Kleine koekjes

Dubbele pindapasta koekjes

Snel naar recept
Vandaag gooien we het eens niet over de zoet-zoeter-zoetst kant maar tikt een zoet recept de hartige kant bijna aan. Deze dubbele pindapasta koekjes zijn gevuld met het nieuwste product van Bonne Maman, pindapasta. En wat zijn ze verrukkelijk! De combinatie met honing-zout pinda’s en witte chocolade smaakt zeker weten naar meer.
Nieuwkomer Pindapasta

Als ik naar één product uit de nieuwste foodybox wel razend benieuwd was, dan moet dat de pindapasta van Bonne Maman zijn. Toen de box binnen gekomen en uitgepakt was, ging dan ook meteen dat potje open. Even vlug met een theelepeltje proeven. Dat was een gekke gewaarwording: het smaakt als een soort pindakaas maar toch ook anders. Pindapasta heeft namelijk het mondgevoel van chocoladepasta en de kleur doet heel sterk aan speculoos denken. Naast pinda proef je ook tonen van karamel. In eerste instantie was ik niet razend enthousiast. Tot ik dus deze dubbele pindapasta koekjes bakte en de pindapasta nog eens proefde. Je koopt Pindapasta bij Albert Heijn, Plus en Hoogvliet voor €3,99. Als je snel bent: Deze week (01-04-2024) in de bonus bij Albert Heijn met 30% korting.

Zandkoekjes experiment

Wat is het lang geleden dat ik een koekjesrecept online plaatste. Gelukkig staan er al heel veel koekjesrecepten op de blog. En mijn meest favoriete koekjes recept om mee te variëren is in die categorie goed vertegenwoordigd. Ook voor deze dubbele pindapasta koekjes gebruikte ik het zandkoekjesrecept als basis. Grappig detail: Gisteren las ik met Steven een boek waarin ook zandkoekjes gemaakt worden. Daar gebruiken ze slechts drie ingrediënten namelijk bloem, suiker en boter. Ik bedacht gelijk dat ik daar waarschijnlijk niet zo blij van zou worden. Want waar smaakt het koekje dan naar? Zandkoekjes worden een stuk lekkerder als je er wat zout en een andere smaakmaker als vanille of kaneel aan toe voegt. Een andere must in dit recept is het eigeel. Als je wilt weten welke invloed eigeel op een recept kan hebben, dan raad ik je aan om tegelijkertijd een deeg met en zonder eigeel te maken en daar het verschil tussen te proeven. Een ander leuk experiment is om een deeg met patentbloem en een deeg met Zeeuwse bloem te maken. Ga jij de uitdaging aan?

Wil je dit recept niet vergeten? Pin onderstaande afbeelding op je Pinterestaccount op één van je borden. Zo kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.

Zandkoekjes maken

Soms lopen zandkoekjes tijdens het bakken heel erg uit. Daarom heb ik nog een paar tips voor je. Hopelijk lukt het zo ook bij jouw om het uitlopen van de koekjes te voorkomen. Gebruik koude (room)boter en kneed zo kort mogelijk. Na het kneden rol je het deeg op vershoudfolie uit tot een plak van circa 3 mm dikte. Dek ook de bovenkant van het deeg af met vershoudfolie. Zo koelt het deeg optimaal in de koelkast. Het deeg is voldoende gekoeld als het hard is. Na het uitsteken van de deegrondjes leg je deze op de bakplaat met bakpapier. Nu is het tijd om het deeg opnieuw te koelen. In deze tijd verwarm je ook de oven voor. Dankzij het goed gekoelde deeg behouden ook zandkoekjes hun vorm.

Honing-zout pinda’s

Ze stonden al een tijdje in de kast. Te wachten tot ze eindelijk opgegeten zouden worden. En hoewel we er al aan begonnen waren schoven ze toch telkens wat verder naar achteren in de kast. Tot de aankondiging van de foodybox kwam. Toen reserveerde ik het bakje honing-zout pinda’s voor bij de Pindapasta. Een gouden combinatie omdat ze allebei dezelfde zoet-zout balans hebben. Wij kregen de honing-zout pinda’s in een cadeaupakket. Gelukkig verkoopt Albert Heijn een soort gelijk product, zij het dan in combinatie met cashewnoten. Haal de cashewnoten eruit of gebruik ze allebei voor deze koekjes.

Dippen of scheppen

Nadat de koekjes gebakken, afgekoeld en gevuld zijn is het tijd voor de afwerking. Hiervoor smeerde ik nog een klein beetje pindapasta op de koekjes. Dit was achteraf niet echt nodig geweest maar het zorgde er wel voor dat de honing-zout pinda’s mooi bleven plakken. Mijn oorspronkelijke plan was om de bovenkant van de koekjes te dippen. Bij het eerste koekje vielen er echter alsnog wat pinda’s af waardoor ik direct switchte naar plan B. Ik schepte de gesmolten chocolade met een theelepeltje op de pinda’s. Voor mij werkte dit stukken beter, hopelijk ook voor jouw.

Koemelkvrij

Yes! De nieuwe Pindapasta is koemelkvrij. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de hazelnootpasta en karamelpasta van Bonne Maman. Dat betekend dat je deze koekjes zonder al te veel poespas makkelijk koemelkvrij kunt maken. Hiervoor gebruik je een goede plantaardige roomboter vervanger zoals BlueBand Roombeter of VioBlock. Binnenkort verdwijnt VioBlock uit het assortiment. Maar wist jij dat deze allebei van dezelfde fabrikant komen? En dat Roombeter hetzelfde product is als ooit FloraPlant was. Google beide verpakkingen maar eens. De kleur is het grootste verschil. En dan gebruik ik in dit recept ook witte chocolade. Zelf heb ik gekozen voor de Vegan choc van Jumbo. Deze smelt makkelijk en stolt daarna ook weer goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *