Grote koeken

Kokos arretjescake

Snel naar recept

Ik zat al een maand te balen, toen ik op een goede morgen eindelijk het lang gezochte en al opgegeven kladblaadje met de ingrediënten voor deze kokos arretjescake terugvond. YES! Mijn dag was gelijk weer goed! Kan ik toch eindelijk deze verrukkelijke arretjescake met jullie delen. Hij is zo fantastisch lekker, dat ik hem jullie niet wilde onthouden en inmiddels al nadacht over een 2.0 versie.

Kokos, kokos en nog meer kokos

Deze arretjescake is heel anders dan een gewone arretjescake, maar net zo lekker en misschien nog lekkerder in onze ogen. Waar normaal cacaopoeder in het recept gebruikt wordt, heb ik dat helemaal achterwege gelaten. In plaats daarvan zit er kokospasta en geraspte kokos in. De kokospasta die ik gebruikte is van So Fine So Vegan en te koop bij o.a. Albert Heijn. Door de mariakaakjes te vervangen voor kokosbiscuits komt ook zo de kokossmaak terug. Bij ons was het echt een succes!

Contrast

Het enige dat we hier een beetje missen is het contrasterende kleurverschil van de gewone arretjescake. Maar wie laat zich nu tegengehouden door een beetje kleur verschil? Of eigenlijk door het gebrek aan kleurverschil? Ondanks dat het oog ook wat wil. Dat maakt de kokospasta met stukjes koek en (Vegan) witte chocolade bovenop weer helemaal goed trouwens.

Rauw ei en salmonella

De meeste recepten voor arretjescake bevatten rauw ei, ook dit recept bevat rauw ei. We hebben allemaal gehoord dat rauw ei een salmonella bacterie kan bevatten. Een infectie met deze bacterie kan lijden tot hele nare gevolgen. Met name voor ouderen, kinderen en zwangeren. Ik voel me altijd verplicht om dit enoemen, ondanks dat ik zelf mijn vraagtekens heb bij de grootte van dit gevaar. Ik heb me inmiddels ingelezen over hoe groot de kans is dat je hiermee te maken krijgt en welke normale dingen een groter gevaar voor ons opleveren. In mijn leven ken ik tot nu toe één persoon die een infectie opliep en dat kwam niet door rauw ei. Daarmee ontken ik het ‘probleem’ niet maar wil ik je wel laten na denken over het feit dat we in ons leven gevaarlijker dingen doen dan het eten van een plakje arretjescake.

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Hiervoor gebruikte ik mijn favoriete boter: vioblock. In plaats van gewone witte chocolade heb ik rijstmelk chocolade gebruikt. Deze is o.a. te koop bij ah. Alle overige ingrediënten bevatten geen koemelk.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Door onderstaande foto te gebruiken help je jezelf en anderen. In één oogopslag is duidelijk of het recept al dan niet in je smaak past. Daarnaast is het ook gelijk te zien waar het recept vandaan komt en dat helpt Bakkriebels groeien.

7 gedachten over “Kokos arretjescake

 1. Goedemiddag,

  Ik ben vegetarisch en eet ook geen eieren . Ik heb nog nooit eieren in één arretjes cake gedaan ook omdat het niet gebakken word.
  Ook geen ei in de kokos arretjes cake.
  Dat wil net zo goed.
  Wel een heerlijke cake

  1. Hoi I,

   Ik ben heel benieuwd of je iets anders toegevoegd heb in de plaats van het ei. Een ei is namelijk ook een ‘nat-ingrediënt’ en zorgt daarmee voor vocht en binding in dit recept.

   Groetjes,

   Adriënne

 2. Bij het recept schrijf je dat je in plaats van gewone witte chocolade rijsmelk chocolade hebt gebruikt. Maar ik kan in het recept zelf nergens vinden hoeveel en hoe de chocolade gebruikt wordt?

  En kan de kokospasta ook vervangen worden door kokosolie?

  1. Ha Marleen,

   Oeps… De witte chocolade is alleen ter decoratie op de cake gebruikt en niet in de cake verwerkt.

   Niets is onmogelijk maar kokospasta en kokosolie zijn zo verschillend van elkaar dat ik niet aanraad het één te vervangen voor het ander. Naast dat het de smaak beïnvloed, gaat het ook ten kosten van de structuur

   Groetjes, Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *