Bakkriebels uit tips

Bakartikelen shoppen in Duitsland

Misschien is mijn voorliefde voor bakken al ontstaan toen ik als kind ronddwaalde langs de bakschappen in de grote Duitse supermarkten als Real. Deze supermarkten hebben een assortiment dat veel en veel groter is dan ons Nederlandse supermarkt bakassortiment. Ik neem je mee op ontdekkingsreis door de Duitse supermarkten en deel mijn favorieten met jou. Waar moet je zijn? Welke supermarkt heeft het beste assortiment? Je vind het antwoord op deze en nog meer vragen in het artikel Bakartikelen shoppen in Duitsland.

Waar komt die Duitse winkeldrang toch vandaan?

Als kind vond ik het al heerlijk ontspannend om op zaterdagmiddag een poosje door de Duiste winkelstraten en supermarkten te dwalen. De vele uurtjes die wij daar konden doorbrengen zijn misschien wel één van mijn best bewaarde jeugdherinneringen. Na een week op het schippersinternaat te hebben gewoond, woonde ik in het weekend bij mijn ouders aan boord. Een drijvend thuis dat ons op de meest uiteenlopende plaatsen bracht, vaak hadden die plaatsen één ding gemeen: Ze waren in Duitsland. Het plaatsje Hamm, aan het einde van het Datteln-Hammkanaal beschouwde ik als mijn tweede thuis. Jarenlang was dat plekje een trekpleister waar ik nog graag naar terugging.

Selfie bij het taartdecoratieschap in de Kaufland
Wanneer winkelen in Duitsland?

De laatste jaren kom ik niet vaak meer in die hoek. In plaats daarvan kom ik nu in andere Duitse (grens)steden. Zo ging ik eind mei een nachtje naar Meppen, een half uurtje over de grens rijden bij Emmen. Ik wilde graag naar een Marktkauf en die vind je veelal wat noordelijker in Duitsland. Toen we vorig jaar zomer uit Kroatië naar huis reden, maakten we een tussenstop bij een Duitste Kaufland voor een aantal vlugge inkopen. Wanneer Jasper naar één van zijn klanten in Limburg gaat probeer ik met hem mee te gaan zodat ik ook daar even de grens over kan piepen. Winkelen in Duitsland kan dan misschien voordeliger zijn dan in Nederland, de reis ernaar toe kost ook geld en tijd. Wel zo fijn als je dat kan combineren met iets anders. Ga je reiskosten en reistijd meeberekenen dan valt het boodschappen voordeel al snel weg en is het beter om je te beperken tot online kopen en/of dichtbij huis. Doet de mogelijkheid zich voor, zie je het als een stuk ontspanning of als een fijn uitstapje: Grijp die kans!

Mijn laatste aankopen bij REWE in Meppen
Waarom winkelen in Duitsland: Goedkopere artikelen

Soms krijg ik de vraag of boodschappen en bakartikelen in Duitsland nu echt zoveel voordeliger is dan in Nederland. De laatste keer – toen ik in Meppen was – verbaasde ik me bijvoorbeeld over de prijs van Coca Cola. In Nederland koop je die, in de (goedkope) aanbieding voor zo’n €1,50 per liter. In Duitsland betaalde ik er net €1,00 per liter voor. En het viel me op dat de prijs voor amandelmeel zoveel goedkoper geworden was. Jarenlang was amandelmeel voor mij één van de belangrijkste Duitste supermarkt aankopen. Het laatste jaar kocht ik het ook vaak bij ‘De Notenshop’, waar het vanaf ongeveer €10,00 per kilo te koop is. De prijs die ik er ook bij de Duitse Kaufland of Aldi voor betaalde. Nu is de prijs in de Duitse supermarkt echter gezakt naar €6,90 voor een kilo. Bijkomend voordeel is dat je het dan niet per kilo maar per 100 of 200 gram koopt.

Waarom winkelen in Duitsland: Gaan voor gemak

Naast dat sommige artikelen goedkoper zijn doe ik ook graag gemaksaankopen zoals chocolate chips. In Nederland kennen wij vooral chocolate chips van pure chocolade, Jumbo is een uitzondering. Ga je naar een Duitse Kaufland dan vind je daar een flinke keuze van diverse merken chocolate chips in melk, wit, puur en tegenwoordig ook in gold/karamel. Naast chocolate chips verkopen ze ook de grotere broer chocolate chunks. Zowel de chocolate chips als de chocolate chunks koop je in verpakkingen van 100 gram. Deze verpakkingen zijn voor mij een gemaksaankoop: Het scheelt een (net zo dure) chocoladereep fijn hakken.

Zullen we met elkaar Dr. Oetker bestoken met de vraag of ze deze bakmixen ook in Nederland kunnen introduceren?
Waarom winkelen in Duitsland: De keuze is reuze

Wie in Nederland langs het bakschap loopt is met tien stappen klaar. In ongeveer één oogopslag zie je dat wat er is. Het Duitse assortiment is daarmee vergeleken echt een walhalla. Neem alleen de verscheidenheid aan bakmixen al. Bij Marktkauf en Kaufland vind je tenminste het drie dubbele aan bakmixen ten opzicht van ons Nederlands assortiment. Je zou er keuzestress van krijgen. Het grootste deel is totaal anders dan ons assortiment. Zo vind je er traditionele Duitse mixen zoals Maulwerf küchen (molshooptaart), Käsekuchen (roomkaastaarten) en schnitten (een bakplaat vol) maar ook muffins en cakes. Ook voor kinderen is er een flinke keuze aan leuke bakmixen met verschillende thema’s. En wat denk je van de seizoensmixen? Dit jaar bracht Dr. Oetker vier verschillen aardbeien-bakmixen op de Duitse markt. Daar wordt je toch gewoon verschrikkelijk jaloers op?

Het ruime assortiment aan bloem en meel in de Kaufland in Meppen
Welke winkels zijn er in Duitsland?

In Duitsland vind je net zoveel verscheidenheid aan supermarkten als in Nederland. Gevoelsmatig hebben ze echter meer supermarkten in één plaats, maar misschien komt dat omdat wij het in onze omgeving met één supermarkt per dorp moeten doen. Ook zitten supermarkten dichterbij elkaar en delen bijvoorbeeld een parkeerterrein. Net als in Nederland heb je in Duitsland verschillende soorten supermarkten. Grofweg kun je deze in drie groepen delen: Warenhuizen, discounters en een gewone supermarkt. Er zijn hier officiële regels voor in Duitsland maar ik ga voor het gemak even uit van mijn eigen invulling. Wil je iets meer weten over hoe het allemaal zit dan kan je hier de drie grootste verschillen nalezen.

Het decoratie schap bij REWE Meppen
De grootste: De warenhuizen

Onder de warenhuizen vallen de winkels die niet alleen een standaard food assortiment maar ook standaard Non-Food assortiment aanbieden. Je vind hier o.a. kleding, speelgoed en electronica. Dit zijn winkels bijvoorbeeld de Marktkauf en de Kaufland. Beide zijn grote, ruime winkels. Hier vind je ook de meest uitgebreide keuze aan bakartikelen. Tot een jaar of tien terug was Real een hele grote speler in deze markt. Winkel na winkel is echter gesloten en er zijn er nu weinig tot geen meer over. Veel Real filialen zijn Kaufland of Marktkauf geworden. Bij Kaufland en Marktkauf kom ik graag vanwege het complete aanbod dat ze bieden. Zowel in a-merken als discount merken. Favoriet om hier in te slaan zijn: Amandelmeel en kokosrasp. Verder ben ik weg van de enorme verscheidenheid aan (chocolade) decoraties die ze in deze winkels verkopen.

Dit is alleen nog maar het ‘decoratie-schap’ van Kaufland Meppen.
Draai je je hier een halve slag dan vind je nog zo’n schap gevuld met ‘bak’chocolade
De goedkoopste: De discounters

Als we het over de discounters hebben dan gaat het over winkels zoals Lidl en Aldi. Wist jij dat de Aldi in Noord en Zuid Duitsland twee verschillende ondernemingen zijn? Je hebt namelijk Aldi Nord en Aldi Süd. Ook de Penny en Netto vallen onder discounters. Hoewel Penny en Netto op veel verschillende plaatsen zitten, kom ik hier zelden. De discounters hebben over het algemeen een bakassortiment dat qua omvang vergelijkbaar is met onze gewone supermarkten. Je vind hier de belangrijkste basis bakingrediënten. De verscheidenheid is echter groter en anders. Zo vind je hier bijvoorbeeld al meer soorten bloem dan bij onze supermarkten. Ook hier kom ik graag om amandelmeel in te slaan. Aldi is (samen met Kaufland) de winkel waar je amandelmeel op dit moment voor €6,90 per kilo koop. Bij Aldi en Lidl kan je ook goed slagen voor artikelen die niet standaard in het assortiment zitten. De ene keer zijn dat kant en klare taartbodems, een volgende keer amarenekersen. Dit assortiment is snel wisselend en afhankelijk van het seizoen.

De Aldi in Haselünne met op de achtergrond ook een filiaal van de Lidl
Wat er overblijft: De supermarkten

Wat dan nog overblijft zijn de ‘gewone’ supermarkten, we hebben het dan o.a. over Rewe en Edeka. Deze supermarkten zitten tussen de discounters en warenhuizen in qua assortiment. Met name Edeke verbaasd mij altijd over de enorme verscheidenheid huismerkartikelen. Een deel van dat assortiment wordt niet alleen bij Edeka verkocht maar ook bij andere supermarkten. Sterker nog: Het Edeka assortiment bij een andere supermarkt kan zomaar groter en verscheidener zijn dan bij een Edeka filiaal zelf. Rewe is een winkel die veel bezig is met biologisch en vegan. Ze verkopen hier echt de allerlekkerst koemelkvrije hazelnootpasta. Mijn laatste vondst bij Rewe zijn de smaakpasta’s in o.a. hazelnoot en pistachesmaak, ideaal om als smaakstof of basis voor o.a. ijs te gebruiken.

De REWE in Meppen
Een verzameling van mijn favorieten

Na heel wat uurtjes dwalen langs al die Duitse schappen heb ik zo mijn favorieten gevonden. Zo piep ik eigenlijk altijd een Kaufland in. Zeker wanneer ik niet veel tijd heb. Hier vind je namelijk altijd alles en er zijn heel veel filialen van. Ook een Rewe zoek ik regelmatig op, hier verkopen ze namelijk onze favoriete koemelkvrije hazelnootpasta, nussnougattcrème. Standaard gaat er altijd bakvaste Nussnougat mee naar Nederland. De laatste keer dat ik er was kocht ik zoveel mogelijk verschillende merken Nussnougat om te ontdekken welke wij het allerlekkerst vinden zodat ik die volgende keer alleen nog mee hoeft te nemen. Nussnougat gebruik ik nog niet eens altijd als bakingrediënten, stiekem eet ik dat het allerliefst zoals een ander een reep chocolade neemt. De voorraad amandelmeel en geraspte kokos worden ook altijd aangevuld. Evenals het assortiment chocolade decoraties.

Elke keer vind ik weer nieuwe decoratiemixen van o.a. Dr. Oetker. Deze keer ging deze knusper-mix mee naar huis
Check al deze (voor ons) onbekende bakmixen eens.
Alleen het assortiment met een knipoog naar de kinderen is al zo leuk en kleurrijk
Mixen in samenwerking met bekende merken zoals Milka geven een steeds wisselend beeld aan het bakschap.
Deze keer waren er mixen in samenwerking met Bailey’s
Hoe ik de Duitse producten gebruikt op Bakkriebels

Na het lezen van dit artikel ben je er waarschijnlijk al achter: Winkelen in Duitsland is ideaal, als je het mij vraagt. Toch ben ik altijd voorzichtig om niet standaard producten mee naar huis te nemen. Alles wat je koopt moet tenslotte ook gebruikt worden en je kan je geld maar één keer uitgeven. Dan koop ik liever wat meer amandelmeel dan een kant-en-klare chocolade of hartvormige taartbodem. Daarnaast ben ik ook voorzichtig om met onbekende producten recepten te ontwikkelen. Door dit te gebruiken en de recepten met jullie jullie te delen is de kans groot dat het recept niet door jullie nagemaakt kan worden. Iets wat ik het liefst voorkom.

Mijn handen jeuken om hier mijn eigen versie van te maken.
Misschien moet ik volgende keer een pak meenemen zodat ik weer hoe het smaakt.
Product in de schijnwerper: Nussnougat

Misschien wel mijn meest favoriete Duitse product. Elke winkel verkoopt het en de meeste winkels met een eigen merk verkopen het ook van hun eigen merk. Ondanks mijn grote voorraad Nussnougat heb ik er niet zoveel recepten met jullie mee gedeeld. Vraag jij je af of Nussnougat echt op jouw boodschappenlijsje moet? Check dan het recept voor deze heerlijke mokka boterkoek, deze Gianduja bladerdeeghapjes, de verrukkelijke hazelnoot-karamelslof en de verleidelijk lekkere pure chocolade – gianduja blokjes eens.

Product in de schijnwerper: Chocolade decoraties

In de Nederlandse supermarkt moet je er naar zoeken en dan nog is de kans groter dat je het niet vind dan wel: Chocolade decoratie voor op taarten, cupcakes e.d. Dan bedoel ik chocolade hartjes, zebrarolletjes, filigraanfiguren enz. In de Duitse supermarkt hoort het echter bij het standaard assortiment. Dr. Oetker, Gunthardt en Rüf zijn hierin de meest voorkomende merken. Als ik moet kiezen tussen deze drie merken, dan is Gunthardt mijn favoriet! Chocolade decoraties zijn fijn om op voorraad te hebben en passen bij heel veel verschillende baksels. Kijk maar eens naar het recept voor deze speculoos cookie dough, deze hazelnootbavarois, deze banaan-karameltartelettes en deze peer-hazelnoottartelettes.

Product in de schijnwerper: Fruit op sap / siroop

Gebruik jij weleens fruit op siroop? In Nederland kennen we dit vooral van de Oud-Hollandse bowl. Ons assortiment bestaat uit voornamelijk ananas, gemengd fruit en perzikken. Deze producten zie je in Duitsland minder. Of in ieder geval hangt de balans daar meer naar kersen, heel veel verschillende soorten kersen. De sauerkirschen zijn ideaal om deze kersenvlaaivulling mee te maken. En waar wij ook fan van zijn dat zijn de frambozen op sap. Niet elke Duitse supermarkt heeft dit overigens. Ik kocht ze tot nu toe bij Edeka en Kaufland.

Product in de schijnwerper: Bitter-Mandelaroma

Nog een allerlaatste tip voor jullie: Koop bitter-mandelaroma als je het tegenkomt. Veel moeite hoef je daar niet voor te doen trouwens, bijna elke winkel heeft dit in het assortiment. Ik gebruik dit natuurlijk om bitterkoekjes te bakken. Maar het is ook super lekker om een paar druppels door marsepein of amandelspijs te verwerken. In Nederland kennen wij voornamelijk de normale amandelaroma. Persoonlijk heeft deze echter mijn voorkeur.

Tot zover voor nu mijn tips voor bakartikelen shoppen in Duitsland. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en dat je met net zoveel plezier door de Duitse supermarkt dwaalt als ik doe. Laat het vooral weten wanneer je nog vragen hebt dan beantwoord ik die zodra ik daarvoor in de gelegenheid ben.

6 gedachten over “Bakartikelen shoppen in Duitsland

 1. Ik wil ook graag even de grens over. Nordhorn of Gronau word het hier vaak. Ik ga ook graag even bij de drogisterij (DM of Rossmann) naar binnen. die hebben soms ook fijne bak ingrediënten. De Nussnougat ken ik niet, maar ik neem het eens mee, proberen kan altijd!

  1. Dankjewel voor je reactie. Woon jij dicht(er)bij de grens? Ik kom ook vaak bij de DM maar heb daar nog nooit bak ingrediënten gekocht. Klopt het dat ze daar vooral een biologisch / natuurlijk assortiment hebben?
   Ik was in 2021 in Nordhorn, daar kwam ik voor het eerst bij de Marktkauf, maar volgens mij is dat filiaal inmiddels gesloten.

 2. Klopt, de Marktkauf is daar een Kaufland geworden. Persoonlijk vind ik die winkel iets minder fijn.
  DM heeft veel bio producten, vegan en noem maar op. Maar ik koop daar ook graag douchegel, deo enzo, scheelt nogal wat. En heel veel keus uit thee

 3. Vandaag bij Rewe en Kaufland in Straelen geweest. Groter assortiment bakartikelen dan in Nederland maar vond het qua decoratie artikelen beetje tegenvallen.
  Nu alleen wat bakvaste chocolade en strooisels/sprinkles gekocht.
  Ik ben eigenlijk op zoek naar de decoraties van Günthart.
  Heb nu 2 uur gereden voor wat ik ook online kon bestellen

 4. Binnenkort samen met vriendin richting Duitsland. Ik ben een fervent cake bakster en omdat sinds kort de cakemeel van G’woon uit ‘t assortiment is en de mix van ditzelfde merk me echt niet bevalt door de enorme hoeveelheid suiker die hierin zit, hoor ik graag tips over Duitse cakeMEEL. Ben bang dat ik anders door de bomen het bos niet meer zie wanneer ik daar ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *