Kleine koekjes

Piet Hagel, het chocoladebroertje van Jan Hagel

Snel naar recept

Heb je ooit van Piet Hagel gehoord? Ik denk het niet. Tenminste… Ik ben nog nooit een koekje tegen gekomen dat zo heet. Waarom dan een recept met deze naam? Je kent vast het bekende Hollandse koekje Jan Hagel? Een knapperig, licht naar kaneel smakend koekje met parelsuiker en geschaafde amandelen. Piet Hagel is het broertje van deze overbekende Jan Hagel.

Verschillende broers

Het recept voor Jan Hagel staat al ruim 5 jaar online en vind je hier. Zo lang is het ook geleden dat er een idee in mijn hoofd opkwam. Tijdens het maken van deze Jan Hagels maakte mijn gedachten een sprongetje. Hoeveel Hollandse gezinnen hadden vroeger geen ‘Jan’, ‘Piet’ en/of ‘Klaas’? Aan de kant van mijn moeder komen deze namen in ieder geval alle drie minimaal één keer voor. En zo kwam ik op het idee om niet alleen Jan Hagel maar ook Piet en Klaas Hagel te maken. Wist je dat Klaas Hagel ook al een poosje online staat? Een klein jaartje na Jan Hagel stelde ik Klaas Hagel in dit artikel aan jullie voor. Daarna vergat ik Piet niet, maar het maken ervan duurde wat langer.

Van Jan naar Piet

Hoewel de Hagelbroertjes ondeling heel veel op elkaar lijken zijn er ook verschillen. Jan Hagel is de gewone traditionele versie. Voor Klaas Hagel verving ik de kaneel door speculaaskruiden. In speculaas klinkt al een beetje Klaas, dus de keuze voor die naam was snel gemaakt. En bij deze Piet Hagel verving ik een deel van de bloem door cacao en voegde ik vanillesuiker in plaats van kaneel toe. Na het bakken bestrooide ik de koek ook nog met stukjes chocolade. Zo heb je een koekje, dat weliswaar op zijn broers lijkt maar toch een heel eigen karakter heeft. Wat mij betreft is de familie zo compleet. Heb jij nog een idee dat ik echt moet proberen? Laat het dan vooral weten in de reacties.

Koemelkvrije opties

Heb jij of ken jij iemand met een koemelkallergie? In het begin kan het dan heel lastig zijn om lekkere koemelkvrije recepten te vinden. Mijn zoektocht naar koemelkvrije opties duurt nu bijna een jaar. En ik ben er inmiddels achter dat koemelkvrij bakken voor heel veel recepten geen probleem is. Neem bijvoorbeeld dit recept voor Piet Hagel. Voorheen gebruikte ik daar roomboter voor. Nu vervang ik de roomboter voor FloraPlant, een 100% plantaardige boter. De smaak van deze boter komt heel dicht bij de smaak van roomboter. Ideaal dus als je koemelkvrij wilt bakken. Naast de boter vervangen moet je ook opletten bij de chocolade. In melk en witte chocolade zitten altijd melkbestanddelen. Bij het gebruik van pure chocolade is deze kans kleiner maar zeker nog steeds aanwezig. Check dus voor gebruik altijd of de chocolade die je wil gebruikt echt koemelkvrij is.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Voeg dan onderstaande afbeelding toe aan één van je Pinterest borden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *