Kleine koekjes

Zandkoekjes met sprinkles

Vorige week kwam Rosalie uit bed en zei heel beslist: ‘Ik wil koekjes bakken met jou’. Wat is het dan leuk en lekker om dat ook gewoon te doen! Even een klein geniet momentje met mijn bijna 3 jarige meisje. En er dan achter komen dat ze van al die keren meekijken al heel veel geleerd heeft. Zo veel dat zij zelf vind dat mama’s hulp eigenlijk helemaal niet nodig is. ‘Nee, ikkuh zelluf doen!’ Was haar favoriete uitdrukking die middag. Gelukkig mocht ik wel een klein beetje helpen met het afwegen, kneden en uitrollen. Oh en voordat ik ongeruste (Facebook)berichten krijgt: Ik heb ze ook zelf in de oven gedaan en ze er uitgehaald 🙂 Na Rosalie d’r standvastige: ‘Ik ga koekjes bakken met jou’ moesten we wel uitzoeken welke koekjes we zouden gaan bakken. Ik dook in mijn boekenkast en pakte er een simpel koekjesbakboek uit. Samen bladerend door het boek zag ik koekjes met chocolade en hagelslag. ‘Tadam!’ dacht ik, ‘aan de slag’! Die koekjes maken we van het zandkoekjes basisrecept, de chocolade heb ik nog in huis, hagelslag ook maar…. ik heb een nieuwe verslaving he 😉 Sprinkles! Dus mocht jij je nu afvragen wat je met het artikel van maandag moet dan is dit alvast het eerste idee!

 

 

Dit heb je nodig voor circa 22 koekjes:

200 gram Zeeuwse bloem (of tarwe bloem)

2 zakjes vanillesuiker

85 gram poedersuiker

snufje zout

150 gram koude roomboter

125 gram witte chocolade

sprinkles naar keuze

(wij gebruikten een mix van musketzaad, ‘hagelslag’, soft parels en bloemetjes)

En verder:

Deegroller

Huishoudfolie

Ronde uitsteekvorm 5 cm

Zo ga je te werk:

Snij de koude roomboter in kleine stukjes

Voeg de overige ingrediënten er aan toe.

Kneed het zo snel mogelijk tot een samenhangend deeg. Let goed op dat er geen boterklonten meer in zitten.

Rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 4 mm dik.

Laat het deeg ongeveer 1 uur te rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Steek zoveel mogelijk koeken uit het deeg en leg deze ongeveer 2 cm van elkaar af op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Rol de resten van het deeg opnieuw uit en steek nogmaals zoveel mogelijk koeken uit. Herhaal dit tot al het deeg op is.

Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar.

Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat. Verplaats ze naar een rooster en laat ze daarop volledig afkoelen.

Smelt en tempereer de chocolade.

Smeer met een dessertlepel op ieder koekjes wat chocolade. Zorg dat je ongeveer 5 mm van de rand af blijft.

Bestrooi ze de nog zachte chocolade met de sprinkles of een sprinklemix.

Laat de chocolade uitharden voor je ze in een trommeltje opbergt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *