Gebak en Tartelettes

Hazelnoot-Karamelslof

Snel naar recept

Na het succes van de Karamel-Tiramisu had ik trek. Trek in meer… En dus ging ik aan de slag met een ander gebakkie. Een iets andere smaakcombinatie. Ook deze is weer verrassend lekker. Natuurlijk ging er ook deze keer een beetje Amarula door de caramelroom. Wat één zo een klein dopje vocht voor smaakexplosie kan geven… Verbazingwekkend lekker!

Ik kreeg de fles Amarula in één van de Foodyboxen die ik afgelopen jaar via PR-bureau ‘Kroon op het werk’ thuisgestuurd kreeg. Hoewel ik de drank daarvoor al eens gezien had en gehoord had dat het lekker was, had ik hem nog nooit geproefd. Ik had dan ook geen idee welke smaakcombinatie hier bij zou smaken. Gelukkig is er dan altijd wel iemand in de familie die het wel weet. En zo kwam ik, met dank aan een tip van mijn zwager, op het idee om Amarula te combineren met herfstachtige smaken. Inmiddels staat ook de vanille variant in de kast. Die fles is nog dicht maar ook daarmee wil ik een recept maken.

Herfstige smaken

Voor dit recept combineerde gebruikte ik het basisrecept voor sloffenbodem met frangipane. Als je het mij vraagt is dat een heerlijke basis voor talloze variaties. Inmiddels staan er een aantal verschillende sloffen op Bakkriebels. Van aardbeienslof tot sinaasappelslof en van eenpersoons tot zespersoons. Kijk maar eens bij de tag sloffendeeg, dan kom je er verschillende tegen. De versie die ik vandaag met jullie deel is er eentje die perfect past bij deze tijd van het jaar. Ik lust het hele jaar hazelnoten en karamel, maar in de herfst passen deze smaken het meest. Dit jaar lijken er wel alleen maar hazelnoot recepten online te komen. Vorig jaar kreeg ik van diverse mensen zakken vol hazelnoten. Die heb ik bijna allemaal in recepten gebruikt. Inmiddels staan er al een flink aantal online.

Zaterdag bakdag

Het was niet mijn bedoeling om vandaag een recept met jullie te delen. Laat staan twee. Ik was dan ook gelijk goed wakker toen ik ontdekte dat dat nu net wel gebeurd was. Mijn eigen fout, echt ik kan het vingertje naar niemand anders laten wijzen, haha. We bekijken het lekker positief. Want er was deze week nog geen enkel recept online gekomen en nu hebben jullie er lekker twee! Kan je heerlijk aan de bak vandaag! Is zaterdag bij jullie ook bakdag? Ik ga vandaag niet bakken. Onze kinderen zijn samen logeren bij opa en oma. We gaan hen ophalen. Het was een heerlijk rustig weekje. Nou ja rustig… Ik ruimde de zolder op, bracht heel veel spullen bij de kringloop, er ging speelgoed naar Roemenië en ook de ondergrondse container is aardig gevuld. Ik ging bij mijn zusje helpen in hun nieuwe huis en voorzag een deel van de woonkamer van vliesbehang. En gisterenmiddag maakte ik met Jasper een flinke wandeling door het Amerongse bos, waar het rumoerig was van de vele kinderstemmen en waar we nog heel veel andere wandelaars tegenkwamen. Maar nu ik op de hele week terug kijk, kan ik alleen maar zeggen dat het toch voelde als vakantie.

Koemelkvrij

Dit recept heb ik ongeveer een jaar geleden ontwikkeld. In die tijd wist ik nog niet dat ik een koemelkallergie had. In dit recept maak ik gebruik van slagroom, roomboter en amarula. Voor roomboter weet ik een goed alternatief. Als slagroom vervanger heb ik nog niet meer geprobeerd dan kokosroom, wat ik voor dit recept geen goede optie vind. Ook in amarula zit koemelk. Al met al is het voor mij op dit moment niet haalbaar koemelkvrije alternatieven te geven voor volgers met een koemelkallergie.

11 gedachten over “Hazelnoot-Karamelslof

  1. Ha Wilma,

   Nee hoor je leest er niet over heen. Naar mijn idee is er maar één maat slof, de één persoons uitgezonderd. De laatste tijd zie ik weleens sloffen ringen die je uit kunt trekken. Die heb ik dus niet, maar een gewone standaard maat waar je ci. 6 stukken uit kunt halen.

   Groetjes,

   Adrienne

   1. Dank voor je reactie. Die heb ik dus ook, zo’n uitschuifbare. Maar jij bedoelt gewoon zo één van ongeveer 24cm neem ik aan ..

    Groetjes,
    Wilma.

 1. Het water loopt me in de mond. Wat als ik de karamelroom alcohol vrij wil hebben. Zou je dan voor een hazelnoot of amaretto siroop van monin gaan of heb je een ander alternatief toevallig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *