Sinterklaas

Marsepein aardappeltjes

Snel naar recept

Naast kruidnootjes is ook marsepein een hele bekende lekkernij voor de komende feestdagen. En daar kan je alle kanten mee op. Er zijn allerlei soorten aantrekkelijke, vrolijke, grappig gevormde marsepein in de winkels te koop. De makkelijkst en goedkoopst verkrijgbare zijn waarschijnlijk wel marsepein aardappeltjes. Weet je dat je zelf marsepein aardappeltjes in een handomdraai kan maken? Dan zijn ze heel veel lekkerder dan die uit de winkel. Zeker als je ook nog de moeite neemt om zelf de marsepein te maken.

Marsepein kopen. Welke gebruik je?

Marsepein aardappeltjes kan je op verschillende manieren maken. Vooropgesteld dat elke manier snel klaar is kost de ene manier toch nog net iets meer tijd dan de andere. De aller-allermakkelijkste manier is natuurlijk om kant en klare marsepein te kopen en daar balletjes van te rollen. Marsepein die je kant en klaar koopt heeft vaak een verhouding van 1 deel amandelen tot 3 delen (poeder)suiker, op de verpakking wordt dit vaak aangeduid door 1:3. Door het toevoegen van smaakstoffen heeft deze marsepein toch een lekkere amandelsmaak. Het is natuurlijk al beter om te kijken of je marsepein kunt vinden die een verhouding heeft van 1:2. Bij Baktotaal wordt deze marsepein bijvoorbeeld per 500 gram verkocht.

Zelf gemaakte marsepein

Wanneer je kiest om zelf de marsepein te maken heb je de meest zuivere marsepein zonder toegevoegde smaakversterkers. Zelfgemaakte marsepein heeft een verhouding van 1:1. Hiervoor gebruik je dus net zoveel amandel(meel) als poedersuiker. Daar voeg je water, amandelextract of zelf amaretto aan toe om de smaak te finetunen en de marsepein kneedbaar te kunnen maken. Zelf kies ik er, zeker met deze Marsepein aardappeltjes het liefst voor om zelf de marsepein te maken. Wil je zelf marsepein maken? Klik dan hier voor het artikel waarin ik je laat zien hoe makkelijk dat is. Laat de marsepein bij voorkeur nog een weekje rijpen voor je het gaat verwerken.

Wil je dit artikel in gedachten houden voor een ander moment? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden zodat je het altijd makkelijk en snel terug kunt vinden.
Tip: Gebruik een precisie weegschaal

Om allemaal even grote aardappeltjes te maken gebruik ik het liefst mijn precisie weegschaal die ik ooit bij Baktotaal kocht. Ze zijn niet zo duur en echt een must in de keuken! Bij mij komen allebei de weegschalen, dus de pecisie en de gewone weegschaal bij elke baksessie wel uit de keukenlade te voorschijn. Heb je nog geen precisie weegschaal overweeg dan eens om hem op je Sinterklaaslijstje te zetten. Dat kan nog mooi, toch?

Van balletje tot aardappel

Wanneer je de marsepein allemaal afgewogen hebt wordt het tijd om de balletjes te draaien. Door het afwegen worden ze ongeveer even groot. Zelf hou ik een gewicht aan van gemiddeld 10 gram. Bij het maken van de aardappeltjes voor de nieuwe foto’s kwam ik er achter dat je de marsepein balletjes beter een nachtje kan laten liggen voor je ze door de cacao haalt. Dat is dus een tip die ik jullie zeker wil meegeven. Wanneer je naar de aardappeltjes uit de winkel kijkt valt het je vast op dat zij een lichtere kleur hebben dan dat cacao is. Wil jij ook een wat lichtere kleur? Gebruik dan bijv. 15 gram cacao en 5 gram maïzena. dit moet je even goed mengen en voor de zekerheid even zeven voor gebruik.

Koemelkvrij

Marsepein is gemaakt van amandel en suiker. Deze ingrediënten bevatten beide geen koemelk. Ook het laagje cacao dat om de aardappeltjes heen zit, bevat geen cacao. Dat komt mooi uit want zo heb je ook voor iemand met een koemelkallergie iets lekkers in huis.

Laatste update – November ’23: Tekst herschreven en aangevuld, recept kaart ingevoegd, nieuwe foto’s toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *