Kleine zoete verleidingen

Gianduja bladerdeeghapjes

Snel naar recept

Gianduja…? Adriënne wat is dat? Ik kan mij zomaar voorstellen dat dat is wat er in je opkomt nu je deze titel leest. Laat ik je gelijk maar geruststellen: Gianduja is iets dat jij kent en waarschijnlijk ook weleens geproefd hebt. Gianduja is namelijk niet meer dan praliné. Praliné is een fijngemalen pasta van chocolade en hazelnoten. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als vulling in bonbons.

De lekkerste croissants uit Duitsland

Sinds ik weet dat ik een koemelkallergie heb, zijn er maar weinig dingen die ik echt mis. Dat is iets wat ik nooit kunnen bedenken, maar het is echt waar. Wat ik af en toe wel mis? Dat is Nutella. En een croissant. Vooral als ik ga winkelen in Duitsland is dit iets dat ik erg mis. Nu denk jij misschien: ‘Een croissant missen als je in Duitsland winkelt?’ Dat heeft vast wat uitleg nodig. Het zit namelijk zo dat elke Duitse bakkerij of winkelketen met een bakkerijafdeling Nuss-Nougat croissants verkoopt. Nuss-nougat is hetzelfde als praliné en smaakt bijna hetzelfde als Nutella. Het grote verschil met Nutella is dat praliné een vaste, niet smeerbare pasta is. En laten we de hoeveelheid hazelnoten niet vergeten.

Nu ook in Nederland verkrijgbaar

Tot voor kort heb ik altijd gedacht dat praliné niet in Nederland verkrijgbaar was. Ik heb dan ook nog niet eerder een recept met jullie gedeeld waarin ik de Duitse Nuss-Nougat verwerkt had. Nuss-Nougat is daar namelijk verkrijgbaar bij iedere supermarkt. Het wordt meestal verkocht in blokken van 175 gram. Tijdens het doorbladeren van de Aldi folder viel mijn oog echter op de bakartikelen die ze daar verkochten. Wat was ik blij verrast om te zien dat ze daar Hazelnoot-Nougat verkochten! Nu kan ik ook deze recepten met jullie delen. En maak je borst maar nat. Er komen nog meer recepten met dit ingrediënt aan. Hou de Aldi folder de komende tijd goed in de gaten want het bakseizoen gaat langzaam maar zeker weer van start. En mocht je in Duitsland komen dan kan je het altijd daar vandaan meenemen als souvenier.

Koemelkvrij

Om dit recept koemelkvrij te kunnen maken moet je erg hebben in een paar dingen. Allereerst het gebruik van het bladerdeeg. Vaak is er roomboter verwerkt in bladerdeeg. Een uitzondering hierop is koopmans bladerdeeg origineel. Zorg dus dat je dit bladerdeeg gebruikt als jij of één van je huisgenoten een koemelkallergie hebt.
Gelukkig is de hazelnoot-nougat van de Aldi koemelkvrij. Die kun je dus gewoon gebruiken.
In combinatie met hazelnoten is melkchocolade de meeste gebruikte chocolade. Zoals de naam al doet vermoeden is melkchocolade gemaakt met melk. De chocolade die je wel kunt gebruiken zijn pure chocolade, rijstmelkchocolade (deze wordt gemaakt op basis van rijstmelk) of vegan chocolade.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je het altijd makkelijk terug kunt vinden

2 gedachten over “Gianduja bladerdeeghapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *