Grote koeken

Eidooier cake

Snel naar recept

Vandaag een bijzonder recept. Het ziet eruit als een gewone cake, maar ook een gewone cake kan heel bijzonder zijn. Bijzonder lekker maar ook bijzonder vanwege het ontbreken van één ingrediënt. Wat er ontbreekt bij deze eidooier cake? Juist, het eiwit! En dat maakt deze cake bijzonder smeuïg qua smaak. Ook heeft hij perfecte looks: Een prachtige gelijkmatige bovenkant én een hele mooie structuur. Bekijk die kruimel maar eens.

What’s a name?

Eidooier cake… Ik vraag me nog steeds af of dit een titel of benaming is die jouw uitnodigt om deze cake zelf te maken. Maar dit geeft nu eenmaal wel het allerbeste weer dat deze cake met alleen eidooier gemaakt is. Verder is de smaak heel basic met vanille en citroen. Het is dus echt een basis cake. Deze cake zou het ook niet verkeerd doen met een chocoladesmaak of juist met alleen citroen. En wat denk je als basis van kasteeltjes (die prachtige vierkante gebakjes met marsepein erom) of petit fours. Voor mij is dit recept echt een nieuw gevonden favoriet, waar ik nog heel veel mee wil gaan variëren. Hopelijk kan ik jullie daar genoeg van overtuigen zonder dat deze cake het van zijn naam hoeft te verwachten.

Recepten met alleen eigeel

Het is niet voor de eerste keer dat ik op zoek was naar een recept waarin alleen eigelen gebruikt worden. Meestal vind je een standaard lijstje waar recepten als mayonaise, banketbakkersroom en advocaat op staan. Wil je een origineler idee, dan moet je wat beter zoeken dan de eerste zoek resultaten op Google. Jaren geleden ontdekte ik op die manier al dat je met alleen eigeel ook een biscuit kunt bakken. Kijk maar eens bij het recept voor deze abrikoos – monchoutaart. In dat artikel schrijf ik over het aanpassen van de hoeveelheid suiker. Daardoor leek dat recept destijds meer op een biscuit. Nu ben ik voor de bijna originele verhoudingen gegaan zoals het in Amerika gebruikt wordt. Het resultaat was niet alleen een hele mooie maar ook een hele lekkere cake.

Eidooier opkloppen

Deze eidooier cake dankt zijn luchtigheid, naast het bakpoeder, ook aan de luchtig geklopte eidooier. Voor het mooiste resultaat klop je de eidooiers net zo lang op tot ze licht en dik geworden zijn. Dit duurt ca. 5 minuten. Zelf vind ik het fijn om dit in de kitchenAid mixer of foodprocessor te doen. Beide apparaten staan hier op het aanrecht. Omdat je later nog andere ingrediënten toevoegt, is de mixer de meest voor de hand liggende keuze. Heb je geen staande mixer? Ook met een handmixer is het heel goed mogelijk om eigeel luchtig te kloppen. De kans is wel groter dat het wat langer duurt.

He vervelend zeg! Je hebt vandaag net geen eidooier over. Pin daarom één van de onderstaande afbeeldingen op je Pinterest account. Zo kan je het recept op een ander tijdstip makkelijk en snel terug vinden.
Wanneer is de cake gaar?

Net als bij de meeste recepten voor cake is het ook bij de eidooier cake mogelijk om te kijken of de cake al gaar is. Je controleert dit door een sateprikker o.i.d. in de cake te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar. Controleer dit wanneer de cake ca. 45 minuten in de oven staat. De ene oven is de andere niet, waardoor de baktijden soms verschillen.

Koemelkvrij

Dit recept bevat geen boter en is daardoor koemelkvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *