Zomaar opeens plopte er in mijn hoofd een idee op. Alleen het denken er aan deed me het water al in de mond lopen. Oreo en schuim, dat moet ongelofelijk lekker zijn. Maar ook zoet, te zoet als je niet oppast, want schuim en oreo zijn allebij flink zoet. Ook bedacht ik hoe mooi de binnenkant zou zijn met het witte schuim en het donkere van een heerlijke chocolademousse. Wat was ik blij, want toen ik de Oreo Schuimtaart aansneed en daar een prachtige binnenkant tevoorschijn kwam.
Suiker, om te zoeten en …?
Om een goede balans te krijgen tussen het zoete van het schuim en het pure van de chocolademousse pastte ik het recept voor de chocolademousse aan. Normaal gesproken voeg je aan chocolademousse meer suiker toe. Door de hoeveelheid suiker in de mousse te verminderen pas je vooral de zoetheid aan, maar het heeft ook invloed op de luchtigheid van de mousse. Het is namelijk zo dat suikerkristallen heel goed in staat zijn om luchtbellen vast te houden. En doordat je de suiker met de eieren au-bain-marie luchtig klop hou je die luchtbellen wat langer vast dan wanneer je alleen de eieren op zou kloppen. Op deze manier draagt suiker dus niet alleen bij aan het zoeten van de mousse maar ook aan de luchtigheid ervan.
Gebruik van rauwe eieren
In chocolademousse gebruik ik rauw ei. Deze worden au-bain-marie opgeklopt. Hierdoor smelt de suiker, maar ook worden de bacteriën in de eieren (gedeeltelijk) gedood. Ik klop het ei-suikermengsel op tot ongeveer 62 graden. Boven de 63 graden gaat het eiwit stollen, zorg dus dat je onder die temperatuur blijft. Gestolt ei in je chocolademousse maakt het niet lekkerder. Er zijn echter bacteriën, zoals de salmonelle bacterie, die pas gedood worden bij de 70 graden. Helemaal ‘veilig’ kan ik deze chocolademousse dus niet noemen. Neem daarom je eigen verantwoordelijkheid en informeer desnoods je gasten hierover.
Extra pure chocolade geeft meer smaak
Om de chocolademousse een èchte chocoladesmaak te geven kies ik voor een chocoladereep met tenminste 70% cacao. Hoe minder cacao een reep bevat, hoe meer suiker er inzit. Maar ook: hoe minder de mousse naar chocolade smaakt. Zelf gebruik ik regelmatig de goedkoopste repen uit de supermarkt, het maakt niet uit of dat om witte, melk of pure chocolade gaat. Dat deed ik trouwens ook met deze mousse, maar dan wel de goedkoopste met 74% cacao. Het is dus prima om voor een goedkope versie te kiezen. Zo lang er maar veel cacao in zit.
Koemelkvrij
Deze taart is door mij koemelkvrij gemaakt. Voor deze taart betekent dat dat ik geen slagroom maar Alpro Whipping gebruikt hebt. Extra pure chocolade bevat over het algemeen geen melk, maar check dit voor de zekerheid nog even. Alle overige ingrediënten bevatten geen koemelk.
Oreo Schuimtaart
Ingrediënten
- voor het schuim
- 150 gram eiwit
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram poedersuiker
- voor de chocolademousse
- 5 M eieren
- 100 gram suiker
- 300 gram extra pure chocolade min. 70% cacao
- 375 gram slagroom of soya whipping
- 2 rollen oreo double
- voor de ganache
- 65 gram slagroom of soya whipping
- 65 gram pure chocolade
- voor de vanillemousse
- 60+125 gram slagroom of soya whipping
- 65 gram marshmallows
- 1 blaadje gelatine
Instructies
- Voorbereiding:
- Teken 3 circels van 18-20 cm doorsnede op bakpapier.
- Leg de vellen bakpapier met de getekende cirkel naar de onderkant, op bakplaten.
- Scheid bij 15 oreo’s de koekjes van de crème.
- Vermaal de oreokoekjes tot kruimels, bewaar de crème tot later.
- Week het blaadje gelatine in ruim koud water.
- maak het schuim:
- Verwarm de oven voor op 130 graden hetelucht.
- Doe de fijne kristalsuiker in een ovenschaal en zet die tijdens het voorverwarmen in de oven.
- Als de oven bijna op temperatuur is ontvet dan de mixerkom en gardes.
- Klop het eiwit, in de ontvette kom tot het schuimig is.
- Haal de suiker uit de oven en schep dit eetlepel na eetlepel, al mixend toe aan het eiwit.
- Voeg daarna eetlepel na eetlepel de poedersuiker toe.
- Mix ongeveer 3 minuten op volle snelheid, tot het schuim stijve pieken zijn.
- Schep 1/3 van het schuim in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het schuim op de bakplaat.
- Doe dit ook met de andere twee bakplaten en de rest van het schuim.
- Zet de platen in de oven en bak ze in ongeveer 50 minuten gaar.
- Laat de platen volledig afkoelen.
- Maak intussen de chocolademousse:
- Smelt de chocolade in de magnetron en laat het daarna wat afkoelen.
- Zet een pan met een laagje water op het gas.
- Doe de eieren en de suiker in een kom, die in de pan past.
- Klop de eieren en suiker op tot ze een temeperatuur hebben van ongeveer 60 graden.
- Haal het ei-suikermengsel van het vuur.
- Spatel voorzichtig de gesmolten chocolade er door.
- Klop de slagroom lobbig. En spatel ook dit erdoor.
- Voeg als laatste de oreokruimels toe en spatel ook dit erdoor.
- Zet de chocolademousse in de koelkast om op te stijven.
- maak intussen de chocolade ganache
- Breng de slagroom aan de kook.
- Breek de chocolade in stukken.
- Voeg de chocolade toe aan de slagroom en laat het ongeveer 5 minuten staan.
- Roer nu de chocolade en room door elkaar zodat er een gladde ganache ontstaat.
- Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.
- bouw de taart op
- Zodra de chocolademousse bijna opgesteven is kan je de taart op gaan bouwen.
- Leg hiervoor een meringue plak op een bord of serveerschaal.
- Spuit chocolademousse op de plak.
- Leg een tweede plak meringue er op en spuit ook hier chocolademousse op.
- Leg ook de laatste plak meringue er op.
- Zet de taart ongeveer een half uur in de koelkast om op te stijven.
- (Je kunt de taart ook na de tweede plak meringue een kwartiertje in de koelkast zetten, als je ziet dat de chocolademousse nog niet stijf genoeg is)
- Smeer de taart, met de overige chocolademousse zowel aan de bovenkant als aan de zijkant af.
- Zet de taart even terug in de koelkast.
- Controleer of de ganache afgekoeld is.
- Verwarm de ganache zonodig 10 seconden in de magnetron, om hem mooi vloeibaar te krijgen.
- Doe de ganache in een spuitzakje en spuit het op de rand van de taart. Laat af en toe wat ganache over de rand heen druipen.
- Zet de taart nu opnieuw in de koelkast.
- maak de vanillemousse
- Breng 60 gram room aan de kook.
- Voeg hier de marshmallows aan toe. Laat het even staan zodat de marshmallows kunnen smelten.
- Roer de marshmallows door de room heen.
- Voeg ook de witte vanille vulling van de oreo’s toe en roer ook dit er goed door.
- Knijp het gelatineblaadje uit en smelk ook dit in de vanille room.
- Laat het even afkoelen.
- Klop de overige slagroom stijf.
- Spatel hier de vanilleroom door.
- Laat ook deze opstijven in de koelkast.
- Doe de vanillemousse in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
- Spuit de mousse op de rand van de drip.
- Decoreerd de taart met de overige oreo’s en eventueel nog wat andere oreo’s. Ik gebruikt oreo double, oreo crunchies en oreo wafer roll.
Ben jij, net als wij, ook zo gek op schuimtaart? Deze oreo schuimtaart is niet het eerste pareltje dat op Bakkriebels verschijnt. Eerder verscheen er al een recept voor een heerlijke Monchou schuimtaart, een verrukkelijke advocaat schuimtaart en of dat niet genoeg is hebben we ook een recept voor een slagroom – meringue taart met frambozen.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding. Zo kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.
Deze ziet er heerlijk uit! Hoeveel dagen van te voren zou ik deze kunnen maken?
Ha Evelien,
Ik heb de taart zelf op donderdag gemaakt. Op vrijdag was de taart heel lekker. Het schuim was toen nog knapperig. Op zaterdag was het schuim niet meer knapperig maar was de taart nog steeds lekker. Zelf zou ik hem dus niet meer dan 24u van te voren klaar maken.
Groetjes, Adrienne
Dank je wel voor je reactie!