Grote koeken

Choux Craquelin of Tijgersoes

Choux Craquelin… klinkt chique, hé? Klinkt ook wel een tikkeltje mysterieus en ingewikkeld. Oké, ik weet het! Frans klinkt af en toe een beetje ook een beetje zo. Maar letterlijk vertalen naar het Nederlands vind ik dus echt niet klinken. Dan krijg je iets in de zin van ‘gecraquelueerde’ soes. Ik noem ze maar gewoon: Tijgersoes. Geen idee of dat een goede naam is. Ik vind dat het effect wel een beetje op het effect van de korst van een tijgerbrood lijken. Het past ook wel bij het effect van deze soes. Het tijgereffect geeft de soes namelijk een krokante bite. Echt heel erg lekker! Na het lezen van deze blog maak jij deze super-de-luxe en ook nog eens verrassend-anders-en-zeker-overheerlijke soes in een handomdraai zelf!

 

 

Dit heb je nodig:

2x 50 gram zachte roomboter

60 gram lichtbruine basterd suiker

1x 70 en 1x 50 gram tarwebloem

50 gram volle melk

50 gram water

snuf zout

100 gram ei

 

En verder:

Deegroller

Bakpapier

Huishoudfolie

Spuitzak

Bakplaat bekleed met bakpapier

Ronde uitsteker van ci. 4,5 a 5 cm

 

 

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix 50 gram roomboter zacht en romig.

Voeg hier 60 gram licht bruine basterd aan toe en mix het goed door elkaar.

Voor de 70 gram tarwebloem toe kneed het tot een samenhangend, goed gemengd deeg.

Leg het deeg op een ruim stuk huishoudfolie.

Dek het af met een even groot stuk huishoudfolie.

Rol het, met de deegroller, uit tot het een dikte heeft van ongeveer 2 mm.

Leg het afgedekte deeg in de koelkast tot je het gebruikt.

Doe de melk, het water en de andere 50 gram boter in een steelpannetje en verwarm dit op het de hittebron tot de boter gesmolten is.

Haal de pan van de hittebron.

Voeg de overige 50 gram tarwebloem toe en roer het tot een glad deeg.

Zet de hittebron weer aan en laat het deeg, al roerend, 2 minuten garen.

Haal de pan van de hittebron af.

Mix even goed door met een mixer.

Doe de eieren in een bakje.

Voeg, al mixend, 1 ei toe aan het deeg. Mix tot het ei volledig opgenomen is. Voeg dat het 2e ei toe en mix net zo lang tot ook deze volledig opgenomen is.

Doe het deeg in een spuitzak.

Spuit soezen van ongeveer 15 gram op de bakplaat.

Haal het craquelé deeg uit de koelkast.

Steek met de uitsteker net zoveel rondjes uit het deeg als je soezen hebt. Rol het deeg eventueel opnieuw uit.

Leg op iedere soes een plakje van het koekdeeg.

Bak doe soezen in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.

Laat de soezen goed afkoelen.

Vul ze met een vulling naar keuze. Ik koos voor slagroom extra

 

 

Tips:

Hou de kleur van de soezen goed in de gaten. Verkleuren ze wel erg snel en moeten ze nog een poosje? Zet dan de temperatuur van de oven iets lager en laat ze zo nodig iets langer bakken.

 

Lees meer tips voor het maken van soezendeeg lees je bij het basisrecept 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *