Sinds ik een jaar of 4 / 5 geleden de butterscotch koekjes van Crien en Claar voor het eerst bakte vroeg mijn man regelmatig of ik nog een keer die lekkere koekjes wilde maken. Tegenwoordig heb ik steeds minder mixen in huis. Niet omdat ik er op tegen ben maar omdat ik ze pas bak als ik zie dat de houdbaarheidsdatum (bijna) verstreken is. Op de een of andere manier negeer ik ze tot ik denk: Oh nee! Die liggen er al veel te lang! Het was dus ook al erg lang geleden dat ik deze koekjes gebakken had. En ineens vroeg hij er weer om. Ik vroeg me af of het mogelijk was om zelf de koekjes te maken. Om ze te maken heb ik butterscotch nodig (ja duh! :P) Maar hoe ik ook zocht daar vond ik niet zo makkelijk een recept voor. Uiteindelijk vond ik een recept voor butterscotch truffels waarin beschreven werd hoe zij je butterscotch kan maken. Met dat recept ben ik aan de slag gegaan en dat resulteerde uiteindelijk in deze zoete heerlijkheid:
Omdat je deze heerlijke butterscotch ook kan gebruiken voor bijv. garnering op een butterscotch taart of om butterscotch truffles mee te maken deel ik het recept met jullie. Daarbij kwam ik er via google achter dat er meer mensen zijn die op zoek zijn naar een receptje voor butterscotch.
Dit heb je nodig voor ongeveer 100 gram butterscotch:
100 gram ruwe rietsuiker
15 gram roomboter
33 gram water
10 gram suikerstroop van Gilse
En verder:
Voedingsthermometer
pan met dikke bodem
bakplaat met bakpapier
bakje met klein beetje koud water
siliconen bakkwast
siliconen spatel
Zo ga je te werk:
Weeg alle ingrediënten af en doe ze in de pan.
Doe de voedingsthermometer er bij in de pan.
Verwarm de ingrediënten op een matig warme hittebron (bij mij staat hij op ongeveer 1/4 van de maximale warmte) tot 149 graden Celsius.
Dompel af en toe de bakkwast in koud water en maak de randjes van de pan schoon.
Giet de kokende massa op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Je kunt de massa dunner maken door het met de spatel uit te spreiden.
Laat de butterscotch volledig afkoelen voor je het verder verwerkt.
Afhankelijk van het doel waarvoor je het gemaakt heb kan je de butterscotch in grove stukken breken, in fijne stukjes hakken met een kartelmes of in de blender fijnmalen tot de gewenste grootte.
Heb jij geen voedingsthermometer? Dan is het lastiger om een goed butterscotch te maken. Misschien kunnen deze tips je helpen:
Bij mij duurde het ongeveer 17 minuten voor de massa een temperatuur van 149 graden bereikt had. Dit is echter verschillend per hittebron.
Ook aan de, op de bakkwast achterbleven butterscotch, kan je merken dat het bijna klaar is: De butterscotch stolt dan namelijk direct nadat je de kwast in het koude water gedompeld heb.
Laat je de temperatuur niet hoog genoeg komen dan kraakt de butterscotch niet als je hem breekt. Hij blijft dan een beetje taai.
Laat je de temperatuur te hoog komen dan verbrand het.