Basisrecepten·Grote koeken

Boterkoek

Snel naar recept

In december vorig jaar maakte ik een heerlijke gevulde speculaasboterkoek. Vorige week maakte ik voor de verjaardag van mijn man een gewone boterkoek. Dit recept deel ik vandaag met jullie. Omdat je met boterkoek heerlijk kunt variëren, denk maar aan die speculaas variant, deel ik dit recept als een basisrecept met jullie.

Het belang van basisrecepten

Als je bakt zijn basisrecepten onmisbaar. Je voegt iets aan het recept toe, haal er ergens anders wat af en je hebt een nieuw recept. De komende tijd zullen er af en toe van deze basisrecepten op de blog verschijnen. En zoals je al merkt is boterkoek het eerste basisrecept dat online gekomen is.

Variaties

In de loop van de tijd zullen er diverse variaties op dit recept online komen. Niet dat ik daar een lijstje voor hebt liggen hoor maar het gebeurd mij regelmatig: Ploep! Idee 102385 van die dag. En dat is dan ineens een idee waar ik niet alleen vluchtig aan denk. Nee, dat is dan vaak een idee dat blijft hangen. Net zo lang tot het gemaakt is. En daar komen soms toppertjes uit!

Het recept voor gevulde speculaasboterkoek is daar al een goed voorbeeld van. Een heerlijke variatie voor in het najaar. Zeker als Sinterklaas voor de deur staat.

Ook heel lekker is boterkoek waar een laagje amandelspijs tussen meegebakken is. Deze variatie is verwerk in het recept voor gevulde boterkoek.

September is de maand van de appel- en perenoogst. Door appel, kaneel en een laagje amandelspijs op het boterkoekdeeg te liggen komt deze heerlijke appel-boterkoek te voorschijn.

Abrikozenkruimel is een favoriete taart bij velen. Varieer de abrikozen en een kruimeldeeg met boterkoek en maak een over lekkere abrikozenkruimel boterkoek

Mag het wat pittiger? Wat denk je van een mokkaboterkoek met chocolade en hazelnoten? Het recept daarvoor vind je hier.

Koemelkvrij

In januari 2020, 5 jaar na het publiceren van dit bericht, kwam ik er achter dat ik een koemelkallergie heb. Om deze reden bak ik boterkoek niet meer met roomboter maar met FloraPlant. Dat is, net als roomboter een harde boter. Deze boter komt qua smaak dicht bij het resultaat van roomboter.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande foto kan je deze receptpagina altijd makkelijk terug vinden.

3 gedachten over “Boterkoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *