Zal ik jou eens iets vertellen? Ik heb echt iets heel erg lekkers bedacht! Snoep jij ook altijd van het kruidnoten deeg? Dan is dit recept echt perfect voor jou! Wat denk je ervan als we dat kruidnoten deeg in chocolade verstoppen? Dan krijg je me toch iets gruwelijk lekkers. Scroll snel door naar het recept als je gelijk aan de slag wilt of neem nog even de tijd om de tekst door te lezen. Hierin vind je namelijk nog heel veel handige weetjes en tips.
Speculaas en kruidnoten
Sinds afgelopen zaterdag is de Sint weer in het land. Ook dit jaar deel ik weer een aantal sinterklaas recepten met jullie. Deze week zijn dat er extra veel want jullie krijgen elke dag een nieuw recept. En aanstaande zaterdag delen we nog een verzamelartikel met jullie. De recepten die deze week online komen hebben een ding met elkaar gemeen: er zitten speculaaskruiden in. Elk recept heeft dus iets met speculaas of met kruidnoten te maken. Het heeft vast niet meer uitleg nodig dat dit een recept is dat meer naar de kruidnoten neigt.
Snoepen van het kruidnoten deeg
Wat is er tijdens het bakken nu lekkerder dan snoepen van het deeg? Zeker kruidnoten deeg is bij ons in de keuken iets waar de kinderen niet vanaf kunnen blijven. Ik zelf trouwens ook niet. En daardoor was er ineens een idee in mijn hoofd: we lusten toch allemaal chocolade kruidnoten? Hoe zou het dan smaken als we het kruidnoten deeg niet bakken voor we het in de chocolade doen? Speciaal voor jullie ging ik daarmee aan de slag en wat ik ontdekte zorgde ervoor dat ik dit ook met jullie wilde delen. Want dit kruidnoten deeg in chocolade is echt verrukkelijk! Kleine sidenote hierbij is wel dat je voorzichtig moet zijn met het snoepen van rauw deeg. Volgens de voedsel- en warenautoriteiten kan ongebakken bloem besmet zijn met bacterien als E-coli. Ben jij bang voor een besmetting hierbij en wil je dit voorkomen? Gebruik dan Heat treat flour of bak je bloem eerst voor.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Dat kan! Onderstaande afbeelding is op elk van jouw pinterestborden op te slaan.
Heb je voorkeur voor melk, puur of wit?
Zoals je op de foto ziet gebruikte ik alleen pure chocolade. Dit heeft vooral met onze koemelkallergie te maken. Het maakt helemaal niet uit welke soort chocolade je gebruikt. Ben jij een liefhebber van melkchocolade? Of gebruik je graag witte chocolade in de keuken? Kan je niet kiezen? Dan wil je misschien wel alle drie de soorten chocolade bij elkaar. In het recept geef ik dan ook alleen aan hoeveel gram chocolade je nodig hebt om het kruidnoten deeg in te dippen. Wil je meer soorten chocolade gebruiken dan heb je waarschijnlijk iets extra nodig.
Het hulpje dat je misschien al in huis hebt
Misschien vraag jij je wel af hoe je deze bolletjes er als echte kruidnoten uit laat zien. Nou, dat antwoord ligt misschien wel gewoon in jouw keukenlade. Die mooie kruidnoten vorm die krijg je namelijk met een meloen bolletjes lepel. Zelf legde ik daar een klein stukje folie in zodat ik het deeg er makkelijk ook weer uit kon wippen. Je werkwijze is dan als volgt: leg de folie over de meloen bolletjes lepel, pak nu wat kruidnoten deeg en druk dat in de bolletjes lepel. Dankzij het plastic wip je het er dus weer makkelijk uit. Zo werk je lekker snel en makkelijk. Want het is altijd nog best een klusje om van zo’n berg deeg zoveel kruidnootjes te draaien.
lekker doorwerken zonder koelen of bakken
Je hoeft het deeg tussendoor niet te koelen. Je kan gelijk doorwerken. Heb je dus al het kruidnoten deeg verwerkt tot deze mooie platte bolletjes? Dan kan je gelijk door naar de chocolade. Let erop dat je de chocolade goed tempereert, dit is best lastig maar het geeft wel het mooiste en het beste resultaat.
Koemelkvrij
Het is heel goed mogelijk om dit recept koemelkvrij te maken. Let er in de eerste plaats op dat je een goede plantaardige roomboter vervanger gebruikt, mijn voorkeur heeft lekker romig van Blue band. Dan heb je natuurlijk ook nog de chocolade eromheen. Gebruik je pure chocolade? Let er dan op dat deze koemelkvrij is. Heb je voorkeur voor een melk chocolade of een witte chocolade? Gebruikt dan een vegan chocolade of een rijstmelk chocolade.
Kruidnoten deeg in chocolade
Ingrediënten
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 125 gram boter, op kamertemperatuur
- 17 gram water
- 1,5 gram zout
- 250 g bloem
- 8 gram koek- en speculaaskruiden
- 200 gram chocolade naar keuze
Instructies
- Bekleed een bakplaat of snijplank met bakpapier.
- Doe de boter met de basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden in een kom.
- Mix dit in ongeveer 3 minuten licht en luchtig.
- Voeg nu het water toe en mix tot dit er goed door gemengd is.
- Voeg als laatste de bloem toe en kneed dit erdoor.
- Pak nu de meloen bolletjes lepel en leg hier een stukje folie over.
- Leg een klein stukje kruidnoten deeg in de lepel en wip het er met het folie weer makkelijk uit.
- Herhaal dit tot al het deeg op is.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Haal elk bolletje kruidnoten deeg één voor één door de chocolade en leg het daarna terug op de met bakpapier beklede snijplank of bakplaat.
- Wacht tot de chocolade uitgehard is.
- Doe het kruidnoten deeg in chocolade dan in een luchtdicht verpakte trommel. Zo kan je het lekker lang bewaren.