Taarten

Oreo Schuimtaart

Snel naar recept
Zomaar opeens plopte er in mijn hoofd een idee op. Alleen het denken er aan deed me het water al in de mond lopen. Oreo en schuim, dat moet ongelofelijk lekker zijn. Maar ook zoet, te zoet als je niet oppast, want schuim en oreo zijn allebij flink zoet. Ook bedacht ik hoe mooi de binnenkant zou zijn met het witte schuim en het donkere van een heerlijke chocolademousse. Wat was ik blij, want toen ik de Oreo Schuimtaart aansneed en daar een prachtige binnenkant tevoorschijn kwam.
Suiker, om te zoeten en …?

Om een goede balans te krijgen tussen het zoete van het schuim en het pure van de chocolademousse pastte ik het recept voor de chocolademousse aan. Normaal gesproken voeg je aan chocolademousse meer suiker toe. Door de hoeveelheid suiker in de mousse te verminderen pas je vooral de zoetheid aan, maar het heeft ook invloed op de luchtigheid van de mousse. Het is namelijk zo dat suikerkristallen heel goed in staat zijn om luchtbellen vast te houden. En doordat je de suiker met de eieren au-bain-marie luchtig klop hou je die luchtbellen wat langer vast dan wanneer je alleen de eieren op zou kloppen. Op deze manier draagt suiker dus niet alleen bij aan het zoeten van de mousse maar ook aan de luchtigheid ervan.

Gebruik van rauwe eieren

In chocolademousse gebruik ik rauw ei. Deze worden au-bain-marie opgeklopt. Hierdoor smelt de suiker, maar ook worden de bacteriën in de eieren (gedeeltelijk) gedood. Ik klop het ei-suikermengsel op tot ongeveer 62 graden. Boven de 63 graden gaat het eiwit stollen, zorg dus dat je onder die temperatuur blijft. Gestolt ei in je chocolademousse maakt het niet lekkerder. Er zijn echter bacteriën, zoals de salmonelle bacterie, die pas gedood worden bij de 70 graden. Helemaal ‘veilig’ kan ik deze chocolademousse dus niet noemen. Neem daarom je eigen verantwoordelijkheid en informeer desnoods je gasten hierover.

Extra pure chocolade geeft meer smaak

Om de chocolademousse een èchte chocoladesmaak te geven kies ik voor een chocoladereep met tenminste 70% cacao. Hoe minder cacao een reep bevat, hoe meer suiker er inzit. Maar ook: hoe minder de mousse naar chocolade smaakt. Zelf gebruik ik regelmatig de goedkoopste repen uit de supermarkt, het maakt niet uit of dat om witte, melk of pure chocolade gaat. Dat deed ik trouwens ook met deze mousse, maar dan wel de goedkoopste met 74% cacao. Het is dus prima om voor een goedkope versie te kiezen. Zo lang er maar veel cacao in zit.

Koemelkvrij

Deze taart is door mij koemelkvrij gemaakt. Voor deze taart betekent dat dat ik geen slagroom maar Alpro Whipping gebruikt hebt. Extra pure chocolade bevat over het algemeen geen melk, maar check dit voor de zekerheid nog even. Alle overige ingrediënten bevatten geen koemelk.

Ben jij, net als wij, ook zo gek op schuimtaart? Deze oreo schuimtaart is niet het eerste pareltje dat op Bakkriebels verschijnt. Eerder verscheen er al een recept voor een heerlijke Monchou schuimtaart, een verrukkelijke advocaat schuimtaart en of dat niet genoeg is hebben we ook een recept voor een slagroom – meringue taart met frambozen.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding. Zo kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.

3 gedachten over “Oreo Schuimtaart

    1. Ha Evelien,

      Ik heb de taart zelf op donderdag gemaakt. Op vrijdag was de taart heel lekker. Het schuim was toen nog knapperig. Op zaterdag was het schuim niet meer knapperig maar was de taart nog steeds lekker. Zelf zou ik hem dus niet meer dan 24u van te voren klaar maken.

      Groetjes, Adrienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *