Gebak en Tartelettes·Sinterklaas

Speculaas – Appel kruimelvlaai

Snel naar recept

Het zit weer in het seizoen: Speculaas! We mogen weer helemaal los met alles wat speculaas is en waar het in zit. Ben jij iemand die je aan de ‘regels’ houd? Die regel van ‘Speculaas alleen als sint in het land is’? Ik helemaal niet. Vanaf september komen er hier al kruidnoten in huis. Tegenwoordig zijn we wat voorzichtiger, maar dat heeft vooral met de melkallergie van Steven en mij te maken. Toen Steven afgelopen zaterdagmiddag ineens zei: ‘Ik heb wel trek in die appeltaart morgen, maakt u hem nog even?’, liet ik alles vallen en ging aan de gang.

Stevens idee

Zo heel af en toe gebeurd het vaker: Steven met een taartbestelling. Ooit kwam hij op een vrije vrijdagochtend zijn bed uit. Het eerste wat hij zei was dat ik een taart voor hem moest maken. Een bananentaart om precies te zijn en hij wist ook precies hoe die er uit moest komen te zien. Sinds we weten dat hij ook een koemelkallergie heeft is die bananentaart verleden tijd. Ook kan hij geen appeltaarten uit de winkel meer eten. Daar baalt hij stevig van! Ik maak nu dus regelmatig een appeltaartje voor hem. Deze versie met speculaaskruiden, frangipane en een kruimellaag viel zo in de smaak dat de hele taart in no time verdween.

Mijn uitvoering: Met frangipane…

Waar Steven niet om vroeg, maar wat hij er wel bij kreeg is de frangipane. Gevalletje ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ en dus liet ik in het midden dat er niet alleen appel op de bodem zat. Het amandelschaafsel op de bovenkant van de taart verschoof hij eigenhandig naar het randje van zijn schotel. Over de frangipane heb ik geen woord gehoord, terwijl je die toch ook goed proeft.

…En appel zonder kaneel

Bij de meeste taarten zie je dat er als smaakmaker nog wat kaneel door de appelstukjes heen gaat. Ik heb er voor gekozen dat niet te doen. Er ging alleen een heel klein beetje suiker door de appelstukjes. Dat was een goed beslissing want nu is de appel een heerlijke frisse aanvulling.

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt door het gebruik van FloraPlant. Hoeft het voor jullie niet koemelkvrij? Gebruik dan roomboter.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Gebruik dan de onderstaande foto

16 gedachten over “Speculaas – Appel kruimelvlaai

  1. Oh Fabienne! Dank zij jou ontdek ik dat de baktijd helemaal niet vermeld staat! Wat dom… Ik heb het gelijk aangepast. Zelf bakte ik de taart 45 minuten. Was de taart niet droog geworden door de lange(re) baktijd?

  1. Hoi Elze,

   Dankjewel!
   Oei… Schijnbaar is de ‘print’-knop verwijderd in het receptbestand tijdens de laatste update van dat programma. Ik ga er achteraan, maar kan niet beloven dat deze snel terug is. Wat je nu kunt doen is het recept zelf naar word kopiëren en dan afdrukken.

   Groetjes,

   Adriënne

  1. Ha Joost,

   Mijn vorm is 24 cm, een standaard formaat voor een ‘vlaaivorm’. Het staat ook bovenaan bij het recept aangegeven, ik geef toe: het is een beetje verstopt 😉

   Groetjes,

   Adriënne

   1. Ah ja ik zie het. Blijkbaar ben ik een beetje blind aan het worden. Heel erg bedankt voor de snelle reactie! Ik was al 10 keer heen en weer gescrold, maar toch over het hoofd gezien.

    Zou een springvorm trouwens ook kunnen werken?

    1. Geeft niets hoor! Zou mij ook kunnen overkomen Jij had geluk dat ik net mijn mail opende, ik ben niet altijd zo snel, haha.

     Een springvorm kan ook prima. In principe maakt het niet zoveel uit welke vorm je gebruikt. Als de diameter overeenkomt kan je de rest van het recept blijven volgen. Je mist alleen de ribbels en de houvast voor hoe hoog de taart moet worden.

     Groetjes,

     Adriënne

 1. Hoi!
  Ik dacht dat ik in de war was, maar bij de instructie voor het kruimeldeeg staan alleen de droge ingrediënten vermeld. Daarvan maak je geen kruimelig deeg, toch. Ik neem aan dat de boter (zoals bij de lijst van ingrediënten staat) er ook doorheen moet?

  1. Ha Pieter,

   Nah jah zeg! Je hebt helemaal gelijk! Dit recept is al zoveel keer door anderen gezien en gemaakt maar nog nooit heb ik of iemand anders die fout opgemerkt. Dankjewel voor het melden! Ik pas de tekst gelijk aan.

  1. Hoi Alinda,

   In deze taart zitten geen ingrediënten die perse in de koelkast bewaard moeten blijven, dus het hoeft niet. Maar het mag wel als je van een wat stevigere taart houd.

   Groetjes,

   Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *