Inspiratie artikel·Koningsdag / bevrijdingsdag

10x Oranje boven

Koningsdag

Volgende week maandag is het Koningsdag. Ik hoef het vast niet te zeggen en het er nog eens in te wrijven, maar wat zal het een andere dag zijn dan we gewend waren. Nu we allemaal thuis zijn bakken we meer. Ga jij ook iets bakken voor Koningsdag? Zoek je nog inspiratie, dan heb ik hier een lijstje met maar liefst 10 recepten die prima passen in het Koningsdagthema.

Een week later is het maar liefst 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Ook dat wordt nu anders gevierd. Maar het is zeker een feest waard! Laten we er met elkaar een mooi feest thuis van maken. Ik denk zeker ook aan mijn oma. Met haar 85 jaar is zij één van de Nederlanders die de bevrijding echt meegemaakt heeft. Laten we niet vergeten om deze ouderen een beetje extra aandacht te geven op deze dag. Het is zo stil en eenzaam voor hen. Bel ze eens op en vraag eens hoe hij/zij die dag destijds beleefd heeft. Hoewel het toen ze heel anders is dan nu, weet ik zeker dat ze nu ook uitkijken naar de dag waarop hun (achter)kleinkinderen en anderen bekenden weer eens aan komen waaien. Zolang dat niet kan, kan je misschien af en toe eens iets lekkers laten bezorgen? Inspiratie genoeg met deze 10 te lekkeren recepten. Het is een flinke variatie geworden: Grote taart, kleine taart, kleine versnapering, grote koek, abrikoos, sinaasappel, rood-wit-blauw, oranje..

1. Sinaasappel-mandarijn yoghurttaart

Een simpele maar oh zo lekkere yoghurt taart. Heerlijk fris door de toevoeging van Sinaasappel en mandarijn. Niet te zoet. En een beetje rood-wit-blauw door de hagelslag bovenop.

2. Oranje tompoucevlaai

Oranje tompoucen zijn natuurlijk wel dé nummer 1 van de Koningsdag tradities. Met zijn allen in de rij, om zo vers mogelijk een tompouce te scoren bij de plaatselijke bakker. Ik waarschuw je even: De rij is dit jaar nog langer dan voorgaande jaren 😉 Wil je daar niet in staan? Bak dan zelf deze heerlijke vlaai.

3. Oranje koeken

Wil je liever wat kleiners bij de koffie? Dan zijn deze oranje koeken een aanrader. Eigenlijk is het gewoon een rondo, maar dan met dat extra oranje laagje er op. Oh ja… en de mijne zijn natuurlijk niet rond maar vierkant. Heten ze dan (vier)kanto?

4. Amandel – Sinaasappelslof

Heb je iets meer trek maar wil je geen 12 punten taart? Dan adviseer ik je deze amandel-sinaasappelslof. Een heerlijke slof met een sinaasappelcrème. Tegenwoordig zou ik dat een room noemen, maar 4 jaar geleden was het nog een beetje anders, haha.

5. Royal Fudge

Zei iemand daar fudge? Jaah! Yes! Dit is zo lekker! Gevuld met pinda’s en m&m’s hou je iedereen te vriend. Zo gemaakt met een blikje gecondenseerde melk en witte chocolade. De foto’s mogen duidelijk overnieuw, haha. Geen nood, goed excuus om het nog eens te maken, toch?

6. Koninklijke cupcakes

Elk jaar zie ik ze weer naar bovenkomen op Pinterest. Elk jaar vind ik ze weer zo gaaf! Maar het is toch echt al 5 jaar geleden dat ik deze cupcakes gedocereerde. Toen was dat nog meer een hobby maar nog steeds geniet ik af en toe van zulke creatieve uitspattingen. Heerlijk vind ik het, dat creatieve gedoe. Vraag je je nu af waar die naam op de foto vandaan komt? 5 jaar geleden begon ik met bloggen onder deze naam.

7. Abrikoos-Perziktaart

Nog niet zo lang geleden dat ik ergent te lezen dat dit eigenlijk een fail combinatie is. De smaken liggen, volgens de schrijver van het artikel, te dicht bij elkaar. Misschien heeft ze daar helemaal gelijk in, maar laat je er niet van weerhouden! Deze taart is niet alleen prachtig. Hij is vooral heel lekker.

8. Abrikoos – monchoutaart

De nieuwste aanwinst van de blog… Die mag natuurlijk niet ontbreken in dit artikel. Wat een reacties kreeg ik hierop! Ideaal voor de kleinere gezinnen of mensen samen zijn. Natuurlijk ook groter te maken, naar je eigen behoefte. Een smaakcombinatie die iedereen lust.

9. Abrikoos – cookiecups

Oei…! Wat waren deze lekker. Ik kan het me nog herinneren, ondanks dat het al zo lang geleden is. Ze waren niet zoals ik mij voorgesteld had. Maar toch te lekker om niet nog eens met jullie te delen.

10. Sinaasappel – chocoladetaart

Met oranje of rood-wit-blauw flikken, in plaats van die saaie witte heb je ineens een pracht van een showstuk op tafel staan. Niet alleen een lust voor het oog, ook een lust in je mond. Wel wat meer werk dan gemiddeld, maar dat verdiend hij dubbel en dwars

Wat een mooie bonte verzameling is dit geworden, hé? Oude en nieuwe artikelen door elkaar. Alleen bakken maar ook een knipoog naar de creatievere hobbybakker met wat basisspullen taartdecoratie. Ik hoop dat jullie weer veel inspiratie hieruit halen. Fijne Koningsdag alvast, lieve volgers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *