Kleine koekjes·Valentijn

Macarons met ganache en frambozenjam

Snel naar recept
Macacons… Een gewaagd koekje in bakkersland. Iets wat de meeste bakkers niet in één keer lukt. Mijn eerste twee pogingen waren nog geen succes. Aan de smaak ligt het niet. Maar hey… Het is wel een macaron, hè? En dus willen we ze perfect hebben. Iets dat je de eerste keer misschien niet lukt. Maar na een paar keer oefenen zal je merken dat het beter gaat. Zo was mijn derde poging al beter en vond ik deze bijna perfect.
Bijna perfect?

Bijna perfect inderdaad… Want zonder macaron matje is het lastig om alle schelpen even groot te spuiten. En ze waren ook niet allemaal even rond doordat het bakpapier iets omhoog stond tegen de rand van de bakplaat. Maar ze hebben wel een prachtig voetje en zijn niet hol aan de onder- of binnenkant. Als ik dat in een cijfer uit moet drukken vind ik het toch zeker wel een dikke 8 waard.

Wat maakt een macaron nu zo bijzonder?

Een macacon is dus een bijzonder lastig koekje om te maken. Hij moet een voetje hebben, maar dat voetje moet niet te groot en niet te klein zijn. De perfecte macaron is niet hol aan de onder- en/of binnenkant. En de bovenkant is mooi egaal zonder hobbels en/of luchtbellen. Al die dingen lukken meestal niet bij je eerste poging. Maar als je de techniek onder de knie heb kan je er de meest prachtige dingen mee maken. Op Pinterest heb ik een speciaal bord voor Macacons. Neem eens een kijkje als benieuwd ben naar de mogelijkheden. Al met al is het ook nog een behoorlijk bewerkelijk koekje. En omdat het op basis van amandelmeel gemaakt wordt is het ook nog eens een duur koekje. Het is wel echte patisserie!

Een mergpijpje?

Oeh! De smaakcombinatie van deze macarons is zo verrukkelijk lekker! De ganache is gemaakt op basis van sojaslagroom, zodat het koemelkvrij is. Dit proef je totaal niet terug. Ik heb het niet aan Jasper verteld en hij heeft er ook niets over gezegd, terwijl hij wel een echte fijnproever is. Midden in de macaron zit nog een klein beetje frambozen fruitbeleg van Bonne Maman. Deze pot kreeg ik in de foodybox kerst. In eerdere foodyboxen kreeg ik al het abrikozen fruitbeleg, waar ik een monchoutaartje met abrikozen mee maakte en het aardbeien fruitbeleg waar ik krokante anijsbiscuits met aardbeien mee maakte. En ook deze is weer heel erg lekker. Er zit minder suiker en meer fruit in. Daarom mag het geen jam heten. De smaken zijn zo puur en zo lekker! Zeker voor in baksels is dit fruitbeleg mijn favoriet. Door de combinatie van deze smaken en het amandmeel moest ik bij de eerste hap denken aan een mergpijpje. Ja, echt! Oeh… Raad maar eens wat ik de andere dag gedaan heb.

Koemelkvrij

Het is mogelijk om dit recept koemelkvrij te maken. De macaconschelpen zijn al koemelkvrij doordat er geen boter of melk in gebruikt wordt. Voor de vulling kan je gebruik maken van sojaslagroom. Deze koop je bij o.a. AH en Jumbo. Zelf probeer ik het gebruik van deze slagroom een beetje te beperken omdat ik ook een lichte soja allergie heb. Gelukkig kan ik kleine beetjes wel verdragen, precies genoeg om het af en toe in een baksel te verwerken. Let op dat je ook pure chocolade zonder melk gebruikt.

Wil je dit recept bewaren op Pinterest? Gebruik onderstaande foto om het makkelijk terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *