Grote koeken·Recepten·Sinterklaas

Zachte speculaas

Het allerlekkerste recept voor de Sinterklaastijd? Dat is dit recept! Al jaren onze familie favoriet in deze tijd van het jaar. Zo gemaakt, zo gebakken, warm niet te versmaden, koud nog steeds te lekker dus ook zo weer op 😉 Een koek die altijd te klein is. Kortom een recept dat in deze tijd van het jaar niet mag ontbreken. Vraag jij je nu af waarom ik dit recept nog niet eerder gedeeld heb? Ik deelde het wel maar dat is 5 jaar geleden (op mijn eerste blog). Daardoor krijgt het recept niet de aandacht die het verdiend. Zijn de foto’s verouderd. En wordt het de hoogste tijd om het nog een keer aan jullie te geven.

In 2013 schreef ik dit erbij: Deze speculaas is zo lekker! Echt dit recept is een gouden uitvinding. Het smaakt naar gevulde speculaas. Heeft een iets stevigere bite dan een cake maar is niet zo hard als speculaasbrokken.

Dit heb je nodig voor een ronde springorm van ongeveer 18/20 cm:

100 gram roomboter

175 gram bruine basterd suiker

snufje zout

2 dopjes amandel aroma

6 gram koek- en speculaaskruiden

1 M ei

250 gram zelfrijzend bakmeel

En verder:

Siliconen spatel

Mixer

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.

Vet de zijkanten in met boter.

Smelt de roomboter in een pan.

Schakel de hittebron uit.

Voeg de suiker en een snufje zout toe.

Roer dit goed door elkaar.

Voeg de amandelaroma toe (ik gebruik dus het dopje als ‘maatlepel’) en roer het goed door elkaar.

Voeg de koek- en speculaaskruiden toe en roer het nogmaals goed door elkaar.

Voeg het ei toe en roer ook deze er goed door.

Voeg iets minder dan de helft van het zelfrijzend bakmeel toe en roer deze er door.

Voeg de rest van het zelfrijzend bakmeel toe. Mix dit er kort door met de mixer.

Doe het speculaasdeeg in de springvorm. Spreid het uit en strijk het glad met een natte achterkant van een lepel.

Bak de speculaas in ongeveer 30 minuten gaar.

13 gedachten over “Zachte speculaas

 1. Even een vraagje. Bij de ingrediënten staat zelfrijzend bakmeel en bij de bereiding staat bloem. Wat moet het zijn? De koek van mij smaakte prima maar was een beetje droog/hard. Is de temperatuur van de elektrische oven of is dit hetelucht oven

  1. Hoi Jintie,

   Oeps… Dat is inderdaad een typefout van mij. Het moet zelfrijzend bakmeel zijn.
   De temperatuur is voor een electrische oven. Als de koek hard / droog is dan denk ik dat je hij te lang gebakken is. Of de temperatuur te hoog was. De baktijden zijn een richtlijn. Wellicht moet hij in jouw oven iets korter of de temperatuur wat lager.
   (Ik weet bijvoorbeeld dat ik voor mijn eigen oven altijd 20 graden ergens af moet trekken)

 2. Heerlijk geworden! Heb geen amandelaroma , maar was zalig! Inderdaad op elektrische stand gezet op 170 graden en 5 minuten korter, zo behoudt de cake ietsjes meer vocht van binnen, anders snel te droog.

 3. Hallo bakkriebels,
  Ik ben nu bezig om hem te maken maar het is niet echt vloeibaar het is ook niet koekjesdeeg maar iets minder droog. Hoort dat zo?
  Groeten, Lisanoza

  1. Hoi,

   Het deeg is zeker niet vloeibaar. En inderdaad minder droog dan koekjesdeeg. Altijd moeilijk om te beoordelen vanaf deze plaats, maar ik denk dat je gewoon op de goede weg bent. Uiteraard mits je alles gedaan heb, zoals hierboven beschreven.

   Ik ben benieuwd!

   Groetjes,

   Adrienne

 4. Heerlijk! Ik woon in Roemenië en heb sindsdien enorme drang naar speculaas 🙂 Ik heb rietsuiker gebruikt, hier hebben ze geen basterd suiker en nog een lepel honing. Dank voor dit fijne recept. Groet, Marjolein

 5. Hallo, ik heb net de taart gebakken maar deze is echt niet hoog geworden (iets van een 2cm hoog). Is dit normaal? Heb dezelfde ingrediënten en bakwijze gebruikt zoals je beschreven hebt. Hierdoor is het echt een minitaartje geworden :/ Groetjes Debby

  1. Hoi Debby,

   Oeh… Deze vragen zijn zo lastig 😉 Ik denk dat de mijne ongeveer 3 cm hoog zijn, dat scheelt niet echt heel veel, maar toch de helft. Heb je een 20 cm vorm gebruikt? Ik gebruik meestal een 18, dus daar kan ook een verschil in zitten. Als je alles verder volgens de beschijving gedaan heb, dan heb ik echt geen idee waar het mis gegaan is, helaas.

   Groetjes,

   Adriënne

   1. De bakvorm was ook eentje van 18cm. De taart was zo misschien wel klein, maar werd door iedereen heel erg gesmaakt. Toch nog goed gelukt eigenlijk 🙂 Groetjes!

    1. Fijn! Al blijft ik het gek vinden dat hij niet hoger werd. Het enige wat ik dan nog kan bedenken is dat ze vergeten zijn het bakpoeder door het zelfrijzend bakmeel te spatelen, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *