Taarten

Chocolade – Hazelnootcake met Amarula Koffiemousse

Snel naar recept

Eén van mijn favoriete smaken is toch wel hazelnoot hoor. Of het nu ijs, cake, taart of chocolademelk is: Hazelnoot heeft mijn grote voorkeur. Als ik één smaak moet noemen die hazelnoot nog lekkerder maakt dan is het chocolade. Bijna onlosmakelijk zijn die twee aan elkaar verbonden. Een fijne derde smaak erbij is koffie. Deze drie smaken bij elkaar vormen de basis voor deze verrukkelijke Chocolade – Hazelnootcake met Amarula koffiemousse.

De Foodybox van Kroon op het Werk

Het begon allemaal met de foodybox die net voor de kerst bij mij thuis bezorgd wordt. De foodybox is een uitgave van PR-Bureau Kroon op het werk en wordt naar zo’n 200 foodbloggers gestuurd. Eén van die bloggers ben ik, hoera! Ik krijg één keer per kwartaal een box vol met vaak nieuwe, maar soms ook al langer bestaande producten gratis toegestuurd. De boxen zijn ieder kwartaal anders van inhoud, en met de producten uit de box maak ik twee recepten die ik met jullie deel. De laatste foodybox zat vol met prachtige producten waar ik heel veel kanten mee op kan. Ben je benieuwd wat er allemaal in de box zat? Op Youtube vind je een leuke inboxingvideo van deze box.

Amarula Ethiopian Coffee

Hoewel de inhoud van de box steeds veranderd van samenstelling, zijn er toch regelmatig merken waar al vaker een product van in de Foodybox zat. Deze keer zat er opnieuw, een likeur in van één van mijn favoriete merken, namelijk Amarula. Na de ‘Cream’, ‘Vanille’ en ‘Raspberry Chocolate’, kreeg ik nu de Limited Edition ‘Ethiopian Coffee’. Deze likeur gebruikte ik als extra smaakmaken in deze Chocolade – Hazelnootcake met Amarula Koffiemousse. Er zit één klein minpuntje aan de likeur en dat is dat hij room / koemelk bevat. Hierdoor kan ik er geen glaasje van nemen, maar een scheut(je) gebruiken als smaakmaker in een baksel daar heb ik geen last van, hoera! Ik gebruikte de amarula om de cake mee te tempreren. Door de koffiemousse ging ook een scheutje. De likeur is van zichzelf wat zoet, door het marula fruit. De koffiesmaak is heerlijk zacht en romig, mmm. Ja, deze Limited Edition Likeur is echt lekker.

Gouden smaak-driehoek

Omdat deze likeur een koffiesmaak heeft, moest ik gelijk denken aan mijn gouden smaak-driehoek: Hazelnoot, chocolade en koffie. Smaken die los van elkaar goed smaken, maar die bij elkaar nog beter smaken. Deze cake is dan ook niet het eerste en waarschijnlijk ook niet het laatste recept dat met deze smaakcombinatie op Bakkriebels verschijnt. Het is misschien wel één van de lekkerste recepten. De Chocolade – Hazelnootcake is stevig en doet een beetje aan een brownie denken. De Amarula-Koffiemousse is heel licht en luchtig door het gebruik van slagroom en eiwit. Eet het in één hap en er ontstaat een heerlijke smaaksensatie in je mond.

Een nieuwe vlaaivorm

Om de Chocolade – Hazelnootcake te bakken gebruikte ik mijn nieuwste bakvorm. Al langere tijd zocht ik naar een vorm die ik kon ‘vullen’. Nordic Ware heeft bijvoorbeeld zo’n vorm. Maar ik zwichtte voor de vlaaivorm van Chicago Metallic. Deze vond ik zelf nog niet iets mooier dan de Nordic Ware. En ook het prijsverschil tussen deze twee maakte de keuze makkelijker. Het leuke aan deze bakvormen is dus dat de cake een verdieping heeft die je kan vullen met een vulling naar keuze. Dat is ideaal voor deze Amarula Koffiemousse, die zo luchtig is dat hij wel een extra steuntje kan gebruiken. Overigens wil dat niet zeggen dat je deze cake alleen maar in deze vorm kunt maken. De cake kan ook prima in een gewone ronde vorm gemaakt worden. Persoonlijk zou ik dan wat meer gelatine in de mousse gebruiken, zodat deze wat steviger is.

Koemelkvrij

Het is mogelijk om deze cake volledig koemelkvrij te maken. In dat geval moet je een plantaardige boter, bijvoorbeeld VioBlock gebruiken. Let er ook op dat de pure chocolade die je gebruikt koemelkvrij is. Gebruik Soya Whipping of FloraPlant room in plaats van slagroom. Laat de amarula achterwege of vervang deze voor een andere koffielikeur zoals Tia Maria. Bij het recept vermeld ik bij de ingrediënten telkens de keuze tussen een koemelkvrij en een koemelkrijk ingrediënt.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.

Ben je benieuwd welke recepten ik eerder maakte met Amarula? Kijk eens bij het recept voor deze Amarula-tiramisu vlaai of bij deze heerlijke Hazelnoot-Caramelslof

Een gedachte over “Chocolade – Hazelnootcake met Amarula Koffiemousse

  1. hoi hoi
    het ziet er heerlijk uit en wil het graag proberen. maar waar kan ik hazelnootmelk kopen?, of is halfvolle melk ook goed?.
    vr gr samantha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *