Sinterklaas

Kruidnoten

Snel naar recept

De gezelligste periode van het jaar ligt voor ons. Buiten wordt het kouder en donkerder. Binnen maken we het gezellig met lichtjes, kaarsjes, dekentjes en lekkers. Ook voor de thuisbakkers is het een heerlijke tijd, want we kunnen ons hart ophalen aan het bakken voor diverse feestdagen. Sinterklaas is de eerste en die komt al snel dichter bij. Sinds de kinderen geboren zijn is het jaarlijks vaste traditie om tenminste één keer in het seizoen zelf kruidnoten te maken. Een hele klus als je bezig bent, maar als je dan naar die pot met zelfgemaakte kruidnoten kijkt geeft dat zoveel voldoening! En wat is het jammer als de bodem weer in zicht komt.

De lekkerste kruidnoten

Het is inmiddels al weer even geleden dat ik het recept voor kruidnoten publiceerde. Zelfs voor het bestaan van Bakkriebels, maar gelukkig zijn de recepten destijds allemaal overgezet. Met de bedoeling ze te gaan upgraten, daar komt het nu in 2023 dan echt van. Er zijn ook oude recepten verdwenen omdat ze niet meer bij Bakkriebels passen. Deze kruidnoten houden we overigens maar wat graag! Niet alleen omdat ze jaarlijks in huize Bakkriebels gebakken worden maar ook omdat het gewoon het allerlekkerste recept voor kruidnoten is.

Bak een flinke voorraad!

Wanneer je kruidnotendeeg gaat maken kan je maar beter gelijk een hele voorraad deeg maken. Niet alleen omdat de bodem van de gevulde trommel snel weer inzicht zal zijn maar ook omdat je het deeg eventueel in kunt vriezen voor een later moment. Mijn voorkeur heeft het echter om een grote berg in één keer te maken. Zo ben je gezellig een hele vrije, druilerige middag bezig. Heb je dan toch iets te veel kruidnoten gebakken? Maak er dan eens kruidnootcupcakes mee, ik weet zeker dat die ook in de smaak zullen vallen.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterset borden? Sla onderstaande foto op zodat je het altijd snel bij de hand hebt.
De temperatuur van de boter

In veel recepten zie je staan dat de boter koud moet zijn voor kruidnotendeeg. Zelf vind ik dat niet prettig en gebruik ik veel liever boter die goed op kamertemperatuur is. Dit heeft als voordeel dat het deeg minder droog is en uit elkaar valt. Het is mijn ervaring dat je hierdoor sneller klaar bent met het rollen van de deegballetjes.

Speculaaskruiden

Je kunt ervoor kiezen om zelf je eigen speculaaskruiden te maken. Ik heb dit in het verleden regelmatig geprobeerd en was er nooit tevreden over. Nu gebruik ik altijd de speculaaskruiden van Polak, die bevallen wel. Daarbij komt dat ik het dan per kilo bestel en stukken goedkoper uit ben dan wanneer je koek&speculaaskruiden in de supermarkt koopt. Goed afgesloten blijven deze kruiden jaren en jaren houdbaar. Ongemerkt gaan ze er hier toch nog redelijk snel door.

Zeeuwse bloem of patentbloem

Kruidnoten hebben een hele knapperige bite. Deze bite krijgen ze door het deeg niet te lang te kneden en door het gebruik van Zeeuwse bloem. De Zeeuwse bloem zorgt ervoor dat de kruidnoten een tikkeltje zanderig worden en dat is wat je wil. Helaas is deze bloem nog steeds niet verkrijgbaar in de supermarkt. Maar online of bij de molen vind je het in bijna ieder assortiment, zelf koop ik deze bloem meestal bij Baktotaal. Bij Baktotaal verkopen ze verpakkingen van 1, 5 en 10 kilo. Heb jij geen Zeeuwse bloem in huis? Gebruik dan bij patentbloem. De meeste supermarkten verkopen dit wel, van AH en Boni weet ik zeker dat ze het in een assortiment hebben omdat ik daar zelf mijn boodschappen doe.

Koemelkvrij

Van alle ingrediënten die je nodig hebt voor het kruidnotendeeg kan alleen de boter melk bevatten. Let er bij een koemelkallergie daarom op dat je een plantaardige roomboter zoals Roombeter van BlueBand gebruikt. Roombeter is één van de beste plantaardige roomboter alternatieven, is makkelijk verkrijgbaar en regelmatig in de aanbieding.

Laatste update – November ’23: Tekst herschreven en aangevuld, recept kaart ingevoegd, nieuwe foto’s toegevoegd.

Een gedachte over “Kruidnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *