Inspiratie artikel

10x bakken voor de herfst

Herfst is het seizoen waarbij we weer meer binnen zijn. Na een zomer vol uitstapjes, lange avonden met vrienden en vakanties, vullen we onze dagen nu weer meer thuis. En dat betekend dat we meer gaan bakken. Van de lichte en fruitige recepten gaan we langzaam maar zeker over naar geurige en kruidige recepten. Er is geen seizoen waarin ik die overgang zo ervaar als de overgang van zomer naar herfst. Om jullie te inspireren met de lekkerste en beste Bakkriebels herfstrecepten, stelde ik dit artikel met maar liefst 10 herfsttoppers voor jullie samen.

1. Speculaas-appel kruimelvlaai

Een toppetje van een taart! En dat vinden we niet alleen in huize Bakkriebels. Ik heb nog nooit gezien dat één van mijn recepten Pinterest zo snel verovert. De basis van de taart is een heerlijke zandtaartdeeg bodem met speculaaskruiden. Daarop een laag frangipane en appels. Afwerkt met een kruimeldeegje. Deze taart is echt fantastiche in balans!

2. Zachte speculaas

Dit recept vond ik ooit ergens op het internet en is sindsdien niet meer weg te denken uit mijn herfst baklijst. Elke keer weer verrast dit recept ons. Een makkelijk recept dat je binnen 10 minuten de oven in schuift en waar je binnen een uur van kunt smullen. Echt een dikke aanrader dus!

3. Mokka boterkoek met hazelnoot en chocolade

Oef! Een caloriënbom maar hij is het dubbel en dwars waard. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Deze boterkoek is echt zoooo ongelooflijk lekker! Door het boterkoek deeg ging een mokka smaakje. Ik voegde ook pure chocolade druppels toe. En of dat nog niet genoeg was, ging er ook nog hazelnootpraline door. Dit is echt puur genot.

4. Gevulde appel kaneel koeken

Appels horen ook zo bij de herfst! Twee geleden heb ik het recept voor deze verrukkelijk lekkere gevulde appel kaneel koeken opnieuw met jullie gedeeld. En wat werden ze goed ontvangen! Jullie reacties zijn onbetaalbaar. Voor deze koeken gebruik je een zandkoekjes deeg. In elke koek zit een lekkere dikke plak appel, door de oven wordt die heerlijk zacht. Net een appeltaartje dus, maar dan anders.

5. Hazelnoot – caramelslof

Nog zo’n waanzinnig lekkere herfst favoriet in huize Bakkriebels. Sloffendeeg is altijd een goed idee. Deze slof kreeg een heerlijke laag romige karamel-latte slagroom erop. Flink wat hazelnoten en hazelnootpraline erbij en de allerlekkerste herfstslof staat te pronken en lonken voor je gasten.

6. Egel eierkoeken

Egeltjes horen wel een beetje bij de herfst, toch? Jaren terug had ik een eierkoek-fase en maakte ik deze fantastich leuke herfst eierkoeken met de kinderen. Zo klaar als je kant en klare eierkoeken gebruikt, maar je kan de eierkoeken natuurlijk ook zelf maken.

7. Chocolade hazelnoot koekjes

Van hazelnoot en chocolade kan ik nooit genoeg krijgen. Daar hoeft het geen herfst voor te zijn, maar toch… In de herfst lijkt het wel extra lekker te smaken en daarom mogen deze koekjes niet ontbreken. In de basis een zandkoekje maar door het toevoegen van fijngemalen hazelnoten is de smaak zoveel rijker. Deze koekjes worden na het bakken gevuld met hazelnootpasta. En na het vullen worden ze ook nog in de chocolade gedoopt. Hoe lekker wil je het hebben?

8. Peer – Hazelnoot tartelette

Ook peer is echt een herfstfruit. Voor deze tartelette combineerde ik peer met karamel en hazelnootbavarois. En dat was een goude greep. Heb je de tijd en wil je je gasten iets speciaals voorzetten? Dan zijn deze tartelettes een hele goede keuze

9. Stoofpeer kwarktaart

Stoofperen, je houd er van of niet. Ik hou er niet van, maar dat neemt niet weg dat ik er geen recept mee kan ontwikkelen. Deze stoofpeer kwarktaart heb ik meer dan eens gemaakt voor de bewoners van het zorgcentrum waar ik destijds werkte. In de basis gebruik je een vanille kwark, deze breng je op smaak met stoofpeervocht en kaneel. Voor deze taart werd zo ongeveer gevochten

10. Appeltaart met bitterkoekjes en amaretto

Een lijstje met herstrecepten is niet compleet als er geen echte appeltaart inzit. Net als de stoofpeer kwarktaart heb ik ook deze met regelmaat op mijn werk gemaakt. Sterker nog: Het was een collega die mij op het idee van deze appeltaart bracht.

Zo dat was het dan alweer. Ik ben zelf gewoon helemaal verbaasd over de hoeveelheid herfst recepten die ik inmiddels online heb staan. In dit artikel vind je dan ook een top-10. Zit er niets tussen voor jou? Type dan eens ‘peer’, ‘appel’, ‘hazelnoot’ of een andere herfstige zoekterm in bij het zoekenbalkje. Zeker weten dat je nog veel meer herfstige inspiratie vind.

Koemelkvrij

Een deel van deze recepten is koemelkvrij te maken. De meeste zijn door mij ontwikkeld voor ik wist dat ik een koemelkallergie had en daardoor niet als koemelkvrij beschreven. Wil je een recept toch koemelkvrij maken? Vervang roomboter door plantaardige boter en slagroom door sojaroom. Met de meeste recepten kom je dan al een heel eind. Heb je vragen over andere ingrediënten stel die dan gerust! Ik beantwoord ze zo snel mogelijk.

Ben je op zoek naar wat meer inspiratie voor winterse recepten? Bekijk dan het artikel 10x bakken voor de winter.

Een gedachte over “10x bakken voor de herfst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *