Kleine koekjes·Recepten

Even voorstellen: Klaas Hagel

Hey Psst… Ken jij Jan Hagel? Je weet wel wat ik bedoel, he? Lekker zijn die joh! Zo’n pakje is hier nooit veilig. Zeker niet al het open is. En ik zal vast de enige niet zijn. En nu…  Nu heb ik goed nieuws voor jullie! Jan is grote broer geworden! Hoera! Ja echt waar… De familie hagel heeft een nieuw familielid. We noemen hem Klaas. Klaas? Ja luister maar.  Tenslotte klinkt Klaas net zo Hollands als Jan. Hoeveel gezinnen waren (of zijn) er niet waren Jan en Klaas broertjes zijn. En Klaas past ook nog goed bij de smaak die dit Hagel-kind heeft. Denk maar eens even aan de meest gebruikte kruiden in deze tijd van het jaar. Ja, ik bedoel die pot speculaaskruiden. Met de naam Klaas is hij dus goed vernoemt. Geen geklust van die letters (of iets dat er echt niet bij past maar veel mooier is) maar een naam die je er duidelijk en snel uit haal. Oh en weet je waarom deze naam ook goed van toepassing is bij dit Hagel-kind? Het verwijst ook naar de man die menig kinderhartje sneller laat kloppen. De man die binnenkort met zijn stoomboot weer aankomt in ons kikkerlandje. De goedheiligman die zijn knechten er op uit stuurt met de allermooiste cadeaus voor kleine en grote kindjes. Wat zal hij trots zijn als hij hoort dat hier een koekje naar hem vernoemd is!

dsc05215-met-watermerk

Dit heb je nodig voor 1 plaat:

225 gram Zeeuwse bloem
2 gram bakpoeder
1 gram theelepel zout
10 gram speculaaskruiden
150 gram zachte roomboter
100 gram fijne kristalsuiker
1 goed losgeklopt ei
een paar flinke eetlepels parelsuiker
een paar flinke eetlepels amandelschaafsel
dsc05207-met-watermerk

En verder:

uitrollatjes van 2 -3 mm
huishoudfolie
bakplaat bekleed met bakpapier
afkoelrooster
Zo ga je te werk:
Meng de tarwebloem met de bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden.
Klop de boter licht en luchtig in ongeveer 2 -3 minuten.
Voeg het bloemmengsel en de helft van het ei toe en kneed er een soepel en samenhangend deeg van.
Leg een laag huishoudfolie op je werkblad, daar boven op het bakpapier en daarboven weer een laag huishoudfolie.
Rol het deeg uit tot het net zo groot is als het bakpapier. Gebruik de uitrollatjes als hulpmiddel hiervoor.
Verwijder het huishoudfolie en leg de uitgerolde plak deeg op de bakplaat.
Bestrijk het deeg in met het overgebleven ei.
Verdeel de parelsuiker gelijkmatig over het deeg en druk het iets aan.
Verdeel het amandelschaafsel over het deeg en druk het nogmaals goed aan.
Bak de koek in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin.
Snij de koek direct in 24 stukken. Hiervoor snij je het in de lengte in 6 banen en in de breedte in 4 banen.
Laat de koeken daarna afkoelen op een rooster.

 dsc05211-met-watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *