Ik zat al een maand te balen, toen ik op een goede morgen eindelijk het lang gezochte en al opgegeven kladblaadje met de ingrediënten voor deze kokos arretjescake terugvond. YES! Mijn dag was gelijk weer goed! Kan ik toch eindelijk deze verrukkelijke arretjescake met jullie delen. Hij is zo fantastisch lekker, dat ik hem jullie niet wilde onthouden en inmiddels al nadacht over een 2.0 versie.
Kokos, kokos en nog meer kokos
Deze arretjescake is heel anders dan een gewone arretjescake, maar net zo lekker en misschien nog lekkerder in onze ogen. Waar normaal cacaopoeder in het recept gebruikt wordt, heb ik dat helemaal achterwege gelaten. In plaats daarvan zit er kokospasta en geraspte kokos in. De kokospasta die ik gebruikte is van So Fine So Vegan en te koop bij o.a. Albert Heijn. Door de mariakaakjes te vervangen voor kokosbiscuits komt ook zo de kokossmaak terug. Bij ons was het echt een succes!
Contrast
Het enige dat we hier een beetje missen is het contrasterende kleurverschil van de gewone arretjescake. Maar wie laat zich nu tegengehouden door een beetje kleur verschil? Of eigenlijk door het gebrek aan kleurverschil? Ondanks dat het oog ook wat wil. Dat maakt de kokospasta met stukjes koek en (Vegan) witte chocolade bovenop weer helemaal goed trouwens.
Rauw ei en salmonella
De meeste recepten voor arretjescake bevatten rauw ei, ook dit recept bevat rauw ei. We hebben allemaal gehoord dat rauw ei een salmonella bacterie kan bevatten. Een infectie met deze bacterie kan lijden tot hele nare gevolgen. Met name voor ouderen, kinderen en zwangeren. Ik voel me altijd verplicht om dit enoemen, ondanks dat ik zelf mijn vraagtekens heb bij de grootte van dit gevaar. Ik heb me inmiddels ingelezen over hoe groot de kans is dat je hiermee te maken krijgt en welke normale dingen een groter gevaar voor ons opleveren. In mijn leven ken ik tot nu toe één persoon die een infectie opliep en dat kwam niet door rauw ei. Daarmee ontken ik het ‘probleem’ niet maar wil ik je wel laten na denken over het feit dat we in ons leven gevaarlijker dingen doen dan het eten van een plakje arretjescake.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Hiervoor gebruikte ik mijn favoriete boter: vioblock. In plaats van gewone witte chocolade heb ik rijstmelk chocolade gebruikt. Deze is o.a. te koop bij ah. Alle overige ingrediënten bevatten geen koemelk.
Kokos arretjescake
Ingrediënten
- 225 gram kokosbiscuits
- 200 gram boter
- 100 gram kokospasta So Fine So Vegan
- 75 gram kokos
- 75 gram suiker
- 2 m eieren
Instructies
- Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier.
- Maak de kokosbiscuits fijner, tot stukjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Voeg de kokospasta er aan toe en roer het door elkaar.
- Klop de eieren met de suiker licht en luchtig in ongeveer 3 minuten.
- Voeg de kokos er aan toe en roer het goed door elkaar.
- Voeg de boter toe en roer ook dit er goed door.
- Voeg als laatste de kokosbiscuits toe en roer ook deze er goed door.
- Stort het mengsel in het cakeblik en strijk de bovenkant zo glad mogelijk.
- Zet de arretjescake in de koelkast en laat hem een nachtje opstijven.
- Deze arretjes is wat zachter dan een gewone arretjescake. Bewaar hem daarom bij voorkeur in de koelkast.
Zou je dit ook met kokosolie kunnen maken
Km
Hoi Gerrie,
Waar zou je kokosolie voor willen toevoegen? Is het ter vervanging van één van de andere ingrediënten?
Groetjes, Adriënne
Goedemiddag,
Ik ben vegetarisch en eet ook geen eieren . Ik heb nog nooit eieren in één arretjes cake gedaan ook omdat het niet gebakken word.
Ook geen ei in de kokos arretjes cake.
Dat wil net zo goed.
Wel een heerlijke cake
Hoi I,
Ik ben heel benieuwd of je iets anders toegevoegd heb in de plaats van het ei. Een ei is namelijk ook een ‘nat-ingrediënt’ en zorgt daarmee voor vocht en binding in dit recept.
Groetjes,
Adriënne
Bij het recept schrijf je dat je in plaats van gewone witte chocolade rijsmelk chocolade hebt gebruikt. Maar ik kan in het recept zelf nergens vinden hoeveel en hoe de chocolade gebruikt wordt?
En kan de kokospasta ook vervangen worden door kokosolie?
Ha Marleen,
Oeps… De witte chocolade is alleen ter decoratie op de cake gebruikt en niet in de cake verwerkt.
Niets is onmogelijk maar kokospasta en kokosolie zijn zo verschillend van elkaar dat ik niet aanraad het één te vervangen voor het ander. Naast dat het de smaak beïnvloed, gaat het ook ten kosten van de structuur
Groetjes, Adriënne