Grote koeken

Café noir brownies

Deze brownies heb ik vorige week gebakken, ik wist net twee weken dat ik een melkallergie heb. Het was de eerste keer dat ik me een beetje down voelde en alleen trek had in dingen die ik niet meer mag. Een ‘magnum’taartje van de plaatselijke bakker, bijvoorbeeld. Daar had ik ongelofelijke trek in. Maar helaas, dus moest ik zelf aan de bak. Brownies, moesten het worden. Een recept dat makkelijk melkvrij te maken is. Een ritje naar de supermarkt voor een melkvrije toevoeging was zo gemaakt. Eigenlijk wilde ik fruit, maar ik kon niet vinden wat ik zocht. Op naar het koekjesschap. Alle pakken koek omdraaiend, al spoorzoekend naar melkvrije koekjes. Mijn oog viel op de café noir. Die moest ik hebben. Maar helaas… Het huismerk bevatte melk. Dan de echte, die van Verkade. Yes! Melkvrij. Hoppa… die moesten het worden. En wat heb ik een spijt gehad. Spijt? Nou, uh.. eigenlijk niet echt hoor. Te lekker dit. Of ze voor elkaar gemaakt zijn. Voor ik het wist, had ik niet één, niet twee maar drie stukken op. Oeps! Dat was niet de bedoeling, vandaar de spijt dus. De koffie versterkt en verdiept de chocoladesmaak, waardoor het een perfect huwelijk is geworden.

Dit heb je nodig voor een bakblik van ci. 25×30 cm
225 gram boter
200 gram pure chocolade
150 gram bruine basterd suiker
25 gram fijne kristalsuiker
5 gram espressopoeder
10 gram water
3 m eieren
125 gram bloem
25 gram cacao
snuf zout
150 gram café noir koekjes van Verkade

Voor de topping
200 gram pure chocolade
150 gram pure chocoladepasta
3 gram espressopoeder
5 gram water
50 gram café noir koekjes van Verkade

En verder:
pannentje en kom als au-bain-marie
pan
bakje

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed zonodig de bakvorm met bakpapier en/of vet hem in.
Smelt de boter in een pan.
Hak intussen de chocolade fijn.
Voeg de chocolade toe aan de gesmolten boter. Roer dit door elkaar tot er een homogene massa ontstaan is.
Meng het espressopoeder met het water.
Klop de eieren met de beide suikersoorten en de espresso, in ongeveer 5 minuten licht en luchtig.
Doe het zout, de bloem en het cacao in één kom en mix het met de garde door elkaar.
Meng het boter-chocolademengsel voorzichtig door het ei-suikermengsel.
Voeg de bloem er aan toe, en spatel ook dit er voorzichtig door.
Verkruimel de café noir koekjes en spatel ook deze door het beslag.
Doe het browniebeslag in de bakvorm.
Bak de brownie in ongeveer 30 minuten gaar.
Laat de brownie volledig afkoelen.
Smelt de 200 gram chocolade (voor de topping), au-bain-marie.
Voeg de pure chocoladepasta toe, meng dit er goed door.
Meng het espressopoeder met het water.
Voeg het in twee delen toe aan de chocolade. Spatel het eerste deel er goed door voor je het tweede er aan toevoeg. Door het toevoegen van de espresso, wordt de chocolade dikker. Kijk daarom goed of het nog lukt om het tweede deel toe te voegen.
Verkruimel als laatste de overige 50 gram café noir koekjes er over.

Wil je dit recept pinnen op Pinterest? Gebruik onderstaande foto.

6 gedachten over “Café noir brownies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *