Inspiratie artikel

10 x bakken met soezendeeg

Soezendeeg is voor veel mensen een stap te ver. Ooit had ik dat gevoel zelf ook. Inmiddels ligt dat stadium achter mij. Wat houd jou tegen? Is dat het maken van een kookdeeg? Dat klinkt namelijk behoorlijk ingewikkeld. Naarmate ik het vaker oefende ging ik er meer plezier in krijgen. Voor een kookdeeg geld dan ook echt: oefening baart kunst. Voor je het weet zijn soezen jouw specialiteit. En om je te inspireren wat er allemaal mogelijk is met soezen geef ik je in dit verzamelartikel 10 ideeën die al langer op Bakkriebels staan.
De keuze is reuze

Op Bakkriebels zijn sinds ik het basisrecept voor soezen en eclairs publiceerde aardig wat soezen recepten gepubliceerd. Zoveel dat ik een verzamelartikel met maar liefst 10 recepten kan schrijven. Houden jullie ook zo van soezen en wil je eens iets anders dan een moorkop of een slagroomsoesje? Dan is dit artikel echt aan jou besteed.

1. Soezinsoes

Als allereerste de Soesinsoes. De inspiratie voor deze soes komt van een foto die ik op Pinterest zag. Soms inspireert een foto van Instagram of Pinterest mij onbewust. Ik keek ernaar, dacht: ‘Dat is leuk’ en ‘vergat’ het weer. Maar ergens in mijn hoofd zat die foto verstopt. Onverwachts kwam het beeld tevoorschijn. De soezinsoes is hier een goed voorbeeld van. Het was een idee en werd een succes. Inmiddels zie ik regelmatig de soesinsoes met advocaat langskomen. Maar ik heb ook andere variaties gespot. Misschien kende jij de soesinsoes nog niet? Dan is dit één van de dingen die je op je baklijst moet zetten.

2. Karamel – pure chocolade – zeezoutsoesjes

De rage van salted caramel is wel een beetje voorbij. Toch is het voor veel mensen een blijvertje. Ik ben vast niet de enige waarbij deze smaakt blijft trekken. Deze soezen vulde ik caramel-banketbakkersroom. Bovenop een laag pure chocolade met grof zeezout zijn. Het geheel maakt het zo tot een een heerlijke variatie op een gewone slagroomsoes.

3. Aardbeien soezen

Vaak wordt een soes vanaf de onderkant met slagroom gevuld. Je kan de soes echter ook doorsnijden. Als je beide helften dan vult met een andere vulling kan je de meest waanzinnig lekkere combinaties maken. Zo waren deze soezen met aardbeienbavarois en slagroom de favoriet van mijn 8 jarige zoon. En ik snapte hem wel! (Verleden tijd voor hem en mij helaas, vanwege een koemelkallergie)

4. Tijgersoes

Oeh! Deze soes is zo lekker. En dat alleen maar door simpelweg een dun laagje koekdeeg op de soes mee te bakken. Wat een verschil met een gewone soes. Dat knapperige korstje geeft een gewone soes een enorme upgrade. Ik vulde hem gewoon met slagroom en was verbaasd over het verschil ik smaak ten opzichte van een gewone soes. Wil je binnenkort slagroomsoesjes bakken met gewoon slagroom maar toch net iets anders? Beloof me dat je deze bakt!

5. Monchou soes

De bewoners op mijn werk vinden een soes gevuld met monchou en vlaaivulling helemaal geweldig. Zoals je ziet heeft ook deze soes het krakende tijgerlaagje. Laat je niet afschrikken door de suikervervanger SPLENDA die in het recept gebruikt wordt. Je kan het recept ook prima met gewone suiker maken.

6. Chocolade – kersensoezen

Oeh! Deze smaakbommetjes zijn nog niet zo lang geleden online gekomen maar wat zijn ze lekker! Ik zie een nieuwe blogfavoriet aankomen. In ieder geval is mijn man heel erg favoriet van de chocolade kersensoes. Ik mag ze thuis ieder weekend serveren. Dat ga ik natuurlijk niet doen maar het zou best mogen. Heb jij ze al gemaakt? Nog niet? Dan wordt het hoog tijd dat je dat gaat doen 😉

7. Soezen cupcakes

Soezen zijn al heel lekker als je ze gewoon als soes eet. Ze worden echter nog lekkerder als je ze verwerkt in andere baksels. Gebruik soezen gevuld met banketbakkersroom bijvoorbeeld eens als vulling van een cupcake. Een mooie toef Zwitserse room er op en een soesje gevulde met slagroom maken deze soezencupcakes af. Het is al lang geleden dat ze online kwamen, maar wauw… wat waren ze lekker!

8. Soezenvlaaitje

Ik zei het net al: Je kunt baksels een upgrade geven door kleine soesjes te gebruiken. Ook deze soezenvlaaitjes zijn daar een mooi voorbeeld van. Net als de soezen cupcakes is het al even geleden dat ze online kwamen. Het is en blijft echter een goed voorbeeld om te laten zien wat je met soezen kunt. Bij wie staan deze binnenkort op de bakplanning?

9. Chocolade soesjesvlaai

Wil je groter uitpakken? En hou je van wat meer bakuitdaging? Dan is deze nummer 9 een goede voor jou. Deze taart is een beetje een knipoog naar een bossche bol. De vlaai is gevuld met stracciatella bavarois. Daarop ging een laag chocolade ganache en toeven slagroom. Ook de soezen zijn gevuld met slagroom. Al met al is het een geweldige taart die je voor elke gelegenheid kan serveren.

10. Bladerdeeg aardbeientaart

Hou jij van tompouces en soezen? Dan is deze bladerdeegtaart iets voor jouw. Hoewel de roze glazuur van de tompouces ontbreekt doet de taart niet onder voor dit geliefde gebakje. Het is een taart van het formaat ‘Delen met velen’. Ontzettend lekker, een geweldig resultaat en niet eens zo ingewikkeld. Overladen met soezen en aardbeien. Echt een heerlijke combinatie! Vraag jij je nu af hoe je aansij zonder rollende soezen? Sorry… Dat is onmogelijk. Eerst de soezenberg soldaat maken en dan de taart verder aansnijden is de beste remedie. En… laat die ene laag soezen dan wel op de taart leggen, hé 😉

Nog meer inspiratie?

De bovenstaande 10 artikelen zijn bedoeld als inspiratie. Op de blog vind je nog meer recepten. Wil jij nog meer inspiratie? Type eens ‘soezen’ in bij de zoekbalk.

Koemelkvrije soezen?

Ik heb mij nog niet gewaagd aan het bakken van koemelkvrije soezen. Het is ongetwijfeld iets wat ik in de toekomst uit ga proberen. Ik verwacht de grootste uitdaging in de vulling. Heb jij een idee voor een lekkere koemelkvrije soezenvulling? Laat het mij dan vooral weten. Je kan het in een reactie onder dit artikel plaatsen of mij een mailtje sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *