Gebak en Tartelettes·Review

Bakken met SPLENDA-Stevia + recept voor zomerfruit-Monchou tijgersoes

Soms maken artikelen van andere bloggers mij razend nieuwsgierig. Het artikel dat Fransesca van Fransesca kookt eind vorig jaar schreef over SPLENDA Stevia is zo’n artikel. Zij ging de uitdaging aan om een appeltaart te bakken zonder suiker, met de nieuwe SPLENDA Stevia als zoetstof. Volgens Fransesca is het resultaat heerlijk. Honderd volgers kregen een pakketje opgestuurd, waaronder ik. Maar een flinke dip maakte dat ik er nog niet aan toegekomen was. Een aantal weken terug deelde Fransesca opnieuw een recept en gaf zij de kans om je in te schrijven als bloginsider. Die kans nam ik eveneens waar en zo ging ik afgelopen week ook aan de gang met SPLENDA Stevia. Ik bakte er heerlijke tijgersoezen mee. In het ’tijgerdeeg’ gebruikte ik de SPLENDA Stevia Kristalpoeder. Ik vulde de soes met zomervruchten vlaaivulling en Monchou. Beide zijn gezoet met SPLENDA Stevia kristalpoeder. Het resultaat is echt heerlijk zoet!

Geen bittere nasmaak
Nadat ik het SPLENDA pakket thuis gestuurd kreeg was mijn nieuwsgierigheid nog groter. Waar de eerste keer de opgestuurde zakjes op zolder belandde om er een keer wat mee te gaan doen, was ik nu heel wat ongeduldiger en meer geneigd om gelijk op onderzoek uit te gaan. De eerste de beste doos aardbeien die ik vond kocht ik. Want als ik iets heel erg lekker vind, dan zijn het aardbeien met suiker. Hoe zoet een aardbei ook is, suiker maakt het altijd lekkerder. Toch laat ik die suiker, zeker in de zomer achterwege. Het gebruik van SPLENDA Stevia Kristalpoeder op mijn aardbeien was voor mij wel een indicatie of deze kristalpoeder qua smaak echt een goede vervanger is. Waar de meeste suikervervangers met Stevia(-extract) een bittere nasmaak hebben, heeft SPLENDA dat niet. In plaats van het REB-A extract wordt in de SPLENDA producten gebruik gemaakt van het REB-D extract. Die heeft dus geen bittere nasmaak. En dat maakt hem een stuk aantrekkelijker.

Wat is het precies?
Wat SPLENDA Stevia ook aantrekkelijk maakt is dat er, naast de 0,2% Stevia REB-D extract, maar één ander ingrediënt in zit, namelijk 98,8% Erytritol. Erytritol is een suikeralcohol en komt voor in groente, fruit en gefermeteerde levensmiddelen. Monique van der Vloed schrijft op haar website een mooi artikel over Erytritol. Wil je er meer over weten, dan raad ik je aan dit artikel te lezen. Aan SPLENDA Stevia worden dus geen smaakversterkers, kleurstoffen of andere hulpmiddelen toegevoegd. De SPLENDA Stevia kristallen ontstaan door een droogproces. Wil je wat meer weten over deze het product en de verschillen tussen REB-A en REB-D, dan kan je het beste de (Engelstalige) site van SPLENDA er op na lezen. Lees voor al ook de FAQ door. SPLENDA Stevia is dus een 100% natuurlijk zoetstof met dezelfde zoetkracht als suiker. Je kan het één op één vervangen met gewone suiker. Waar suiker 4 kcal per gram bevat, wint deze zoetstof het met O kcal per gram.


Wat is de functie van suiker in gebak?
Bakken met SPLENDA Stevia is dus heel aantrekkelijk. Ik vroeg me af of het ook zo makkelijk was. Tenslotte is suiker in veel recepten niet alleen toevoegd voor de smaak. Suiker houdt vocht vast en zorgt ervoor dat je baksels een mooie bruine kleur krijgt omdat het karameliseert. Ook bindt het eiwitten. Een andere belangrijke eigenschap van suiker is dat het luchtigheid geeft aan je gebak. Wie hier meer over wil weten moet het boek Bakken met Kennis van Eke Mariën zeker een keer lezen. Ik vroeg mij af of SPLENDA Stevia dezelfde eigenschappen heb. Ik vond het dan ook wel een uitdaging om als eerste te kijken of het mogelijk is om meringue te maken met SPLENDA. In de FAQ van de website vond ik als antwoord dat SPLENDA niet geschikt is om lucht in een gebak vast te houden en dat het niet karameliseert.

Meringue
Omdat ik mij afvroeg wat er dan wel gebeurde nam ik de proef op de som. Ik verving in mijn meringue recept de suiker één op één voor SPLENDA. Het eiwit zakte na het toevoegen van de SPLENDA niet in. Het werd gewoon stijf, maar het nam de SPLENDA niet echt op. Voor het bakken proefde je de kristallen nog. Dan nog kijken wat er gebeurde in de oven. Zou het uit gaan lopen? Een uur later wist ik het antwoord: Nee, het eiwit bleef mooi in vorm en liep niet uit. Maar het is zeker geen meringue geworden. In je mond valt het als kleine kristalstukjes uit elkaar.
Als je suiker en eiwit mengt ontstaat er iets nieuws: Meringue. Als je eiwit en SPLENDA mengt blijf je eigenlijk twee losse ingrediënten houden. Het verdraagt elkaar, maar het versterkt elkaar niet. Toen ik dit wist was het voor mij duidelijk dat ik een ander idee moest verzinnen.

Hoge temperatuur
Het volgende idee was het bakken van tijgersoezen. Dit beslag wordt op een hoge temperatuur gebakken. Tot nu toe kon ik niet terug vinden welke temperaturen SPLENDA kon hebben. En aangezien de kinderen hier altijd roepen: van proberen kun je leren, nam ik de proef op de som. Ik bakte op een temperatuur van 190 graden. Op de helft van de baktijd rook ik dat er iets begon te kleuren. Uiteindelijk werd het, op sommige plaatsten zo donker dat ik 5 minuten voor het einde van de baktijd de soezen er uithaalde. Met het opentrekken van de ovendeur kwam er een flinke damp/rook uit. De tweede bakplaat bakte ik daarom op 180 graden, die bakplaat heeft er tot het einde toe ingestaan. Het resultaat ervan is te zien op de foto’s. Omdat ik niet over één nacht ijs wil gaan met de conclusie dat SPLENDA niet bestand is tegen temperaturen boven de 180 graden, waagde ik nog een tweede poging. Ik bakte de kokoskoeken volgens recept van mijn oma. Deze worden 8 minuten op 220 graden gebakken. Toen ik de oven open deed kwam er een duidelijk zichtbare damp van de kokoskoeken af. Maar lang zo veel niet als bij de tijgersoezen. De conclusie dat het dus niet tegen temperaturen hoger dan 180 graden kan is wellicht wat te snel. Al denk ik zeker wel dat SPLENDA niet zo goed tegen hoge temperaturen kan als suiker.

Droger deeg
Wat ik ook merkte tijdens het kneden van het tijgersoezendeeg en het maken van de kokoskoeken is dat SPLENDA zorgt voor een droger deeg. Fransesca heeft dit ook gemerkt zoals je in haar bericht met het appeltaartrecept kan lezen. Droog deeg kan je voorkomen of verhelpen door je handen wat vochtig te maken met water en dit door het deeg te kneden. Je kunt ook een slokje melk toevoegen. Nog een andere optie is om een deel van de SPLENDA Stevia kristalpoeder te vervangen door SPLENDA Stevia vloeibaar. Dit heb ik zelf (nog) niet geprobeerd. Een andere goede tip is het verkorten van de baktijd. In het geval van de kokosbollen was 6 minuten voldoende.

Wat valt er nog te ontdekken?
Ik zou nog tal van dingen uit willen proberen met deze zoetstof. Zo vraag ik mij af wat er gebeurd als je er karamel van probeert te maken. Volgens de FAQ van de website kan dit niet. Maar wat je bakt kleurt wel bruin. Ik leer meer van het zelf ontdekken en doen dan van het lezen. Dus blijf ik nieuwsgierig en ga liever zelf op onderzoek uit. Ik ben benieuwd of het mogelijk is om een goede biscuit te bakken, omdat suiker hier een belangrijke rol in speelt. En hoe zit dat met cake? Kan je er marshmallow mee maken? Hoe smaakt amandelspijs dat op basis van SPLENDA gemaakt is? Is het recept dan ook hetzelfde of moet er wat aan gesleuteld worden? Deze vragen zijn voor mij nog niet beantwoord en daar ben ik nog erg benieuwd naar.

Waar is SPLENDA Stevia te koop?
Je kunt SPLENDA Stevia in diverse online winkels kopen. Zodra je hier op zoekt via Google komen er diverse webshops bovendrijven. Ook in verschillende fysieke winkels is het verkrijgbaar. Plus, Kruidvat en Jumbo hebben het in hun assortiment. De kristalpoeder (die ik gebruikt heb) is te koop in zakjes van 240 gram. Per zakje betaal je ongeveer €5,20. De vloeibare variant zit in potjes van 40 gram en kost ongeveer €3,10. Er zijn ook ‘zoetjes’ te koop. Voor 80 zoetjes betaal je circa €2,90. Voor een kilozak suiker betaal je ongeveer €0,65. In dit opzicht is SPLENDA een duur product, het kost 33 keer meer dan suiker. Ga jij voor de voordelen van de SPLENDA Stevia of voor de makkelijke verkrijgbaarheid en het goedkope van suiker?

Recept voor tijgersoezen met Monchou en zomerfruit vlaaivulling
Ik schreef hierboven al over de tijgersoezen die, dankzij de lagere temperatuur, mooi gelukt uit de oven kwamen. Die verdienen natuurlijk een heerlijke vulling. Omdat wij erg van Monchou houden besloot ik om ze daar mee te vullen. En met zelfgemaakt vlaaivulling zodat ik ook daar het toevoegen van de kristalpoeder mee kon testen. Ik vind ze heerlijk en zou het zelf zo nog een keer maken. Wil je dus beginnen met een lekker recept waarbij de suiker makkelijk te vervangen is voor SPLENDA dan raad ik je zeker dit recept aan. Andersom kan je de SPLENDA in dit recept ook één op één vervangen voor suiker.

Dit heb je nodig voor ci 6 soezen:
50 ml melk
50 ml water
50 gram roomboter
snuf zout
50 gram bloem
100 gram ei
Voor het tijgerdeeg:
25 gram roomboter
30 gram SPLENDA Stevia Kristalpoeder
35 gram bloem
Voor de vlaaivulling:
1 pak diepvries zomervruchten
15 gram SPLENDA Stevia Kristalpoeder
50 gram water
25 gram sinaasappelsap
5 gram maïzena
Voor de Monchouvulling:
200 gram Monchou zacht en luchtig
250 ml slagroom
1 dopje vanille aroma
1 zakje klop-fix
20 gram SPLENDA Stevia Kristalpoeder

En verder:
Uitsteker 5 cm doorsnee
Bakplaat bekleed met bakpapier
spuitzak met stervormig spuitmondje
deegroller


Zo ga je te werk:
Haal het fruit ongeveer een half uur tot een uur voor gebruik uit de diepvries.
Maak als eerste de vlaaivulling.
Hiervoor breng je de sinaasappelsap met het water, de SPLENDA Kristalpoeder, de maïzena en de helft van het fruit aan de kook. (Tip voor het fruit: gebruik vooral bessen en aardbeien hiervoor maar hou zeker de frambozen achter)
Laat het, al roerend indikken.
Voeg dan het fruit toe. En roer tot dit er goed door.
Laat de vlaaivulling afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak het tijgersoezendeeg:
Kneed alle ingrediënten tot een deeg.
Als het deeg erg kruimelt voeg dan een beetje melk of water toe. Bijvoorbeeld door één hand vochtig te maken.
Rol het deeg dun uit, 1 a 2 mm dik.
Leg het tot gebruik in de koelkast.
Maak het soezendeeg:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de boter, melk en het water in een pan en breng het aan de kook.
Haal het van de hittebron af. Voeg de bloem toe.
Meng de bloem goed door het melk-boter mengsel.
Zet de pan terug op de hittebron.
Verhit het deeg al roerend nog 2 a 3 minuten.
Doe het deeg in een spuitzak. Spuit 6 even grote doppen deeg op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Steek 6 deegrondjes uit het tijgersoezendeeg. Leg op iedere dop soezendeeg een tijgersoesdeeg plakje.
Bak de soezen in ongeveer 35 minuten lichtbruin en gaar.
Laat de soezen volledig afkoelen.
Maak intussen het monchoumengsel:
Klop hiervoor de slagroom met de SPLENDA Stevia Kristalpoeder, de klop-fix en de vanille-aroma stijf.
Klop in een andere kom de Monchou los.
Voeg de Monchou toe aan de stijfgeklopte slagroom.
Meng de slagroom en de Monchou door elkaar.
Doe de Monchou in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
Spuit in alle 6 de soezen een flinke hoeveelheid Monchou.
Zorg dat je een kuiltje spuit, zo loopt de vlaaivulling zeker weten niet uit de soezen.
Vul het kuiltje op met de vlaaivulling.
Spuit nog wat van het Monchoumengsel in de bovenste doppen van de soezen.
Heb je nog monchou over spuit dan op bovenkanten ook nog wat Monchou.
Maak het af met wat vers fruit.
Bewaar de gevulde soezen tot serveren in de koelkast.
Vul de soezen zo kort mogelijk van te voren in verband met het verliezen van de krokantheid.2 gedachten over “Bakken met SPLENDA-Stevia + recept voor zomerfruit-Monchou tijgersoes

  1. Leuk dat je zo aan het bakken gegaan bent. Van alles geprobeerd echt een tof artikel en het recept ziet er goed uit. Je bent vast net zo’n monchou-liefhebber als mij. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *