Cupcakes·Sinterklaas

Kruidnootcupcakes met crumble en sinaasappelcréme toef

Snel naar recept
De allerlekkerste cupcakes zijn cupcakes met een krokant laagje op de bovenkant. Zoals deze kruidnootcupcakes dus, die een heerlijke crumble hebben. En dat is niet het enige dat deze cupcakes zo fantastisch maakt. Ook de kruidnoten door het vanille cakebeslag en de sinaasappelcrème maken deze cupcakes tot een lust voor het oog en een feestje in je mond.

Ik ben fan van cupcakes en ook Jasper, Steven en Rosalie houden er erg van. Zij zijn fan om ze op te eten, ik om ze te maken. Wat betreft hebben we een goede taakverdeling, haha. Het recept voor deze cupcakes is een upgrade van een recept dat ik in 2014 ontwikkelde. Toen bakte ik alleen de cupcakes, zonder de sinaasappeltoef. Gelijk een tip voor jullie dus: ook zonder de toef zullen de cakejes in no time op zijn.

Variatie op een basisrecept

Voor deze cupcakes heb ik het basisrecept voor cake van de blog gebruikt. Dit is mijn meest gebruikte cake recept. Het is een simpel recept dat bijna niet mis kan gaan. En makkelijk te onthouden want je gebruik evenveel suiker als boter, bloem en eieren. Aan het cakebeslag voeg je kruidnoten en een crumble toe. Een simpele variatie die bij heel veel mensen in de smaak valt. De crumble zorgt voor een heerlijke zoete crunch, doordat de suiker tijdens het bakken karameliseert. En omdat de crumble op smaak gebracht is met koek- en speculaaskruiden geef je ook de subtiele speculaassmaak een upgrade.

Tips voor de meringue crème

De crème op deze cupcakes is gemaakt op basis van een meringue. Dit betekent dat je eiwit mengt met een suikersiroop. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt mee als je de stappen in het recept goed volgt. Wat je in ieder geval nodig hebt is een voedingsthermometer. De suikersiroop kook je namelijk tot 120 graden en dat is lastig om te meten zonder thermometer. Daarbij komt dat ik dit voor dit recept sinaasappelsap in plaats van water gebruikt. Door het gebruik van sinaasappelsap duurt het langer voor de siroop de 120 graden bereikt heeft. Wat ook belangrijk is: Klop de boter goed op voor je het met de meringue mengt. Hierdoor krijg je een veel lekkere luchtige crème.

Koemelkvrije cupcakes

Deze cupcakes zijn koemelkvrij te maken door het gebruik van een plantaardige margarine / boter in plaats van roomboter. De cupcakes op deze foto’s zijn gedecoreerd met o.a. kleine speculaasjes en mini chocolade kruidnootjes. Deze zijn helaas niet koemelkvrij maar kun je zelf vervangen door andere decoraties.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Onderstaande foto helpt jouw het recept terug te vinden. Ook insprireer je met deze pin andere mensen die het recept zo makkelijk terug kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *