Inspiratie artikel

10x bakken voor de winter

Het is hartje winter en het duurt nog ruim een maand voor het volgende seizoen aanbreekt. Daarom vind ik het een mooi moment om jullie te voorzien van een inspiratie artikel ’10x bakken voor de winter’. Tot de kerst worden we ongeveer plat gegooid met winterse en vooral feestelijke recepten. In de maand januari zijn het vaak de ‘gezonde’ recepten die centraal staan. Zodra februari om de hoek komt kijken storten we ons op de Valentijnsrecepten. Maar wat komt daarna? Met de zachte winter die we dit jaar hebben krijgen we al snel last van lentekriebels. Vorig jaar stonden we echter in februari op onze schaatsen. Er is een spreekwoord dat zegt: ‘Maart roert zijn staart’, of ‘Maartse buien die beduien dat de lente aankomt kruien’. Met andere woorden, het kan nog weleens lekker winters worden en dan komt dit artikel prima van pas.

In het artikel ’10x bakken voor de herfst’ schreef ik dat ik geen seizoensovergang zo groot vind dat de Zomer-Herfst overgang. En zo is het ook maar net. De herfst-winter overgang maken we te midden van een drukke periode met allerlei feestdagen. We zijn bezig met het organiseren van gezellige avonden en etentjes, waardoor het niet zo opvalt dat we ook weer andere smaken gaan gebruiken. Echte winterse smaken zijn voor mij chocolade en marshmallow maar ook pepermunt en anijs horen erbij. Lees je mee en laat je insprireren door dit artikel.

1. Rode bessen – marshmallow tartelettes

Als ik maar één recept voor dit artikel moest kiezen dan zou ik het recept voor rode bessen – marshmallow tartelettes kiezen. Ik krijg hier zo’n warm gevoel bij. De prachtige rode bessen die bedekt zijn met een suikersneeuw laagje in combinatie met de fluffie marshmallow en de bodempjes met een hint kaneel erin. Zoet en zuur tegelijk, winters en tegelijk ook zacht en vriendelijk. Ik vind deze tartelettes echt fantastisch!

2. Pepermunt – slagroomtruffeltaart

Een taart met pepermunt er in. Hoe winters is dat? Het is één van de gewaagdere recepten die je op Bakkriebels vind. De één vind het heerlijk, terwijl de ander er van gruwt. Het is eigenlijk net als met alle andere recepten die je op de blog vindt. Maar de groep ‘Geen-pepermunt-in-mijn-taart’ is groter dan de groep ‘Geen-aardbeien-in-mijn-taart’. Deze slagroomtruffel taart is trouwens ook fantastisch lekker zonder de pepermunt.

3. Blauwe bessen – crumble cupcakes

Blauwe bessen zijn tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar voor ongeveer dezelfde prijs. In de winter zijn het nog steeds lekkere bessen waar je ook fijn mee kunt bakken. In deze cupcakes combineerde ik de bessen met anijs en kruidnoten. Grote kans dat je die nu niet in huis hebt maar je kunt de kruidnoten ook vervangen voor schuddebuikjes. De anijs zorgt in dit recept voor een heerlijke winterse smaak. Bak jij weleens met anijs?

4. Appel-pecan tulband

Eigenlijk is dit een recept dat meer herfstig dan winters aan doet, vind je niet? Zeker aan het begin van de winter is het echter een recept dat ook heel goed op een gure, koude, regenachtige dag past. Dan zitten we nog middenin de tijd van de verse noten en kei-lekkere appels. Maar in februari of begin maart smaakt deze tulband ook nog heerlijk.

5. Oreo – Marshmallow cupcakes

Ik hou van cupcakes, ik hou van Chocolade, ik hou van Oreo’s en ik hou van Marsmallows! Jij ook? Dan is dit echt het beste winterse recept dat ik in dit artikel met je deel. Marshmallow is echt fantastisch om mee te bakken en lekkere recepten mee te creeëren. Heb jij al weleens met marshmallow gebakken?

6. Chocolade – Hazelnootcake met Amarula – koffiemousse

Eén van de laatste Bakkriebels toppertjes die online gekomen is. Een heerlijke recept waar je helemaal warm van wordt. Koffie, chocolade en hazelnoot in combinatie met Amarula, mmmh! Hier lik je echt je vingers bij af. Laat je niet weerhouden door alles wat je nodig hebt, eenmaal geproeft wil je hem nog veel vaker maken.

7. Stroopwafelcake

Hoeveel bloggers zouden er zijn die een recept voor stroopwafelcake op hun blog hebben staan? Allemaal recepten die net iets anders zijn maar als overeenkomst hebben dat er stroopwafel inzit. En zo is er voor iedereen wel stroopwafelcake te vinden die hij of zij helemaal het einde vind. Ook op Bakkriebels ontbreekt het recept voor onze favoriete stroopwafelcake niet.

8. Anijseierkoek

Lang geleden (in 2016) bakte ik heel vaak eierkoeken. De anijseierkoeken waren destijds één van mijn favorieten. Sowieso vind ik anijs een lekkere smaakmaker en geniet ik erg van recepten waar ik dit in verwerkt heb. Deze eierkoeken hebben een subtiele smaak van anijs en worden gezoet met gestampte muisjes. Als je het mij vraagt is dit een top snack voor na een lange wandeling op een koude winterse ochtend.

9. Chocolade – Marshmallow koekjes

Gebakken chocolademelk, dat is misschien de beste samenvatting voor deze chocoladekoekjes met marshmallow. Dit recept is dan ook perfect voor in de winter. Een kop warme chocolademelk, thee of koffie en een chocolade-marshmallow koekje erbij maakt je winter-dip momentje een stuk aangenamer.

10. Café noir brownies

Een recept dat ik bijna vergat om aan mijn lijstje winterfavorieten toe te voegen. Oeps! Dat kan echt niet! Dit artikel is niet compleet met het allerlekkerste brownie recept dat je op Bakkriebels kunt vinden. Geen noten, maar café noir koekjes in mijn brownies. En ik hoop vanaf nu ook in de jouwe! Geloof me: Dit wil je nu, morgen, volgende week en volgende maand ook nog.

Een gedachte over “10x bakken voor de winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *