Kerst·Kleine koekjes·Oud & nieuw

Koffie – vanille zandkoekjes

Snel naar recept
Oef! Ik heb weer top koekjes voor jullie, namelijk deze veel te lekkere Koffie – vanille zandkoekjes. De koffiesmaak in deze koekjes is heerlijk mild en subtiel. Tussen de koekjes in zit een lekkere vanillecrème. De pure chocolade maakt het helemaal af. De mooie gouden sterretjes maken er een heel feestelijk en aantrekkelijk koekje van. Om in te bijten!
Terugkijken en vooruitkijken

Eigenlijk is het al te lang geleden dat ik deze koekjes gemaakt heb. In 2020 liep ik er telkens weer tegenaan dat er toch wel heel veel details wegvallen als ik een recept niet direct uitwerkt. Of als ik een recept wel uitgewerkt heb, maar ik de tekst daarna nog aan wil passen. Voor volgend jaar staan er nog lang niet zoveel recepten klaar als ik dit jaar had. Daar ben ik aan de ene kant natuurlijk blij mee. Aan de andere kant ben ik ook weer heel benieuwd hoe het in 2021 gaat. Lukt het me dan om wekelijks 2 berichten te plaatsen? Gelukkig is dat geen target die ik hoef te halen. Ik ga er dan ook heel relax in staan en ervaren hoe me dit weer gaat bevallen.

Nieuwe werkgever

Daarnaast heb ik per 1 februari een nieuwe uitdaging gevonden. Ik ga één dag per week op een zorgboerderij werken. Nog steeds met ouderen, maar zo veel dichterbij huis. Mijn woon-werkverkeer zakt die dag met 80% aan kilometers! En weet je… na 14,5 jaar bij één en dezelfde werkgever gewerkt te hebben blijf ik ook daar nog steeds, haha. Ik blijf ook daar één dag per week werken. In die 14,5 jaar heb ik een hele reeks aan contractsverminderingen opgebouwd. Ik begon fulltime, nu blijft er nog 8u per week van over. Ik ben heel benieuwd welke invloed deze verandering gaat hebben. Ik heb er in ieder geval reuze veel zin in!

Terug naar…

De koekjes! Want ja… Daar komen jullie hier tenslotte voor. Wie mij al wat langer volgt weet ik dat heel veel van koekjes bakken hou. Taarten zijn ook leuk maar laten we eerlijk zijn: Koekjes eet ik (bijna) elke dag en taart nog niet eens wekelijks. Deze koekjes zijn dan ook de zoveelste variant op zandkoekjes. Met die basis kan je nooit genoeg variëren. Voor deze koekjes voegde ik oploskoffie toe aan het deeg. Hierdoor krijgt het deeg een milde koffie smaak. Wil jij liever een sterke koffie smaak? Dan moet je een dubbele portie oploskoffie toevoegen aan het recept.

Dubbele koekjes zijn dubbel lekker

Naast dat ik van zandkoekjes hou, hou ik ook van dubbele koekjes. Ik ben daarvoor een beetje aan het experimenteren met een lekkere vulling. Deze vulling is in ieder geval alvast heel lekker! Er zit een heerlijke vanille smaak aan door het toevoegen van vanille extract. Je kunt ook kiezen voor een vanillepeul. Zelf gebruik ik die weinig omdat ze vooral online bestelbaar zijn en je dan maar af moet wachten wat je bezorgd krijgt. Plus dat het ook een best duur ingrediënt is. Dat kan ik in een recept als deze makkelijk vervangen door een extract.

Drie dubbel lekker

Deze koekjes worden nog lekkerder door ze even in de pure chocolade te dopen. Dan zijn ze dus drie dubbel lekker! De chocolade maakt deze koekjes echt helemaal af. Zorg wel dat je laagje chocolade wat dun is, anders overstemt de chocolade de koffiesmaak. Als allerlaatste finising touch plakte ik er 3 gouden sterrertjes op. Deze sterrertjes komen uit een sprinkelmix van Cake Angels en zijn te koop bij Jumbo.

Koemelkvrij

Deze koekjes zijn zowel met als zonder koemelk te maken. Heb je geen koemelkallergie? Gebruik dan roomboter. Bak je wel koemelkvrij? Gebruik dan bij voorkeur FloraPlant. De smaak van je koekjes zal dan bijna niet te onderscheiden zijn van koekjes die met roomboter gebakken worden.

Wil je dit recect opslaan op Pinterest? Sla dan onderstaande afbeelding op één van je borden op, zo kun je het altijd terug vinden.

17 gedachten over “Koffie – vanille zandkoekjes

      1. hoi hoi kun je ook gewoon chocolade reep gebruiken au baan marie of gewoon in een pan op laag vuur in plaats van smelt chocolade?

        vr gr

        1. Hoi Samantha,

          Ja, dat kan. Zelf doe ik het liever niet omdat een reep chocolade vaak een minder mooi restultaat geeft. De chocolade van een reep slaat sneller wit uit of krijgt een soort uitslag. Beide maken niet uit voor de smaak.

          Groetjes,

          Adriënne

  1. hoi hoi
    moet de boter perse koud zijn of kan het ook op kamertemperatuur?, wand de boter is best hard als ik hem uit de koelkast haal. en als het deeg klaar is moet hij ook nog in de koelkast terug.

    vr gr

    1. Hoi,

      Koude boter bij het maken van het deeg zorgt ervoor dat je koekjes de lekkerste bite krijgen. Tijdens het koelen van het deeg nemen de droge ingrediënten het vocht van de natte ingrediënten op. En tijdens het bakken blijven de koekjes beter in vorm. Die twee bij elkaar zorgen voor net dat beetje extra wat je koekjes tot een nog groter succes maken.

      Groetjes,

      Adriënne

      1. hoi hoi. hahaha ik denk hier ook niet ik zelf ben geen koffie fan maar mijn man wel en die kan best wel wat eten hahaha.
        ik denk alleen dat bij mij 10min in de oven net iets te lang is wand vond ze zo donker vergeleken met die van uw foto.

        vr gr

        1. Haha! Heel herkenbaar! Zelf lust ik ook geen koffie. Maar deze koeken wel 😉 Wie weet is dat bij jouw ook wel zo. Het kan inderdaad zo zijn dat de temperatuur in jouw oven warmer is dan de oven aangeeft. Dit heeft invloed op de baktijd waardoor het inderdaad kan dat de koekjes bij jouw na 8 minuten al klaar zijn.

          Groetjes,

          Adriënne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *