Taarten

Ananas appeltaart met kokos

Oei… oei… oei… Wat een lekkere taartjes komen er online, hé? Vandaag heb ik ook weer echt een heel lekker toppertje voor jullie. Dit is de tweede taart die ik voor Jasper zijn verjaardag, in februari gemaakt heb. Zoals ik hem bakte is hij koemelkvrij en dus geschikt voor mijn dieët. Het koemelkvrij bakken gaat me (redelijk) makkelijk af, het bloggen vind ik lastiger. Ik weet niet zo goed hoe ik het wil implementeren in de blog. Op dit moment twijfel ik tussen verschillende opties. Lastig hoor! En ik vraag mij ook gelijk af wat de gevolgen zijn voor de keuze die ik ga maken. Gelukkig hoef je voor dit recept alleen de roomboter te vervangen door een plantaardige margarine. Een kleine aanpassing die, voor mij, een heel groot verschil maakt. En nog steeds heel lekker voor iedereen die wel koemelk gebruikt. Gebruik je liever roomboter? Dan heeft dat geen gevolgen voor het recept.

Dit heb je nodig voor een springvorm van 22-24 cm:
Voor het deeg:
150 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram Zeeuwse bloem
flinke snuf zout
200 gram koude harde boter, in kleine blokjes
150 gram witte basterd suiker
50 gram ananasjam
50 gram kokos
1 M ei
Voor de vulling:
25 gram kokos
1 kg Goudreinet appel
25 gram suiker
2 bakjes FruitFusion DelMonte, Ananas op kokoswater (verkrijgbaar bij Jumbo en Plus)
60 gram maïzena
Voor de afwerking:
50 gram ananasjam
400 ml kokosmelk
suiker naar smaak
handje kokos

En verder:
Deegroller
Bakpapier

Zo ga je te werk:
LET OP! Zet de kokosmelk ruim van te voren in de koelkast. Minimaal 1 nacht, liever nog wat langer. Hierdoor scheiden de room en het water zich van elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zeef de ananasstukjes uit het kokoswater. Laat de ananasstukjes in de zeef uitdruppen.
Bekleed de springvorm met bakpapier.
Vet de staande rand in en bestrooi de rand met bloem.
Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een soepel en samenhangend deeg. Het deeg kan wat klef aanvoelen, door het toevoegen van de jam.
Verdeel al het deeg over de bodem en de randen van de springvorm. Verdeel 25 gram kokos over het deeg.
Zet de vorm in de koelkast en laat het deeg opstijven in de tijd dat de appelvulling gemaakt wordt.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes.
Doe alle ingrediënten voor de vulling bij elkaar en meng het goed door elkaar.
Verdeel de appelvulling over de taartbodem en druk het stevig aan. Het deeg mag wat hoger zijn dan de vulling.
Bak de taart in ongeveer 45 – 60 minuten gaar en goudbruin in het midden van de oven.
Bestrijk direct na het bakken de taart met ananasjam.
Verwijder na ongeveer 10 minuten voorzichtig de taartrand maar laat de taart verder afkoelen op de taartbodem.
Schep de kokosroom van het kokoswater af.
Voeg wat suiker toe aan de room, klop het in ongeveer 5 minuten luchtig en stijf.
Spreid de kokosroom uit over de taart.
Stooi een handje kokos over de taart.
Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.

DISCLAIMER:
Sinds vorig jaar ontvang ik de Foodybox van Kroon op het werk. Dit houdt in dat ik in recepten regelmatig artikelen gebruikt die ik in de foodybox ontvangen heb. Het ontvangen van deze box, heeft geen invloed op mijn mening over de producten. Voor dit recept heb ik de FruitFusion Ananas op Kokoswater van DelMonte gebruikt. Deze cups zijn bij de Jumbo en Plus te koop en zitten per twee verpakt.

6 gedachten over “Ananas appeltaart met kokos

 1. Goedemorgen Adriënne…wat ziet de taart er fantastisch uit zeg, die ga ik zeker proberen, ik heb er wel een vrasg over, het lijkt alsof er op de kokosroom nog kokosstrooisel ligt óf dat het er doorheen gespateld is, klopt dit? Of wordt deze room na kloppen een beetje hobbelig?
  Fijne dag gewenst, hartelijke groeten Tirza Katsma

  1. Hoi Thirza,

   Wat scherp, zeg! Het klopt inderdaad dat ik er nog wat kokosschaafsel op strooide. Dat vergat ik alleen in de tekst te verwerken. Inmiddels heb ik het aangepast.

   Dankjewel!

   Groetjes,

   Adriënne

 2. Hallo bakkriebels, wat een heerlijk recept…in het recept staat Zeeuws bloem, echter door de schaarste op meel heb ik dat niet in huis, kan ik ook gewone bloem gebruiken?

    1. Het kan allebei maar je moet zeker niet al het sap gebruiken want dan is het echt teveel. Dan wordt de taart heel nat. Zelf gebruikte ik het sap van 1 bakje, maar dat vond ik al behoortelijk wat nattigheid geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *