Grote koeken

Mokka boterkoek met chocolade en hazelnoot

Snel naar recept

Al dagen lang liep ik met het idee rond om een boterkoek te maken met een mokkasmaak. Het allerliefst één in combinatie met pure chocolade. En tijdens het maken van het recept voegde ik er ook hazelnootnougat, ook wel gianduja genoemd, aan toe.
Dat dat zo’n super goed idee was had ik alleen maar durven dromen!

Een nieuw seizoen vraagt om nieuwe smaken

Door de combinatie van deze zwaardere smaken is deze boterkoek echt een perfect baksel voor deze tijd van het jaar. Nu het eerder donker word en de regen ons wat vaker binnen houd, de kachel weer brand en de kaarsjes weer aangestoken worden. Ja, het is echt waar… Het is alweer herfst! En daar horen andere smaken bij dan bij de zomer. Langzaam maar zeker ben ik daar ook altijd wel weer een beetje aan toe. Dan kijk ik uit naar een heerlijk geurend huis omdat er appeltaart of speculaas in de oven staat. Maar ook meer thuis en minder uit huis. Gezellig en knus op de bank met een boek. Lekker bezig met een artikel voor de blog. Of ineens een geweldig idee waar de oven direct voor aan gaat. Bak jij in deze tijd van het jaar ook meer?

Boterkoek zonder roomboter

Hoe zou boterkoek zonder roomboter smaken? Is het dan nog een boterkoek? Ja, zeker! Het duurde even voor ik wist wat ik daarvoor nodig had. Sinds ik weet dat ik een koemelkeiwitallergie heb was ik op zoek gegaan naar een goede vervanger bijvoorbeeld roomboter. Het heeft even geduurd maar dankzij de media campagne van FloraPlant, kwam ik bij collega bloggers telkens deze plantaardige boter tegen. Wat mij vooral aansprak is dat zij het een echt goede vervanger voor roomboter vonden. Dat maakte mij enorm nieuwsgierig en ik nam te proef op de som.

FloraPlant als vervanger voor roomboter

Ik was verrast, want inderdaad! Het is echt een toppertje deze plantaardige boter! Ik gebruik inmiddels geen andere plantaardige boter meer om mee te bakken. Voor de prijs hoef je het trouwens ook niet te laten. FloraPlant kost net zo duur als een pakje roomboter. Vaak zijn (plantaardige)alternatieven duurder en lastiger verkrijgbaar. Dat is bij deze boter dus niet zo. In bijna elke supermarkt verkopen ze FloraPlant. Let wel even op dat je de rode verpakking neemt, dit is namelijk de ongezoute versie. Overigens staat dat ook duidelijk op de verpakking aangegeven.

Hazelnootnougat

Je las het al in de koptekst: In dit recept heb ik hazelnootnougat gebruikt. Dit ingrediënt is in Nederland niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Gelukkig is het af en toe een folder product in het assortiment van Aldi. Koop je het bij Aldi, dan is het waarschijnlijk een koemelkvrij product. In Duitsland is hazelnootnougat in bijna iedere supermarkt verkrijgbaar onder de naam Nuss Nougat. Op de blog staan nog meer recepten waarbij ik Nuss Nougat gebruikt, zoals de Gianduja (dat is een andere naam voor hazelnootnougat) bladerdeeghapjes. Heb je geen hazelnootnougat in huis, wat ik mij goed voor kan stellen, dan kan je het in dit recept ook vervangen voor hazelnootpasta. Wil je koemelkvrij bakken? Kies dan bijvoorbeeld voor de SoFine SoVegan hazelnootpasta of Damhert chocoladepasta lactosevrij.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Pin onderstaande afbeelding op één van je borden. Zo kun je het recept altijd makkelijk terug vinden.

7 gedachten over “Mokka boterkoek met chocolade en hazelnoot

  1. Ik ben verleden week eens in Duitsland gaan shoppen en inderdaad bij de supermarkt de Nuss nougat gevonden.
    Deze boterkoek staat binnenkort op het programma. Mag ik misschien naar de maat van de springvorm vragen die jij hiervoor gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *