Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik voor de allereerste keer een crumble cupcakes bakte. Eèn ding is in al die jaren niet veranderd: Ik kan er geen genoeg van krijgen. Wat hou ik enorm van een zachte cake met een knapperige kruimel op de bovenkant. Voor deze cupcakes voegde ik er ook blauwe bessen en kleine knapperige bakkers kruidnootjes aan toe. Een ideale versnapering om, zo net na de sinterklaas restjes weg te werken.

Dag kruidnoten, hallo cupcakes
Dat is wat we ieder jaar opnieuw doen. Zodra het ook maar 5 of 6 december is moeten de Sinterklaasartikelen zo snel mogelijk de deur uit. Weggooien doen de meeste Nederlanders liever niet en daarom verwerken we al die restjes op of net na Sinterklaar tot heerlijke baksels. Niet gek eigenlijk want het volgende feest is alweer in aantocht. En daar kijken we nu met zijn allen volop naar uit. Wat dat betreft is december een drukke maar gezellige maand. Niet alleen gezellig met alle feestdagen maar ook omdat iedereen wat minder streng kijkt naar wat er in het mondje gaat. En daar maak ik nòg even gebruik van. Een mooi moment om dit recept met jullie te delen. Want deze blauwe bessen – crumble cupcakes wil je echt maken!

Variëren met het smaak en cakebeslag
De basis van deze cupcakes is een quartscake, zoals het basisrecept dat al een hele tijd op de blog staat. Aan het beslag voegde ik een snuf kaneel, wat anijszaad en gemalen anijszaad toe. Door deze specerijen krijgt het een heerlijk subtiele wintersmaak. Het idee van deze smaken komt van de knapperige kleine bakkerskruidnootjes dit ik ook in het deeg verwerkte. Die smaken anders dan een echte kruidnoot, minder naar speculaas. Eèn blik op de achterkant leerde mij dat er geen speculaaskruiden in zitten. Het enige wat toegevoegd was is kaneel en anijs. Toen ik die subtiele smaak in het beslag proefde wist ik dat het erg lekker zou zijn om met blauwe bessen te combineren.

En verder met het kruimeldeeg
Blauwe bessen zijn tegenwoordig het hele jaar volop verkrijgbaar. Deze blauwe super bommetjes zijn erg gezond en heerlijk te verwerken in diverse baksels. Ik bak er eigenlijk te weinig mee. En jij? Als allerlaatste voegde ik nog een laagje kruimeldeeg aan de cupcakes toe. Ook hier voegde ik, net als aan het cakebeslag, anijs en kaneel toe. Als de cupcakes dan net uit de oven komen en iets afgekoeld moet je er eens één proeven. Mmmm! Zo lekker.

Koemelkvrije opties
Deze cupcakes zijn heel makkelijk koemelkvrij te maken. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is de roomboter in het cakebeslag en het kruimeldeeg te vervangen voor FloraPlant of een andere plantaardige margarine. Ik raad jullie altijd FloraPlant aan omdat ik dat zelf de lekkerste roomboter vervanger vind.

Blauwe bessen – crumble cupcakes
Ingrediënten
- Voor de cupcakes:
- 100 gram FloraPlant of roomboter (op kamertemperatuur)
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 M eieren (op kamertemperatuur)
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- flinke snuf kaneel
- snuf gemalen anijszaad
- 1 theelepel hele anijszaadjes
- snuf zout
- 75 gram blauwe bessen
- 75 gram bakkerskruidnootjes (ik gebruikte die van de Jumbo)
- 1 eetlepel bloem
- Voor de kruimellaag:
- 50 gram koude FloraPlant of roomboter
- 100 gram bloem
- 70 gram poedersuiker
- snufje zout
- snuf kaneel
- snuf gemalen anijszaad
- theelepel hele anijszaadjes
- En verder:
- cupcakebakblik
- cupcake bakvormpjes
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Doe de cupcake bakpapiertjes in de cupcakebakvorm.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Kneed alle ingrediënten voor het kruimeldeeg tot een samenhangend deeg.
- Zet het tot gebruik in de koelkast.
- Mix de boter met de suiker en het zout in ongeveer 10 minuten tot het licht en luchtig is.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix dit door het beslag.
- Meng één eetlepel bloem met de kruidnootjes en de blauwe bessen.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel met de kaneel, het anijszaad en het gemalen anijszaad toe aan het beslag.
- Spatel het voorzichtig door elkaar.
- Voeg de blauwe bessen en kruidnootjes toe en spatel ook dit voorzichtig er door.
- Verdeel het beslag over de vormpjes.
- Haal het kruimeldeeg uit de koelkast. Maak zo nodig kruimels van het deeg.
- Verdeel over iedere cupcakes wat kruimeldeeg.
- Bak de cupcakes in ongeveer 22 minuten goudbruin en gaar.
Een gedachte over “Blauwe bessen – crumble cupcakes”