Gebak en Tartelettes·Grote koeken·Valentijn

Valentijns koektaartjes

Snel naar recept

De koektaarten zijn niet meer weg te denken uit de thuisbakkerswereld. En daar kan ik helemaal inkomen. Ze zijn heel erg lekker en je kan er zoveel mee variëren dat je nooit dezelfde hoeft te maken. Voor Valentijn maakte ik dit jaar koektaartjes in hartvorm, gevuld met aardbeiencrème en aardbeiencoulis. Echt super lekker!

Vormvaste koekjes, een ideale basis

Als basis voor koektaarten gebruik ik altijd mijn recept voor vormvaste vanillekoekjes of vormvaste chocoladekoekjes. Deze recepten lopen niet uit en dat is ideaal voor heel veel toepassingen. Daarnaast zijn de koekjes niet zo zoet, waardoor het een perfecte basis is voor een taart. Immers zijn de crème en coulis ook zoet en op deze manier wordt het geheel niet te zoet. Voor deze Valentijns koektaartjes gebruikte ik de vormvaste vanillekoekjes. Erg lekker in combinatie met de aardbeiencrème.

Hartjes koeken

Om het vormvaste koekdeeg om te toveren tot de lekkerste koekharten heb ik een uitstekerset van Blokker gebruikt. In deze 5-delige hartvormige uitstekerset zitten 5 verschillende maten hartjes uitstekers. Voor deze koeken heb ik de op één na grootste en de kleinste gebruikt. Heb je deze set of iets wat er op lijkt niet in huis en wil of kan je hem niet aanschaffen dan is het ook mogelijk om in Word een template te maken, deze uit te printen en uit te knippen en het koekdeeg dan uit snijden.

Meringuecrème, ook al een ideale basis

Als vulling voor deze Valentijns koektaartjes met aardbeiencrème heb ik een meringuecrème gebruikt. Door een meringue als basis voor een crème te maken krijg je een zijdezachte en luchtige maar toch stevige crème. Het luchtige en zijdezachte is tongstrelend voor de mond. Dat de crème ook stevig is heeft als voordeel dat je het makkelijk kunt spuiten. Deze crème hoeft ook nog eens niet in de koelkast bewaard te blijven. Allemaal voordelen als je het mij vraagt. In het recept leg ik je stap voor stap uit hoe je deze crème maakt.

Decoratie

Op mijn Valentijns koektaartjes zitten diverse leuke decoraties. De rode chocoladeharten van Bouwhuis hebben jullie al eerder langs zien komen op o.a. de browniekoekjes en de giant chocolate chip cookies. Inmiddels is de doos leeg, maar wat een geweldige decoratie is dit! De hartjes die voor of achter deze rode harten liggen heeft Kruidvat als schepsnoep. Erg lekkere snoepjes en een leuke decoratie voor o.a. deze koektaarten. De witte fondant tags heb ik zelf gemaakt met behulp van een valentijn stempelsetje. Helaas is deze stempelset niet meer verkrijgbaar, maar met een letterstempels kom je ook een heel eind. Ditzelfde geldt voor de rode fondantschildjes met XOXO erop. En dan zijn er nog sprinkels… Heel veel sprinkels want sprinkels zijn altijd goed!

Koemelkvrij

Om deze taartjes koemelkvrij te maken is het belangrijk dat je een plantaardige boter in plaats van roomboter gebruikt. Zelf heb ik een enorme voorkeur voor VioLife Block. Deze boter komt qua smaak het allerdichtst bij echte roomboter. Let er daarnaast op dat de decoratie geen melk bevat. Omdat deze taartjes niet voor ons waren, heb ik daar deze keer zelf niet opgelet.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding kan je het recept altijd makkelijk terugvinden.

2 gedachten over “Valentijns koektaartjes

    1. Ha Nel,

      De crème is in de koelkast minimaal 5 dagen houdbaar. Zelf ben ik voorzichtig met het langer bewaren vanwege de vruchtenpuree in de crème.

      Groetjes, Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *