Grote koeken·Koningsdag / bevrijdingsdag

Oranje koeken

De laatste tijd worden er veel sloffenbodems gebakken in Nederland. Weet je dat je met dit deeg ook hele lekkere koeken kunt bakken? Door de bodems, na het bakken te voorzien van een glazuur laagje krijg je écht lekkere koeken. Qua smaak lijken ze een beetje op roze koeken, je weet wel die met dat laagje spijs er in. In het kader van de Koningsdag aanstaande vrijdag heb ik ze lekker oranje gemaakt. En het kroontje er op maakt het Koninklijk gevoel compleet.

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 koeken:

Voor het sloffendeeg:

90 gram koude roomboter

100 gram witte basterd

1 gram zout

25 gram ei

75 gram patentbloem

75 gram Zeeuwse bloem

 

5 gram bakpoeder

Voor de frangipane:

100 gram spijs

25 gram roomboter

25 gram ei

10 gram bloem

Voor het glazuur:

Water

100 gram Poedersuiker

Oranje voedingskleurstof

Eventueel: witte fondant voor decoratie

En verder:

Uitrollatjes 5 mm dikte

Vierkante of ronde bakringen van ongeveer 5-7 cm doorsnee

Spuitzak

Bakplaat bekleed met bakpapier

Zo ga je te werk:

Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.

Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.

Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.

Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.

Maak intussen de frangipane:

Mix de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.

Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.

Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.

Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Leg het deeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.

Rol met hulp van de uitrollatjes het deeg uit tot ongeveer 5 mm dik.

steek zoveel mogelijk vormen uit het deeg die in je bakringen passen.

Vet de bakringen in en bestuif ze licht met bloem

Leg ze op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Leg in ieder vormpje een deegplak.

Spuit op iedere bodem frangipane, zorg dat je ongeveer 1 cm uit de rand blijft.

Bak de bodempjes in ongeveer 20 minuten gaar.

Verwijder de vormen direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.

Laat de bodempjes afkoelen.

Maak een dikke glazuur door de poedersuiker met een klein beetje water en oranje kleurstof te mengen. Hou de glazuur liever iets te dik dan te dun.

Doe de glazuur in een spuitzak en spuit een mooi randje glazuur langs de rand van de koeken. Vul daarna ook het midden op met de glazuur.

Maak de koeken af met een bijpassende decoratie zoals bijvoorbeeld witte kroontjes van fondant of rood-wit-blauw hagel.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *