Taarten

Sinaasappel-mandarijn yoghurt taart voor koningsdag

Ruim 4 jaar geleden, toen ik wel graag bakte maar nog niet zoveel ervaring had als nu, maakte ik een sinaasappel-mandarijn-yoghurt taart met een pak van Dr. Oetker. Inmiddels ben ik aardig over mijn angst voor gelatine heen. En zo gebeurde het dat ik de sinaasappel-mandarijn yoghurt taart zonder pak van Dr. Oetker maakte. Door er simpelweg wat rood-wit-blauw hagel over te strooien is het een super feestelijke taart voor Koningsdag geworden. Of ga jij met Koningsdag old school voor een oranje tompouce? Ook super lekker natuurlijk!

Dit heb je nodig:

Voor de cakebodem:

2 m eieren

100 gram roomboter

100 gram suiker

snuf zout

100 gram zelfrijzend bakmeel

citroenrasp

Voor de yoghurt laag:

500 ml yoghurt

500 ml slagroom

50 gram suiker

3-4 persinaasappels

3-6 mandarijnen

10 blaadjes gelatine

rasp van 1 mandarijn

rasp van 1/2 sinaasappel

Voor de geleilaag:

25 gram suiker

20 gram citroensap

1 perssinaasappels

3 mandarijnen

3 blaadjes gelatine

Ter garnering:

125 ml slagroom

1/2 zakje klop-fix

2 eetlepels poedersuiker

1 sinaasappel

rood-wit-blauw hagel

En verder:

Sprinvorm 24 cm doorsnee

bakpapier

pan

spuitzak met spuitmondje

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Vet de cakevorm in en bestuif hem met bloem.

Maak als eerst de cakebodem. Hiervoor mix je de roomboter met de suiker, het zout en citroenrasp licht en luchtig in ongeveer 10 minuten.

Voeg het ei toe en mix deze er door tot hij volledig is opgenomen.

Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het er voorzichtig door.

Stort het cakebeslag in de ingevette cakevorm.

Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar.

Laat de cake volledig afkoelen.

Snij hem zo nodig bij tot een rechte cakeplak van 1 – 1,5 cm dik.

Maak de springvorm schoon, bekleed de bodem en rand met bakpapier

Ga verder met het maken van de yoghurt laag:

Haal de yoghurt uit de koelkast en zorg dat de grootste koelkast kou er af is.

Week de gelatine in ruim koud water.

Pers de sinaasappel en mandarijnen uit. Weeg het sap af. Je hebt 600 gram sap nodig.

Breng het sinaasappel / mandarijn sap aan de kook en laat het even goed door koken.

Voeg de suiker en de rasp van de sinaasappel en de mandarijn er aan toe en roer het goed door elkaar.

Zet de pan in koud water.

Laat het 3-5 minuten afkoelen. Voeg dan de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer tot deze gesmolten zijn en opgenomen in het sap.

Laat het sap verder afkoelen tot kamertemperatuur of tot het begint te geleren.

Klop intussen de slagroom stijf.

Meng het sinaasappel-mandarijnsap voorzichtig met de yoghurt.

Voeg de slagroom toe en roer het tot een gladde en egale massa.

Leg de cakebodem in de springvorm.

Stort de yoghurt vulling op de cake.

Zet de taart ongeveer 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Controleer voorzichtig of de yoghurtlaag voldoende opgestijfd is.

Ga verder met de geleilaag:

Week de gelatine in ruim koud water.

Pers de sinaasappel en mandarijnen uit.

Breng het sap van sinaasappel, mandarijn en citroen aan de kook en laat het ongeveer 1 minuutje doorkoken.

Voeg de suiker toe en roer tot deze opgelost is.

Zeef het sap 2 of 3 keer tot alle frustsels weg zijn en er een heldere sap overblijft.

Voeg de gelatine zo toe als de sap nog heet is of smelt de gelatine in een pannetje op het vuur als het al wat verder afgekoeld is.

Wacht tot het sap begint te geleren.

Schenk het sap voorzichtig op de opgestijfde yohhurtlaag.

Zet de taart ongeveer 2 uur in de koelkast tot de geleilaag volledig opgesteven is.

En dan nu het leukste, de garnering. Klop hiervoor de slagroom met de suiker en klop-fix stijf.

Doe het in de spuitzak met het spuitmondje. Spuit rozetten slagroom op de taartrand.

Snij de sinaasappel in dunne plakjes. Snij ieder plakje in kwarten. Garneer de taart met de sinaasappelstukjes.

Strooi voor een echter Koningsdagtaart rood-wit-blauwhagel over de slagroomtoefjes.

Bewaar de taart in de koelkast.

Tip: Gebruik een kant en klare cake voor de bodem of een kruimelkoekjes bodem.

7 gedachten over “Sinaasappel-mandarijn yoghurt taart voor koningsdag

  1. Precies gedaan wat er stond en dit resulteerde in een veel te donkere en uitgedroogde bodem van 0,5 cm hoogte. Ik denk dat dit recept niet klopt.

    1. Hoi Carla,
      Wat jammer dat het mislukt is. Ik heb het recept nog even gecheckt maar kan geen fout ontdekken. De verhoudingen kloppen en zijn hetzelfde als bij het basisrecept voor cake, een zo genoemde kwartscake of 4/4e cake. Wellicht is het toch ergens anders mis gegaan bij je?!

      Groetjes,

      Adriënne

      1. Beste Adriënne,

        Ik zie dat je de hoeveelheden voor de bodem hebt aangepast. Misschien is een half uur bakken op 165 graden ook wel wat lang? (Zeker toen ik het recept nog maakte op basis van 1 ei en 65 gram meel, suiker en boter.)

        Groetjes,
        Carla

        1. Hoi Carla,

          Elke oven is anders. In mijn oven heeft het echt deze tijd nodig. Het kan dus zo zijn dat in jouw oven 20 minuten voldoende is. Helaas betekent de helft van het (basis)recept, niet automatisch de helft van de baktijd. Ook voor de hoogte geldt dat niet. Het is echt verschillend per oven.

          Groetjes,

          Adriënne

    2. Ik heb precies hetzelfde! Ik denk dat er iets meer cakebeslag moet worden gemaakt om dezelfde dikte te krijgen als op de foto.
      Ook mis ik wanneer ik de sinaasappel- en mandarijnenrasp moet toevoegen.

      Voor de rest een geweldige taart!

      1. Joh, wat vervelend zeg! Ik snap het eerlijk gezegd echt niet zo goed. Misschien komt het toch doordat ik het boter/suiker mengsel luchtiger klop. In ieder geval wil ik zoiets in de toekomst natuurlijk voorkomen. Ik ga het recept aanpassen naar 100 gram i.p.v. 65 gram. Je andere puntje voeg ik ook gelijk toe, Iris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *