brood e.d.

De week van ‘De Herfst’: Egeltjes eierkoeken

Waarom ik egeltjes bij de herfst vind horen weet ik eigenlijk niet. Jij enig idee waarom iedereen dat aan elkaar linkt? Eigenlijk doet het er ook niet zo heel erg toe. Alleen waren die schattige egeltjes wel de inspiratie voor deze super leuke eierkoeken. Ben jij of zijn jouw kinderen daar ook zo gek op? Dit is echt een onwijs leuke, makkelijk te maken en super lekkere traktatie voor jong en oud.

dsc03072-met-watermerk

Dit heb je nodig voor 10 egel eierkoeken:

2 eieren

2 zakjes vanillesuiker

180 gram fijne kristalsuiker

150 ml melk

5 gram ammoniumpoeder

50 gram maïzena

200 gram bloem

150 gram melk chocolade

pak pure chocolade hagelslag

En verder:

2 pannetjes

(mixer)kom die precies in 1  van de pannen past

handmixer

zeef

springvormranden 12 cm / bakringen 12 cm

bakplaat bekleed met bakpapier

platte schaal met doorsnee van minimaal 15 cm

dsc03070-met-watermer

Zo ga je te werk:

Doe in de pan waar de mixerkom in past een klein laagje water. Zorg dat het water de bodem van de kom niet raakt als je de kom in de pan zet.

Breng het water aan de kook zonder dat de mixerkom op de pan staat.

Maak in de andere pan de melk matig warm, zet dan de hittebron uit.

Voeg de ammonium toe aan de lauwe melk en roer het door tot het opgelost is.

Zet de mixerkom in de pan met kokend water, doe de eieren en de beide suiker in de kom. Klop met de handmixer de suiker en eieren goed luchtig.

Haal de mixerkom van de pan en zet de hittebron uit.

Voeg de melk toe aan het eimengsel en spatel het door elkaar.

Zeef de bloem en de maïzena boven de kom en mix dit in 2 minuten met de handmixer goed door elkaar.

Laat het beslag, afgedekt, 2 uur rusten op het aanrecht.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de vormpjes in met een beetje boter en bestuif ze met bloem.

Zet de vormpjes op de  bakplaat. Let op dat je na het bakken makkelijk de sluitingen van de vormpjes los kan maken.

Vul ieder vormpje met ongeveer 60 gram beslag. Spreid het beslag met een lepeltje uit over het bakpapier zodat je een mooie ronde eierkoek krijg.

Bak de eierkoek in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.

Haal de eierkoeken uit de oven en laat ze afkoelen op de  bakplaat.

Verwijder de springvormranden / bakringen na ongeveer 2 minuten.

Doe de hagelslag in de platte schaal.

Knip of snij de eierkoeken een beetje in druppelvorm.

Smelt 2/3 van de chocolade au-bain-marie. Zet de hittebron uit en haal de pan met chocolade van het warme water af.

Voeg de helft van de achtergehouden chocolade toe aan de gesmolten chocolade en roer tot dit gesmolten is.

Als de chocolade nog warm is voeg je nog wat extra chocolade toe en roer je ook dit door tot het gesmolten is.

Smeer de chocolade op 2/3 van de eierkoek. Zorg dat je de punt van de druppel hierbij niet insmeer.

Druk de eierkoek met de chocolade naar beneden in de hagelslag.

Keer de eierkoek weer om en leg hem op de bakplaat terug tot de chocolade gestold is.

Herhaal dit met alle eierkoeken.

Doe de overgebleven chocolade in een cornetje / spuitzakje.

Spuit een snuitje en 2 oogjes op de eierkoek.

Laat de chocolade verder uitharden.

Smullen maar!

dsc03079-met-watermerk

dsc03082-met-watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *