Kleine zoete verleidingen

Stroopwafelfudge (zonder chocolade)

Snel naar recept
Joehoe… Daar ben ik weer! En vandaag breng ik jullie een allerlekkerst zoete kleine onweerstaandbaar lekkere versnapering: Stroopwafelfudge. Niet de snelle van gecondenseerde melk en chocolade maar één waar je net wat meer geduld en suiker voor nodig hebt. En een klein beetje geluk om precies op het juiste moment de fudge in het blik te gieten. Maar dat leg ik je straks uit.
Een kruimel geluk

Laten we het eens even hebben over geluk… Ik had geluk! Want ik vond pas een zakje stroopwafelkruimels die koemelkvrij was. En dat gewoon bij Albert Heijn. Nog nooit eerder heb ik stroopwafelkruimels in een supermarkt gevonden maar deze lucky me vond dus gewoon een enorme bak vol met stroopwafelkruimels! En misschien was de grootste ontdekking nog wel dat de kruimels geen koemelk bevatten. Als een kind zo blij nam ik een zakje mee om er thuis lekker mee aan de slag te gaan.

Nog meer geluk

En of die kruimel geluk nog niet genoeg was! Na een hele lange winter was ik eindelijk weer eens in een kringloop. Even kijken of er nog mooie fotoprops op de kop te tikken waren. Je raad het vast al: Ik had geluk! Kijk eens wat een mooie kop en schotels. Ik zou deze nooit… Maar dan ook echt nooit… als servies willen hebben of met koffie of thee aan mijn visite willen geven. Maar als fotoprop doen ze het geweldig. Dan hou ik van dit stijltje. Maar nog veel meer hou ik van dit soort kringloopgeluk.

Drie keer is scheepsrecht

Oké… Misschien is het geluk nog niet helemaal op. Meestal maak ik fudge op een makkelijke manier, zoals bij deze kokos-pecanfudge. Nadeel is alleen dat ik, doordat de meeste chocolade koemelk bevat, beperkt wordt in wat ik kan maken. Gelukkig ontdekte ik dat je ook fudge kan maken met gecondenseerde kokosmelk, soya cuisine ‘om op te kloppen’ en vooral veel suiker. Als je deze ingrediënten in een pan doet en lang genoeg kookt dan dikt het in. Nadat het mengsel een bepaalde temperatuur bereikt heeft is het de kunst om een bepaalde kristallisatie te bereiken. Dit doe je de hete massa te roeren. Let goed op, want uiteindelijk is je mengsel lichter van kleur dan het eerst was. En ook een beetje dikke is. Dat punt moet je hebben! En dan moet je vooral herkennen dat je op dit punt gekomen bent. Mix je te kort dan heb je hele zachte fudge, mix je lang dan is de fudge brokkelig. Lukt het je de eerste keer niet, wees dan vooral niet teleurgesteld maar oefen het nog een keer. Heb ik ook gedaan en met deze fudge is dat echt geen straf.

Koemelkvrij

Je kunt deze fudge zowel met als zonder koemelk maken. Voor een versie met koemelk gebruik je gewone gecondenseerde melk, slagroom en roomboter. Wil je een koemelkvrije versie maken? Dan gebruik je gecondenseerde kokosmelk, alpro cusuine en een plantaardige harde boter. De gewichten van de ingrediëten zijn verder hetzelfde. Het enige wat je moet weten is dat de koemelkvrije versie iets lastiger te maken is. Gecondenseerde kokosmelk bevat namelijk meer water. Het water moet verdampen en daarom kook ik deze versie tot hij 118 graden heet is. Terwijl ik de gewone versie tot 115 graden kookt.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Sla onderstaande afbeelding op één van je borden op zodat je het altijd makkelijk terug kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *