Grote koeken

Appel-Boterkoek

Mmmh! Soms kan je beter niet weten hoe iets smaakt. Dit recept valt in die categorie. Dat geldt overigens niet voor jullie. Nee zeg alsjeblieft niet.  Jullie moeten dit receptje echt proberen. Hij smaakt zo lekker naar de herfst 😉 Het in echt heerlijk! De bodem is gemaakt met het basisrecept voor boterkoek, daarop een laag spijs en als laatste een flinke laag appelstukjes.  Hmm… Heerlijk! Ik ga niet nog een langer verhaal ophangen. Jullie krijgen nu het recept:

 dsc05154-met-watermerk

Dit heb je nodig voor een boterkoek van 18 cm doorsnede:

175 gram bloem
125 gram roomboter
50 gram witte basterd suiker
50 gram fijne kristal suiker
1 ei
Snufje zout
1/2 theelepel citroensap
150 gram amandelspijs
1 eetlepel warm water
3 gram kaneel
200 gram appel geschild en in blokjes gesneden
30 gram suiker (meer of minder naar smaak)
20 gram custard
2 gram kaneel
En verder:
Bakpapier
Vork
Lepel

 

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 155 graden.

Mix de boter met de beide suiker soorten goed door elkaar.

Voeg 25 gram ei en de citroensap toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en klem de rand om de bodem.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Zet de vorm ongeveer een half uur in de koelkast.
Maak een lepel nat en strijk met de achterkant het deeg vlak. Ieder keer dat de lepel aan het deeg blijft plakken maak je hem opnieuw nat.
Meng de amandelspijs met het warme water en 3 gram kaneel tot het egaal van kleur is.
Spreid dit gelijkmatig uit over het boterkoekdeeg.
Meng de appel met de custard, 30 gram suiker en 2 gram kaneel.
Verdeel dit over de spijs laag.
Bak de boterkoek in ongeveer 35 minuten gaar.
dsc05146-met-watermerk

2 gedachten over “Appel-Boterkoek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *