Grote koeken

Gevulde boterkoek

Lang… Heel lang geleden kwam iedere boterkoek mislukt uit mijn oventje rollen. Inmiddels is dat verleden tijd en bak ik af en toe zo’n calorierijke boterbom. En hij lukt altijd! Deze keer werd het een gevulde boterkoek. De inspiratie hiervan komt van de gevulde boterkoeken die mijn moeder vroeger altijd bij de Aldi kocht. De toevoeging van amandelspijs zorgt voor een heerlijk extraatje in deze zachte roomboter koek. Mijn man nam deze boterkoek mee naar zijn werk om zijn collega’s te trakteren. Hij had daarvoor al opgeschept dat hij niet aan zou komen met een bus gekochte jodenkoeken maar dat hij iets speciaals in petto had voor hen. Gelukkig viel het zo in de smaak dat hij niet voor niets opgeschept had.

DSC01259 met watermerk

 Dit heb je nodig voor het boterkoekdeeg:

350 gram bloem

250 gram roomboter

100 gram witte basterd suiker

100 gram fijne kristal suiker

1 ei

Snufje zout

1 theelepel citroenrasp

25 gram losgeklopt ei

2 eetlepels melk

Dit heb je nodig voor de amandelspijsvulling:

300 gram amandelspijs

25 gram losgeklopt ei

1 eetlepel heet water

theelepel citroensap

En verder:

Springvorm van 26 cm

Bakpapier

Vork

Lepel

DSC01229 met watermerk

Zo ga je te werk:

Meng de amandelspijs met het losgeklopte ei, het water en de citroensap tot een klontvrije massa. Zet het afgedekt opzij tot gebruik.

Mix de boter met de beide suiker soorten goed door elkaar.

Voeg het ei en de citroenrasp toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.

Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en klem de rand om de bodem.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.

Verdeel 1 deel deeg gelijkmatig over de bodem van de springvorm, maak het eventueel glad met de bolle achterkant van een lepel. Om dit makkelijker te maken kun je hem even onder de warme kraan houden.

Verdeel het amandelspijs gelijkmatig over de bodem en maak ook deze laag glad met de achterkant van de lepel.

Dek de amandelspijs af met het achtergehouden deeg. Strijk de laatste laag eveneens glad met de lepel.

Klop het overgebleven ei los met de melk.

Bestrijk het deeg dun met eimengsel.

Zet de springvorm een half uur weg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 155 graden hetelucht.

Trek met een vork strepen op de bovenkant van het deeg zodat er een ruitpatroon ontstaat.

Bestrijk de boterkoek nogmaals met het eimengsel.

Bak de koek in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.

 DSC01250 met watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *