In het kader van ’te lekker om niet te maken’ heb ik een waanzinnig lekker recept voor jullie: Oreo – Marshmallow cupcakes. Ja… Laat dat maar eens even op je inwerken. Oreo en marshmallow, dat is echt een waanzinnig lekkere combinatie. En vergeet de chocolade niet, want oreo’s zonder chocolade is als een schip zonder kapitein.
Chocolade cupcakes
Als basis voor deze cupcakes heb ik chocolade cake gebruikt. Het allerliefst gebruik ik hiervoor een een kwartscake. Heb je daar weleens van gehoord? Het betekend dat je van de 4 basis ingrediënten, dus boter, suiker, eieren en bloem evenveel gebruikt. De cake wordt dan ook weleens ‘Evenveel-cake’ genoemd. Voor de overige ingrediënten gaat dit niet op. 50 Gram zout maakt een cake vast niet lekker, haha. En om van deze cake een chocoladecake te maken gebruik je iets minder bloem en om dat aan te vullen gebruik je cacao. Om de chocoladesmaak intenser te maken voeg je ook gesmolten chocolade toe aan het cakebeslag. En vergeet de oreo’s en marshmallows niet. Dat maakt deze cupcakes namelijk helemaal af.
Twee toeven
Wat deze cupcakes zo gaaf maakt, zijn de twee verschillende toeven. De onderste toef is een heerlijke chocolade botercrème, waar fijngemalen oreo koekjes aan toegevoegd zijn. De bovenste toef is gemaakt van een marshmallowcrème. Eveneens een hele lekkere crème. Bij deze laatste is het wel belangrijk om de boter heel goed luchtig te kloppen voor je er de marshmallows aan toevoegt. Zijn de marshmallows eenmaal toegevoegd dan mix je dit er alleen nog even door. Zelf vind ik het effect van deze twee kleuren toeven enorm gaaf. Het is niet de eerste keer dat ik dit ’trucje’ toepas. Kijk maar eens bij dit recept voor tompouce cupcakes.
Koemelkvrij
Wist je dat oreo’s koemelkvrij zijn? Het is één van de koekjes die wij nog kunnen eten zonder buikpijn te krijgen. Tot nu toe heb ik ook alleen marshmallows gevonden die koemelkvrij zijn. Het drie belangrijkste ingrediënten waar je op moet letten zijn: Boter en chocolade. Voor de eerste geldt dat ik het liefst Vioblock gebruikt. Dit is de vervanger van FloraPlant. Helaas hebben ze deze overname wel gebruikt om de prijs nog wat op te hogen, waardoor de prijs voor een pakje nu hoger is dan de prijs voor een pakje roomboter. Wat betreft de chocolade ligt het heel erg aan het merk dat je koopt. Controller dus altijd de achterkant van de verpakking. Als laatste gebruik ik in dit recept ook room. Hiervoor kun je soya Whipping van Alpro gebruiken.
Yes! Ik wordt hier blij van!
Oh man! Wat ben ik blij! Op dit moment lukt het weer heel goed om mooie foto’s te maken. Iets dat ik heel lang niet had, waardoor ik het plezier in foto’s maken kwijt was. Daarom heb ik mezelf pas getrakteerd op wat nieuwe fotoprops. En ondanks dat ik die, voor deze foto’s niet gebruikt heb, lijkt het wel alsof het enorm geholpen heeft. Voor deze keer dan ook even wat extra foto’s, want ik wordt gewoon zo blij van deze serie.
Wil je dit recept op Pinterest bewaren? Gebruik bij voorkeur onderstaande afbeelding. Zo kan je het recept makkelijk terug vinden.
Oreo – Marshmallow cupcakes
Ingrediënten
- voor de cupcakes
- 100 gram roomboter of een plantaardige harde boter (kamertemperatuur)
- 100 gram suiker
- 2 m eieren
- 90 gram zelfrijzend bakmeel
- 10 gram cacao
- snuf zout
- 20 gram melk of plantaardige room
- 1 potje mini oreo’s
- hand witte mini marshmallows
- 25 gram bakvaste chocolade
- 25 gram pure chocolade
- voor de chocolade crème
- 125 gram pure chocolade
- 100 gram boter
- 100 gram poedersuiker
- 5 oreo’s
- voor de marshmallow crème
- 100 gram witte marshmallows
- 125 gram boter
- 1 zakje vanillesuiker
- 65 gram slagroom of plantaardige room
- voor de afwerking
- 20 gram pure chocolade
- Oreo’s naar keuze. Ik gebruikte: Double oreo’s, mini oreo’s en oreo wafer roll.
Instructies
- Begin met het maken van de cupcakes: Zet hiervoor het cupcake bakblik klaar en leg in iedere uitsparing een cupcake papiertje.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Smelt de 25 gram pure chocolade en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Mix de boter met de suiker in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix het goed door. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei volledig opgenomen is.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de cacao.
- Spatel het zelfrijzend bakmeel door het cakebeslag.
- Voeg de melk of room toe en spatel ook dit er door.
- Voeg de gesmolten chocolade toe en spatel dit er voorzichtig door.
- Zoek de 12 mooiste mini oreo’s uit en houd die apart.
- Voeg nu de overige mini oreo’s, marhsmallows en chocolade toe en spatel het beslag nog even kort door.
- Verdeel het cupcake beslag over de cupcakesvormpjes.
- Bak de cupcakes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen.
- Maak intussen de chocolade – oreo botercrème: Smelt hiervoor de chocolade en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Mix intussen de boter met de suiker in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg de chocolade toe en klop nog even 2 minuten door.
- Haal de oreo’s van elkaar en verwijder de witte vulling, deze gebruik je in de andere crème.
- Maal de oreo’s volledig fijn.
- Voeg de oreo kruimels toe en mix nog een laatste minuut door.
- Doe de crème nu in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit een laagje créme op iedere cupcake.
- Maak nu de marshmallow crème. Klop hiervoor de boter met de vanillesuiker in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Doe de room in een pan en breng dit aan de kook.
- Knip zo nodig grote marshmallows in kleinere stukken.
- Doe de marshmallows in de hete room en roer het met een garde door tot ze gesmolten zijn.
- Laat het zo nodig even staan tot het afgekoeld is.
- Voeg de gesmolten marshmallows nu toe aan de boter en mix tot het goed gemengd is. Schrik niet: het lijkt eerst dun te worden, maar wordt daarna dikker.
- Doe de marshmallowcrème in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Spuit een toef van de crème op elke cupcake.
- Werk de cupcakes nu af. Hiervoor smelt je de chocolade.
- Doe de gesmolten chocolade in een spuitzakje en drizzle dit over de cupcakes heen.
- Decoreer tot slot de cupcakes naar eigen inzicht.
hoi heb je pure of melk bakvaste chocolade gebruikt voor de cupcakes.
vr gr
Hoi Samantha,
Het maakt voor het recept niet uit welke bakvaste chocolade je gebruikt. Je kan melk, puur of wit gebruiken naar eigen smaak.
Groetjes,
Adriënne
hoi hoi
heb je oreo dubbel cream of de gewone oreo koeken gebruikt?
vr gr
Hoi Samantha,
Voor de cupcakes zelf heb ik mini oreo’s gebruikt. Voor de afwerking heb ik dubbel cream en gewone gebruikt. Ook hiervoor geldt dat het voor het recept niet uitmaakt welke je gebruikt.
Groetjes,
Adriënne
hoi ik heb ze vandaag gemaakt maar ik kreeg de marshmallocreme niet zo mooi wit als op uw foto, wat kan daar de reden van zijn?
vr gr
Ha Samantha,
Wat leuk om te horen! Dat de crème niet zo mooi wit lijkt als op de foto kan verschillende oorzaken hebben: Wellicht was jouw boter iets geler, heb je wat minder lang geklopt of andere marshmallows gebruikt. Allemaal dingen die helemaal niet zo erg zijn maar wel invloed kunnen hebben. Nog waarschijnlijker is het dat het te maken heeft met de lichtval op de foto’s. Ik kan me namelijk nog goed herinneren dat deze crème ook wat gelig was.
Groetjes,
Adriënne