De koektaarten zijn niet meer weg te denken uit de thuisbakkerswereld. En daar kan ik helemaal inkomen. Ze zijn heel erg lekker en je kan er zoveel mee variëren dat je nooit dezelfde hoeft te maken. Voor Valentijn maakte ik dit jaar koektaartjes in hartvorm, gevuld met aardbeiencrème en aardbeiencoulis. Echt super lekker!
Vormvaste koekjes, een ideale basis
Als basis voor koektaarten gebruik ik altijd mijn recept voor vormvaste vanillekoekjes of vormvaste chocoladekoekjes. Deze recepten lopen niet uit en dat is ideaal voor heel veel toepassingen. Daarnaast zijn de koekjes niet zo zoet, waardoor het een perfecte basis is voor een taart. Immers zijn de crème en coulis ook zoet en op deze manier wordt het geheel niet te zoet. Voor deze Valentijns koektaartjes gebruikte ik de vormvaste vanillekoekjes. Erg lekker in combinatie met de aardbeiencrème.
Hartjes koeken
Om het vormvaste koekdeeg om te toveren tot de lekkerste koekharten heb ik een uitstekerset van Blokker gebruikt. In deze 5-delige hartvormige uitstekerset zitten 5 verschillende maten hartjes uitstekers. Voor deze koeken heb ik de op één na grootste en de kleinste gebruikt. Heb je deze set of iets wat er op lijkt niet in huis en wil of kan je hem niet aanschaffen dan is het ook mogelijk om in Word een template te maken, deze uit te printen en uit te knippen en het koekdeeg dan uit snijden.
Meringuecrème, ook al een ideale basis
Als vulling voor deze Valentijns koektaartjes met aardbeiencrème heb ik een meringuecrème gebruikt. Door een meringue als basis voor een crème te maken krijg je een zijdezachte en luchtige maar toch stevige crème. Het luchtige en zijdezachte is tongstrelend voor de mond. Dat de crème ook stevig is heeft als voordeel dat je het makkelijk kunt spuiten. Deze crème hoeft ook nog eens niet in de koelkast bewaard te blijven. Allemaal voordelen als je het mij vraagt. In het recept leg ik je stap voor stap uit hoe je deze crème maakt.
Decoratie
Op mijn Valentijns koektaartjes zitten diverse leuke decoraties. De rode chocoladeharten van Bouwhuis hebben jullie al eerder langs zien komen op o.a. de browniekoekjes en de giant chocolate chip cookies. Inmiddels is de doos leeg, maar wat een geweldige decoratie is dit! De hartjes die voor of achter deze rode harten liggen heeft Kruidvat als schepsnoep. Erg lekkere snoepjes en een leuke decoratie voor o.a. deze koektaarten. De witte fondant tags heb ik zelf gemaakt met behulp van een valentijn stempelsetje. Helaas is deze stempelset niet meer verkrijgbaar, maar met een letterstempels kom je ook een heel eind. Ditzelfde geldt voor de rode fondantschildjes met XOXO erop. En dan zijn er nog sprinkels… Heel veel sprinkels want sprinkels zijn altijd goed!
Koemelkvrij
Om deze taartjes koemelkvrij te maken is het belangrijk dat je een plantaardige boter in plaats van roomboter gebruikt. Zelf heb ik een enorme voorkeur voor VioLife Block. Deze boter komt qua smaak het allerdichtst bij echte roomboter. Let er daarnaast op dat de decoratie geen melk bevat. Omdat deze taartjes niet voor ons waren, heb ik daar deze keer zelf niet opgelet.
Valentijns koektaartjes
Ingrediënten
- voor het deeg
- 200 gram half koude roomboter of VioLife block
- 150 gram poedersuiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 1 L ei
- 375 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem
- 100 gram custard
- snufje zout
- voor de meringuecrème en coulis
- 225 gram diepvries aardbeien
- 45 gram water
- 30+140 gram suiker
- 2 M eiwitten
- 200 gram roomboter of VioLife Block
- en verder
- decoratie naar keuze
- sprinkels
- 5 delige hartjesuitstekerset van Blokker (de een na grootste en de kleinste maat heb je nodig voor deze koeken)
- deegroller met uitrollatje 3 mm dikte
- spuitzak met klein stervormig spuitmondje
- huishoudfolie
- keukenthermometer
Instructies
- Begin met het maken van de aardbeiencoulis. Doe hiervoor de aardbeien met 30 gram suiker en het water in een pannetje en breng het aan de kook.
- Kook de aardbeien ongeveer 10 minuten.
- Pureer de aardbeien en zeef zonodig.
- Kook de aardbeienpuree zonodig nog wat verder in tot saus dikte.
- Laat de coulis afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak nu het koekdeeg. Mix hiervoor de boter en met de beide suikersoorten ongeveer 2 minuten tot ze lichter kleurt.
- Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.
- Zeef de bloem en het zout en boven de kom en mix tot het goed gemengd is.
- Zeef de custard boven de kom en kneed deze met de hand door het deeg.
- Rol het deeg, bij voorkeur tussen huishoudfolie uit tot 3 mm dikte.
- Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast.
- Steek eerst de grote harten uit het deeg. Steek daarna met de kleine uitsteker het midden eruit.
- Leg de uitgestoken harten op de bakplaat.
- Zet de bakplaat met de uitgestoken harten ongeveer 1 uur in de koelkast. Vergeet het deeg niet af te dekken met huishoudfolie.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
- Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.
- Maak intussen de botercrème. Doe de suiker met een klein beetje water in een pan en breng het aan de kook.
- De suikersiroop is goed als het een temperatuur van 120 graden bereikt heeft.
- Als de siroop een temperatuur van 115 graden bereikt, begin je met het schuimig van de eiwitten.
- Zodra de eiwitten schuimig zijn en de suikersiroop 120 graden voeg je de suikersiroop in een dunne straal doe aan de eiwitten.
- Klop de eiwitten nu stijf.
- Meng de boter eetlepel na eetlepel met de meringue.
- Mix dit licht en luchtig in ongeveer 5 minuten. Voeg nu circa 100 gram van de afgekoelde aardbeiencoulis toe en mix tot een luchtige en zijdezachter botercrème. Hoe langer je mixt hoe luchtiger en zachter de crème wordt.
- Doe de botercrème in de spuitzakt.
- Leg een eerste hartje neer op je werkbank en spuit hier kleine toefjes crème op. Begin met de buitenrand, gevolgd door de binnenrand en daarna vul je het midden op.
- Verdeel nu wat overgebleven aardbeiencoulis over de crème. Leg er een tweede koek op en herhaal deze stappen. Leg er een derde koek op en spuit hier rozetten en toefjes op. Gebruik je fantasie.
- Decoreer de koeken met de door jou uitgezochte decoratie.
Hoe lang kun je de creme bewaren
Ha Nel,
De crème is in de koelkast minimaal 5 dagen houdbaar. Zelf ben ik voorzichtig met het langer bewaren vanwege de vruchtenpuree in de crème.
Groetjes, Adriënne