Daar komt hij dan: Het eerste recept voor een heerlijke rijk belegde amandel-sinaasappel slof. Nog net op tijd voor Koningsdag 😉 Maak jij hem vandaag nog?
Voor deze slof moet je meerdere recepten maken. Ik hoop het zo duidelijk mogelijk uit te leggen en (ook niet onbelangrijk) in de goede volgorde 🙂
Maak eerst het deeg voor de sloffenbodem. Hier heb je voor nodig:
90 gram koude roomboter
100 gram witte basterdsuiker
1 gram zout
25 gram ei
75 gram amandelmeel
75 gram Zeeuwse bloem
5 gram bakpoeder
Zo ga je te werk:
Mix de roomboter, de suiker, het zout en het ei tot het goed met elkaar gemengd is en er geen klontje roomboter meer te zien zijn.
Zeef de beide bloem soorten en de bakpoeder boven de mengkom met het boter, ei, suiker mengsel en kneed het snel tot een glad deeg.
Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Terwijl het deeg rust in de koelkast maak je alvast de frangipane. Hiervoor heb je nodig:
100 gram amandelspijs
25 gram roomboter
25 gram ei
10 gram bloem
En verder:
Spuitzak
Zo ga je te werk:
Meng de roomboter met de amandelspijs tot het een klontvrij geheel is.
Voeg het ei toe en meng tot het ei goed opgenomen is.
Voeg de bloem toe en meng tot ook dit goed er door gemengd is.
Doe het in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
Maak daarna alvast de sinaasappel vlaaivulling. Hiervoor heb je nodig:
50 gram vers geperst sinaasappelsap
sinaasappelschil van een halve sinaasappel
25 gram water
20 gram maïzena
5 gram suiker (naar smaak evt. wat meer)
5 gram citroensap
75-100 gram sinaasappels in kleine stukjes
En verder:
Een pannetje
Zo ga je te werk:
Doe het sinaasappelsap, het citroensap en de suiker in het pannetje en breng het aan de kook.
Los de maïzena op in het water.
Voeg het toe aan de sinaasappelsap en roer goed tot het ingedikt is.
Voeg de sinaasappelstukjes er aan toe en roer tot de stukjes goed verdeeld zijn.
Laat het afkoelen in tot kamertemperatuur
Ga verder met het sloffendeeg en de frangipane:
Dit heb je nodig:
Sloffenring
Huishoudfolie
Bakpapier
Deegroller
Uitrollatjes van 10 mm
Zo ga je te werk:
Vet de sloffenring in met wat boter en bebloem hem daarna.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Leg het deeg op een vel bakpapier dat wat groter is dan de sloffenring.
Rol het deeg uit tot 10 mm dik. Zorg dat de lap groot genoeg is voor de sloffenring.
Steek met de sloffenring het deeg uit. Verwijder het overtollige deeg aan de buitenkant van de ring maar laat de ring zelf staan.
Spuit de frangipane op de sloffenbodem. Hou het ongeveer 1 cm van de rand af.
Leg de sloffenbodem met de bakring en het bakpapier op de bakplaat en bak hem zo in ongeveer 25 minuten gaar.
Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de bodem volledig afkoelen op de bakplaat.
Maak tijdens het bakken de sinaasappel crème. Dit heb je er voor nodig:
200 gram vers geperste sinaasappelsap
75 gram slagroom
12 gram suiker
125 gram mascarpone
2 blaadjes gelatine
En verder:
Bakje met water
Pannetje
Spuitzak met stervormig spuitmondje
Zo ga je te werk:
Week de gelatine in ruim koud water.
Breng de sinaasappelsap aan de kook. Laat het 1 minuten koken en daarna iets afkoelen.
Los de gelatine op in de sinaasappelsap.
Laat het mengsel afkoelen tot het geleert.
Roer de mascarpone los.
Meng de mascarpone met de sinaasappelgelei.
Mix de slagroom met de suiker lobbig.
Spatel het sinaasappel-mascarpone mengsel door de slagroom.
Doe de sinaasappel crème in een spuitzak. Laat het opstijven in de koelkast.
Ga verder met het opbouwen van de slof.
Dit heb je nodig:
125 gram slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 schepje poedersuiker
1/2 zakje klop-fix
En verder:
Spuitzak met spuitmondje
Zo ga je te werk:
Spuit de sinaasappel crème op de slof.
Verdeel de sinaasappel vlaaivulling er over.
Mix de slagroom met de suiker en klop fix stijf. Doe het in een spuitzak en garneer de slof hiermee.
Werk de slof af met stukjes sinaasappel en (eventueel) victoriabeslag of geroosterd amandelschaafsel.
Bewaar de slof tot serveren in de koelkast.