Grote koeken

Chocolade boterkoek met kersenvlaaivulling

Snel naar recept
Oef! Wat is dit lekker, zeg. Ken jij de Schwarzalder Kirschtaart? Daar heeft deze boterkoek wel een tikkeltje van weg. Net als bij die klassieke Duitse taart heeft ook deze boterkoek een smaakcombinatie van chocolade en kersen. Wil je al die poespas niet? Dan is een chocolade boterkoek ook lekker genoeg om zonder de crème en vlaaivulling te eten.
Bakken met ‘De Zoetekauw’

Chocolade boterkoek is geen idee van mijzelf. Er zijn inmiddels verschillende bloggers die hier een recept voor gedeeld hebben. Zelf had ik mij er nog nooit aangewaagd tot Lianne van de blog ‘De Zoetekauw’ een middagje / avondje kwam bakken. Op haar blog vind je al langer een recept voor chocolade boterkoek. Zo af en toe spreken we af wagen we ons dan aan iets wat we allebei nog nooit gemaakt hebben of allebei graag eens willen proberen. Meestal zijn de recepten niet te ingewikkeld maar bakken we vooral voor de ontspanning. De laatste keer maakten we een snickertaart. Daarvoor gebruikten we dus chocolade boterkoek als bodem. Dat viel hier zo in de smaak dat ik al snel aan deze variant moest denken. En dat pakte goed uit

Aanpassen van recepten

Voor chocolade boterkoek moest ik mijn basisrecept aanpassen. Zo gebruikte ik minder bloem omdat ik een deel verving door cacao. De cacoa heb ik aangemaakt met water. Wist je dat de chocoladesmaak daardoor intenser wordt? Voor nog net dat beetje extra smaak, heb ik ook wat pure chocoladestukken toegevoegd. Perfectie! Echt waar. Zo lekker, joh! Het is ook enorm leuk als het dan net zo uit de oven komt als je in je hoofd had. Dat voelt elke keer weer als een cadeautje.

De echte Schwarzwalder Kirsch

Appels vergelijk je met appel, niet met peren. Ga je dan een boterkoek vergelijken met een appeltaart? Nee, want de recepturen zijn in de basis al heel anders. Dat is ook de reden waarom ik deze boterkoek bewust geen Schwarzwalder boterkoek noem. Daarnaast heb ik nog een belangrijk onderscheid gemaakt, namelijk met de crème. Bij dè taart wordt namelijk altijd slagroom gebruikt. Ik heb echter gekozen voor een crème, zo was ik er zeker van dat de boterkoek niet uitdroogt in de koelkast. Want een crème hoef je niet in de koelkast te bewaren.

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van FloraPlant, een plantaardige boter die qua smaak heel dicht in de buurt komt van roomboter. Deze boter heb ik zowel in de crème als in de boterkoek gebruikt. Verder zijn er geen ingrediënten die koemelk bevatten.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je het altijd makkelijk terug kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *