Gebak en Tartelettes

Aardbeien soezen

Met de laatste aardbeien van het seizoen heb ik nog een heerlijk recept  voor jullie! Dit is weer zo’n favoriet van Steven. Die begint zich langzaam maar zeker tot een echte snoeperd te ontwikkelen. En joepie… Zelfst het avondeten gaat steeds beter! Voor hij 18 is wordt het vast nog wat 😉 Ik maak me er maar niet te al te druk om. Wat hij aan groente niet eet haalt hij met fruit weer in. Hij lust namelijk wel het één en ander aan fruit. En aardbeien zijn en blijven favoriet hier! Zo maak ik ook regelmatig deze heerlijk soezen. Met Rosalie d’r verjaardag in november had ik teveel soezen gebakken. Die gingen ongevuld de diepvries in. Een poosje terug maakte ik er deze heerlijk aardbeiensoezen van. De onderste helft is gevuld met aardbeienbavaroise, de bovenste helft met slagroom. Heerlijk!

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 8 soezen:

Voor het soezendeeg:

 

50 gram melk
50 gram water
50 gram roomboter
50 gram bloem
2 M eieren
snufje zout
Voor de aardbeienbavaroise:

2 blaadjes gelatine

200 gram verse aardbeien (ontkroond)

1 mespuntje witte peper

150 gram slagroom

40 gram suiker

Voor de slagroom:

250 gram slagroom

100 gram mascarpone

2 zakjes vanillesuiker

eetlepel poedersuiker

 

 

Voor de afwerking:

mooie gave aardbeien

 

 

 En verder:

Pannetje
Spuitzak(ken) met evt. spuitmondje
spatel
Bakplaat met bakpapier of cupcake bakblik
Garde
Staafmixer
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe het water, de melk, het snufje zout en de roomboter in een pan en zet het op een middelhoge hittebron.
Zet de hittebron uit zodra de boter gesmolten is.
Voeg de bloem toe.

 

Vermeng de ingrediënten goed met elkaar.
Zet de hittebron weer aan en verwarm het deeg nog 2 minuten. Blijf er door roeren.
Zet de hittebron uit en laat het deeg iets afkoelen.
Doe het deeg in de mixerkom en zet de mixer klaar.
Voeg 1 ei toe en mix deze door het deeg tot het volledig is opgenomen.
Herhaal dit met het andere ei.
Vul een spuitzak met het deeg.
Spuit bollen van ongeveer 35 gram deeg op de bakplaat.
Bak het deeg tot het goudbruin van kleur is, ongeveer 30 minuten in mijn eigen oven.
Laat de soezen of eclairs volledig afkoelen voor je ze vult.

 

Maak intussen de aardbeienbavaroise:
Week hiervoor de gelatine in ruim koud water.

Was de aardbeien en snij ze eventueel in stukken.

Pureer de aardbeien met het suiker en de peper met de staafmixer.

Los de gelatine op in een pannetje op het vuur.

Voeg wat aardbeienpuree toe aan de gelatine. Roer het goed door elkaar.

Voeg de overige aardbeienpuree toe en roer door tot het goed gemengd is.

Klop intussen de slagroom stijf .

Voeg een eetlepel slagroom toe aan de aardbeienpuree en roer het, met de garde goed door elkaar.

Voeg dan de rest toe en roer ook dit goed door elkaar heen.

Doe de bavarois in een spuitzak.

Laat de bavaroise flink opstijven in de koelkast.

Maak de aangevette slagroom:

 

Klop de slagroom met de mascarpone en beide suiker soorten stijf.  Doe de slagroom in een spuitzak.

Bewaar hem eventuuel nog even in de koelkast tot je de soezen ga vullen.

Zo maak je de soezen:

Snij een paar aardbeien in dunne plakjes

Snij de soezen midden door.

Leg in de onderste helft een paar dunne plakje aardbei.

Vul de onderste helft daarna met aardbeienbavaroise.

Druk de bovenste helft van de soes er met de bovenkant naar onderen op.

Spuit de bovenkant vol met slagroom.

Werk de soezen af met verse aardbeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *