Kleine koekjes

Thema 4: Hollandse koekjes ~ Dag 5: Sprits

Wie de spritsen in het buitenland (bijv. Duitsland, Italië, Oostenrijk) weleens geproefd heeft weet dat die niet kunnen tippen aan de sprits die hier in de winkels en bij de bakkers verkocht worden. Sprits wordt dan wel niet alleen in Nederland verkocht maar ik vind het wel een heel Hollands koekje door de unieke smaak die wij hier hebben. Vandaag deel ik het lekkerste recept met jullie!

DSC04099 met watermerk[1]

Wat heb je nodig:

150 gram witte basterd suiker
210 gram roomboter
250 gram Zeeuwse bloem
snuf zout
1/2 ei M
1 zakjes vanillesuiker
evt. getempeerde chocolade
 
En verder:
Een schoon werkblad
Krabbertje
Stevige spuitzak met een gekarteld spuitmondje
2 bakplaten bekleed met bakpapier
DSC04084 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Weeg eerst alle ingrediënten nauwkeurig af in aparte bakjes.
Zorg dat je werkblad goed schoon is. Dit deeg is namelijk een wrijfdeeg.
Giet het bakje met suiker leeg op je werkblad en strooi de vanille suiker en het zout erover.
Maak een kuiltje in het midden en giet hier het ei in.
Snij de boter in kleinere stukjes en leg deze bij het in het kuiltjes.
Wrijf de suiker, het ei en de boter stevig door elkaar tot de boter lichter van kleur wordt.
Zorg met het krabbertje dat de massa dicht bij elkaar blijft.
Verdeel de bloem in 3 delen.
Giet het eerste deel bij de deegmassa.
Wrijf 3 minuten stevig door de massa heen.
Voeg het tweede deel toe en wrijf dit er 2 minuten stevig doorheen.
Voeg het laatste deel toe en wrijf dit er 1 minuten stevig door.
Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht.
Doe een deel van het deeg in de spuitzak en spuit het deeg met een zigzag beweging van ongeveer 5 cm breed op de bakplaat.
Herhaal dit tot het deeg op is.
Bak de koek in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
Verleng de baktijd als de koek nog niet de juiste kleur heeft.
Snij de koek na bakken direct in stukken zo groot als je zelf wilt.
Laat de koeken afkoelen op de bakplaat.
 
Eventueel kun je de koeken, als ze volledig afgekoeld zijn in de chocolade dompelen.
DSC04108 met watermerk[1]

Als je geen Zeeuwse bloem heb kun je dit vervangen door tarwe bloem. De koekjes zullen dan minder knapperige zijn.

 
In plaats van een krabbertje kun je ook een deksel van een vierkant bewaardoosje gebruiken.
DSC04113 met watermerk[1]
Dit recept komt van het forum van de leukste taarten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *