We kunnen er niet meer omheen: Het is echt herfst! Wat hoort voor jou bij dit moment van het seizoen? Voor mij zijn het paddenstoelen, appels, peren en noten. Maar ook: onder een plaid op de bank of languit in bad met een kop thee. Oh en vergeet het bakken niet! Zo dook ik afgelopen weekend mijn keuken in bakte een heerlijke tulband. Lekker herfstig met stukjes appel en een flinke hand pecan noten.
Tulband perikelen
Dat klinkt heerlijk ontspannen, toch? Wie mij volgt op Instagram en/of Facekbook zag het in de stories al voorbij komen. In werkelijkheid was het bakrestultaat enigszinds teleurstellend. Teleurstellend? Maar Adriënne… Als jij nu dat recept deelt, hoe zit het dan met die teleurstelling?! De tulband was heerlijk! En er was niets te verbeteren aan het recept. De teleurstelling kwam doordat de tulband niet heel de vorm uit kwam. Oeps! Gelukkig voor mij zijn er heel veel mensen waar dat niet bij lukt 😉 Het stuk tulband dat wel heel uit de vorm kwam ging op de foto. En her en der zie je, op de foto’s ook nog een stukje van de kapotte tulband, wat overigens net zo lekker was als de rest.
Heerlijk herfstig
En bakkermakkers, geloof mij maar: Appel en Pecan is een verrukkelijke combinatie! Ik voegde ook nog wat gemalen anijszaad, kardemon en kaneel aan het cakebeslag toe. Daardoor smaakt de cake licht kruidig. Een echte heerlijk herfstcake om op een regenachtige avond onder een plaid op de bank te duiken. Natuurlijk met een kop thee en een plak tulband onder handbereik.
Koemelkvrij
Zoals jullie wellicht weten heb ik een koemelkallergie. Om die reden gebruik ik FloraPlant ongezouten, in plaats van roomboter. Heb je geen koemelkallergie dan kan je er uiteraard voor kiezen om een andere boter te gebruiken. Dit veranderd niets aan de verhoudingen of uiteindelijke smaak van de tulband.
Tips:
Vervang de pecannoten door walnoten.
Gebruik alleen kaneel als je geen kardemon en gemalen anijszaad heb.
Deze hoeveelheid is ook geschrikt voor een normaal cakeblik.
Wil jij dit heerlijke recept bewaren tot een later moment? Pin onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Appel – Pecan tulband
Ingrediënten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram FloraPlant of roomboter
- 4 m eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram amandelmeel
- 75 gram pecannoten
- 2 kleine elstar appels
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel gemalen anijszaad
- 1/4 theelepel kardemon
- snuf zout
- 25 gram rietsuiker
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Vet de tulbandvorm goed in.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Schil de appel en snij hem in stukken.
- Hak de pecannoten wat fijner.
- Klop de boter met de fijne kristalsuiker in ongeveer 10 minuten tot een lichte en luchtige massa.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met het amandelmeel en de kruiden tot het goed gemengd is.
- Voeg het bloem mengsels toe aan het beslag en spatel het licht en luchtig door het deeg.
- Voeg de appel en pecan toe en spatel ook dit licht en luchtig door het deeg.
- Bestrooi tot slot het beslag met de rietsuiker.
- Bak de tulband in het midden van de oven, in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
- Laat de tulband ongeveer 10 minuten afkoelen voor je de vorm keert en de tulband los.
- (helaas geen tips hiervoor 😉 Bij mij gaat het daar nog weleens mis 😀 )
Mag ik een vraag stellen ik wil een Ceek bakken in een tulband moet hij nou boven en onder warmte hebben.
Vragen stellen mag altijd 😉 een tulband wordt inderdaad met boven en onderwarmte gebakken. Dit is de meest voor de hand liggende bakstand. In mijn berichten zet ik het alleen in de tekst als dit afwijkt.
Groetjes,
Adrienne