Koningsdag / bevrijdingsdag·Taarten

Monchoutaartje met abrikoos

Dat wij met ons viertjes zijn, is jullie wellicht niet onbekend. Veel taarten zijn dan ook echt te groot voor ons. Meestal zijn recepten, ook op Bakkriebels, voor taarten waar ongeveer 12 punten uitgaan. Drie keer hetzelfde puntje is bij sommige taarten geen straf. Toch merk ik dat taarten vaak overblijven. Dan deel ik uit aan de buren of via een Whatsapp groepje met volgers die in de buurt wonen. Zo voorkomen wij een stukje voedselverspilling.
Voor dit taartje pakte ik de anti-voedselverspilling iets anders aan. Ik had namelijk 3 eigelen staan. Ze stonden er al een paar dagen en moesten nodig op. Na een inspiratierondje kwam ik bij een biscuit-recept waar alleen eigeel en geen eiwit in verwerkt was. En dan ook nog eens met precies 3 eigelen. Ik verbaasde me over sommige dingen, zoals het gebruik van de hoeveelheid suiker. Dat pastte ik alvast aan door een kwart minder te gebruiken. Eenmaal gebakken was ik zo blij dat ik niet alle suiker gebruikt had. Zo was hij precies goed, misschien durf ik er de volgende keer zelfs nog iets minder in te doen. Het andere wat me verbaasde was de grootte van het bakblik, ook dat pastte ik met succes aan. Omdat het uiteindelijk maar een klein beetje beslag is, krijg je dus een taartje waar je 4 stukjes uit kunt snijden. Of 5, als je kleinere punten snijd.
Door naar de vulling. Net voor de Pasen kreeg ik de Lente foodybox van ‘Kroon op het werk’ bezorgd. Er zaten echt gewelige lekkere producten in, waaronder dus een pot abrikozenjam ‘Meer fruit, minder suiker’ van Bonne Mamam. Abrikozenjam is echt heel fijn in de zoete keuken. Ik heb altijd een pot staan. Bijvoorbeeld om een appeltaart mee te bestrijken. Het is echter ook heel lekker als vulling. Zeker deze! Want die meer fruit, minder suiker vind ik echt een succes. Voorlopig komt er hier geen andere abrikozenjam in. Gecombineerd met monchou krijg je een heerlijk zachte smaakcombinatie, die het hartje van manlief sneller deed kloppen. Daar moet ik het tegenwoordig regelmatig van hebben. Monchou en slagroom passen nu éénmaal niet in een koemelkvrij dieet. Zit je al te watertanden? mooi! Want ik heb het recept natuurlijk voor jullie uitgewerkt.

Dit heb je nodig:
Voor het ‘biscuit’:
3 eidooiers, maat M
20 + 15 gram heet water
75 gram suiker (dit is dus de hoeveelheid die ik gebruikt heb)
65 gram zelfrijzend bakmeel
1 dopje vanille aroma
snuf zout
Voor de vulling:
125 ml slagroom
100 gram monchou
1/2 zakje klop-fix
1 eetlepel suiker
Ter afwerking:
50-75 gram Bonne Mamam Abrikozenjam, Meer fruit, minder suiker
Handje pistachenoten ter decoratie
halve abrikozen ter decoratie

En verder:
Bakblik 12cm doorsnede
Bakpapier

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed de bakvorm bodem en zijkanten met bakpapier.
Klop de eidooier met 20 gram heet water, het snufje zout, de vanille en de suiker tot het licht en luchtig is.
Voeg het zelfrijzend bakmeel toe, spatel dit er voorzichtig door.
Voeg het laatste water toe, en spatel ook dit er voorzichtig door.
Doe het cakebeslag in de vorm.
Bak de biscuit in ongeveer 25 minuten gaar. Hij is gaar als een prikker er schoon uitkomt.
Laat het, ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen.
Stort het biscuit op een afkoelrooster. Laat het omgekeerd afkoelen.
Snij de cake op ongeveer 2/3 van boven door.
Klop de slagroom met de suiker en de klop-fix stijf.
Roer de monchou los.
Voeg de monchou toe aan de slagroom en spatel het voorzichtig door elkaar.
Vul het biscuit met ruim de helft van de vulling. Verdeel de jam over de monchou. Ik spreide het niet volledig uit, maar alleen in een 3 cm brede ring aan de rand.
Leg de tweede helft er op.
Spreid hier nog wat monchou over uit. Schep een eetlepel jam in het midden. Decoreer de cake met de abrikozen en pistachenootjes.

13 gedachten over “Monchoutaartje met abrikoos

  1. Ja leuk hè. Niet zo lang geleden vroeg ik mijn instagram volgers of er behoefte aan zulke recepten is. Zelf loop ik altijd tegen een overdosis taart aan 😉 En dat proeven: één hapje kan wel hoor. Daar merk ik weinig van gelukkig

  1. Hoi Leny,

   Ik snap je twijfel maar het klopt echt. Het is het formaat springvorm dat bijvoorbeeld in kinderbaksetjes wordt verkocht. En vaak het ook het formaat van het kleinste taartje van een bruidstaart.

   Groetjes,

   Adriënne

   1. Dankje voor t antwoord, grappig ,dan ga k zo n vormpje opduikelen.Idd goed idee,wij zijn maar met tweeën.
    Groetjes Leny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *