Al dagen lang liep ik met het idee rond om een boterkoek te maken met een mokkasmaak. Het allerliefst één in combinatie met pure chocolade. En tijdens het maken van het recept voegde ik er ook hazelnootnougat, ook wel gianduja genoemd, aan toe.
Dat dat zo’n super goed idee was had ik alleen maar durven dromen!
Een nieuw seizoen vraagt om nieuwe smaken
Door de combinatie van deze zwaardere smaken is deze boterkoek echt een perfect baksel voor deze tijd van het jaar. Nu het eerder donker word en de regen ons wat vaker binnen houd, de kachel weer brand en de kaarsjes weer aangestoken worden. Ja, het is echt waar… Het is alweer herfst! En daar horen andere smaken bij dan bij de zomer. Langzaam maar zeker ben ik daar ook altijd wel weer een beetje aan toe. Dan kijk ik uit naar een heerlijk geurend huis omdat er appeltaart of speculaas in de oven staat. Maar ook meer thuis en minder uit huis. Gezellig en knus op de bank met een boek. Lekker bezig met een artikel voor de blog. Of ineens een geweldig idee waar de oven direct voor aan gaat. Bak jij in deze tijd van het jaar ook meer?
Boterkoek zonder roomboter
Hoe zou boterkoek zonder roomboter smaken? Is het dan nog een boterkoek? Ja, zeker! Het duurde even voor ik wist wat ik daarvoor nodig had. Sinds ik weet dat ik een koemelkeiwitallergie heb was ik op zoek gegaan naar een goede vervanger bijvoorbeeld roomboter. Het heeft even geduurd maar dankzij de media campagne van FloraPlant, kwam ik bij collega bloggers telkens deze plantaardige boter tegen. Wat mij vooral aansprak is dat zij het een echt goede vervanger voor roomboter vonden. Dat maakte mij enorm nieuwsgierig en ik nam te proef op de som.
FloraPlant als vervanger voor roomboter
Ik was verrast, want inderdaad! Het is echt een toppertje deze plantaardige boter! Ik gebruik inmiddels geen andere plantaardige boter meer om mee te bakken. Voor de prijs hoef je het trouwens ook niet te laten. FloraPlant kost net zo duur als een pakje roomboter. Vaak zijn (plantaardige)alternatieven duurder en lastiger verkrijgbaar. Dat is bij deze boter dus niet zo. In bijna elke supermarkt verkopen ze FloraPlant. Let wel even op dat je de rode verpakking neemt, dit is namelijk de ongezoute versie. Overigens staat dat ook duidelijk op de verpakking aangegeven.
Hazelnootnougat
Je las het al in de koptekst: In dit recept heb ik hazelnootnougat gebruikt. Dit ingrediënt is in Nederland niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Gelukkig is het af en toe een folder product in het assortiment van Aldi. Koop je het bij Aldi, dan is het waarschijnlijk een koemelkvrij product. In Duitsland is hazelnootnougat in bijna iedere supermarkt verkrijgbaar onder de naam Nuss Nougat. Op de blog staan nog meer recepten waarbij ik Nuss Nougat gebruikt, zoals de Gianduja (dat is een andere naam voor hazelnootnougat) bladerdeeghapjes. Heb je geen hazelnootnougat in huis, wat ik mij goed voor kan stellen, dan kan je het in dit recept ook vervangen voor hazelnootpasta. Wil je koemelkvrij bakken? Kies dan bijvoorbeeld voor de SoFine SoVegan hazelnootpasta of Damhert chocoladepasta lactosevrij.
Mokka boterkoek met chocolade en hazelnoot
Ingrediënten
- Dit heb je nodig voor de boterkoek:
- 250 gram boter (FloraPlant of roomboter)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 1 m ei
- 350 gram bloem
- 15 gram DouweEgberts AromaRood oploskoffie
- 10 gram heet water
- 200 gram pure chocolade
- 375 gram hazelnootnougat (dit kan je eventueel vervangen door hazelnootpasta)
Instructies
- Zo maak je het:
- Los de oploskoffie op in het hete water.
- Hak de chocolade in kleine stukjes.
- Snij 250 gram hazelnootnougat in circa 18 blokjes.
- Mix de boter met de beide suiker soorten goed door elkaar.
- Voeg het ei en de opgeloste koffie toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
- Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
- Voeg de pure chocolade toe en meng het door het deeg.
- Bekleed de bodem van een springvorm van 22 cm doornsede met bakpapier en klem de rand om de bodem.
- Verdeel de helft van het deeg gelijkmatig over de bodem.
- Verdeel hier de 18 blokjes hazelnootnougat over, maak ze eventueel iets platter met je handen of de achterkant van een lepel.
- Verdeel het overige deeg ook gelijkmatig over de bakvorm.
- Maak een lepel nat en strijk met de achterkant het deeg vlak. Ieder keer dat de lepel aan het deeg blijft plakken maak je hem opnieuw nat.
- Zet de springvorm een half uur weg in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 155 graden hetelucht.
- Bak de koek in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de koek volledig afkoelen.
- Doe de overige hazelnootnougat 10 seconden in de magnetron, zodat het iets zachter wordt.
- Roer het goed door zodat de warmte gelijkmatig verdeeld en er een spuitbare nougat ontstaat.
- Doe de nougat in een spuitzak met een klein stervormig spuitmondje.
- Spuit kleine toefjes nougat op de boterkoek.
- Decoreer de taart daarna af naar eigen inzicht. Ik gebruikte hiervoor een hele hazelnoot per toef en een stukje chocolade voor.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Pin onderstaande afbeelding op één van je borden. Zo kun je het recept altijd makkelijk terug vinden.
Met hazelnootpasta bedoel je dan b.v. nutella of iets anders?
Beste Riet,
Ik bedoel inderdaad een hazelnootpasta zoals Nutella is.
Groetjes,
Adriënne
Ik ben verleden week eens in Duitsland gaan shoppen en inderdaad bij de supermarkt de Nuss nougat gevonden.
Deze boterkoek staat binnenkort op het programma. Mag ik misschien naar de maat van de springvorm vragen die jij hiervoor gebruikt?
Beste Judith,
Wat leuk, zeg! Ik heb een springvorm van 22 cm gebruikt. Helaas is dat stukje tekst niet weergegeven, ik ga het erbij zetten in de tekst.
Groetjes,
Adriënne