twee worden zeer regelmatig als één en dezelfde allergie gezien. Aangezien eiwitten en lactose twee verschillende dingen zijn, is ook de allergie verschillend. Ben je klaar voor een beetje basiskennis?

Hoe zit melk in elkaar?

Melk bestaat grofweg uit 3 bestanddelen: melksuiker (de lactose), melkeiwit (caseïne) en melkvet. Hierbij kan je allergisch zijn voor de melksuiker of het melkeiwit.

Wat is een lactoseallergie?

Ons lichaam breekt van nature zelf lactose af door het aanmaken van het enzym lactase. Bij mensen met een lactoseallergie maakt het lichaam geen of te weinig lactase aan. Fabrikanten zoals bijvoorbeeld Minus-L hebben hiervoor ‘lactosevrije producten’ op de markt gebracht. Hierbij is het goed om te weten dat je eigenlijk ‘voor de gek’ gehouden wordt. Het product is namelijk niet lactose-vrij maar lactase-rijk. Het enzym dat door het lichaam niet aangemaakt wordt is door de fabrikant toegevoegd. Hierdoor kunnen mensen met een lactoseallergie veelal deze ‘lactosevrije producten’ toch verdragen. Er zijn echter ook mensen waarvoor dit niet voldoende werkt.

Wat is een koemelkeiwitallergie?

En dan heb je nog een koemelkeiwitallergie. Hierbij ben je dus allergisch voor koemelkeiwitten. Helaas is daar geen enzym als lactase voor. Het enige dat mensen met een koemelkeiwitallergie helpt is geen koemelk meer te gebruiken. Alles waar koemelk inzit moet uit het voedingspatroon geschrapt worden. Het betekend overigens ook dat je alleen allergisch bent voor de KOEmelkeiwitten. Kippeneiwit kan je, bij een koemelkeiwitallergie prima gebruiken.

Zoveel verschillende namen…

Koemelkeiwitten zitten in alles wat van melk gemaakt is. Melk heeft van producenten heel veel verschillende namen gekregen. Dit heeft te maken de diverse verwerkingsmanieren. Melk die gedroogd is noemen we bijvoorbeeld melkpoeder. En dan heb je dus ook nog volle en magere melkpoeder. Ook weipoeder, wat een bijproduct is van kaasbereiding, is afkomstig van koemelk. Andere namen voor koemelk zijn: magere of droge melkbestanddelen, botervet en boterconcentraat. Deze lijst kan ik nog langer maken, want melk heeft nog veel meer namen. De bovenstaande namen zijn echter de meestvoorkomende.

Waar duiken koemelkeiwitten allemaal op?

Koemelkeiwitten kunnen opduiken als ingrediënt waar je het totaal niet verwacht. Neem Taksi en Rivella, hier zitten maar liefst 40%-60% melkbestanddelen in! Ook chips is een product met veel melk. En wat denk je van koeken en koekjes? Om nog maar te zwijgen over brood en broodverbeteraar. Wees dus altijd alert! Lees regelmatig die ingrediënten lijst door. Tip: De meeste fabrikanten hebben allergenen vetgedrukt en/of met hoofdletters op de verpakking staan.