Cupcakes

Blauwe bessen – crumble cupcakes

Snel naar recept
Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik voor de allereerste keer een crumble cupcakes bakte. Eèn ding is in al die jaren niet veranderd: Ik kan er geen genoeg van krijgen. Wat hou ik enorm van een zachte cake met een knapperige kruimel op de bovenkant. Voor deze cupcakes voegde ik er ook blauwe bessen en kleine knapperige bakkers kruidnootjes aan toe. Een ideale versnapering om, zo net na de sinterklaas restjes weg te werken.
Blauwe bessen crumble cupcakes en blauwe bessen in het bakblik
Dag kruidnoten, hallo cupcakes

Dat is wat we ieder jaar opnieuw doen. Zodra het ook maar 5 of 6 december is moeten de Sinterklaasartikelen zo snel mogelijk de deur uit. Weggooien doen de meeste Nederlanders liever niet en daarom verwerken we al die restjes op of net na Sinterklaar tot heerlijke baksels. Niet gek eigenlijk want het volgende feest is alweer in aantocht. En daar kijken we nu met zijn allen volop naar uit. Wat dat betreft is december een drukke maar gezellige maand. Niet alleen gezellig met alle feestdagen maar ook omdat iedereen wat minder streng kijkt naar wat er in het mondje gaat. En daar maak ik nòg even gebruik van. Een mooi moment om dit recept met jullie te delen. Want deze blauwe bessen – crumble cupcakes wil je echt maken!

Het crumble laagje op de bovenkant maakt deze cucpakes zo lekker!
Variëren met het smaak en cakebeslag

De basis van deze cupcakes is een quartscake, zoals het basisrecept dat al een hele tijd op de blog staat. Aan het beslag voegde ik een snuf kaneel, wat anijszaad en gemalen anijszaad toe. Door deze specerijen krijgt het een heerlijk subtiele wintersmaak. Het idee van deze smaken komt van de knapperige kleine bakkerskruidnootjes dit ik ook in het deeg verwerkte. Die smaken anders dan een echte kruidnoot, minder naar speculaas. Eèn blik op de achterkant leerde mij dat er geen speculaaskruiden in zitten. Het enige wat toegevoegd was is kaneel en anijs. Toen ik die subtiele smaak in het beslag proefde wist ik dat het erg lekker zou zijn om met blauwe bessen te combineren.

Blauwe bessen zijn super gezond en heel geschikt om mee te bakken.
En verder met het kruimeldeeg

Blauwe bessen zijn tegenwoordig het hele jaar volop verkrijgbaar. Deze blauwe super bommetjes zijn erg gezond en heerlijk te verwerken in diverse baksels. Ik bak er eigenlijk te weinig mee. En jij? Als allerlaatste voegde ik nog een laagje kruimeldeeg aan de cupcakes toe. Ook hier voegde ik, net als aan het cakebeslag, anijs en kaneel toe. Als de cupcakes dan net uit de oven komen en iets afgekoeld moet je er eens één proeven. Mmmm! Zo lekker.

Wat een heerlijkeheid, deze cupcakes!
Koemelkvrije opties

Deze cupcakes zijn heel makkelijk koemelkvrij te maken. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is de roomboter in het cakebeslag en het kruimeldeeg te vervangen voor FloraPlant of een andere plantaardige margarine. Ik raad jullie altijd FloraPlant aan omdat ik dat zelf de lekkerste roomboter vervanger vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *