Hoe maak je van een simpele boterkoek een ware traktatie? Dat hoeft zo moeilijk niet te zijn. Voeg er wat verse abrikozen aan toe. Dan nog een laagje kruimeldeeg er op en je hebt een heerlijke traktatie. Zonder dat het je heel veel moeite kost.
Boterkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. Het is zowel in de supermarkt als bij de bakker te koop. En ook menig thuisbakker bakt boterkoek. Niet gek, want met slechts een handje ingediënten en een paar minuten tijd maak je in een handomdraai een boterkoek. Op de één of andere manier vind ik die een gewone boterkoek wel lekker maar mis ik er toch wat in. Dat is dan ook reden waarom er op de blog, naast het basisrecept voor boterkoek, ook nog diverse andere variaties op de blog te vinden zijn. Voor de chocolate chip – kokoskoek online kwam was het ruim 3,5 jaar geleden dat er een boterkoek recept online kwam!
Na het maken van dat recept had ik nog wel een paar ideeën. Zo stond het idee van een boterkoek met abrikozen mij wel aan. Het kon niet anders of dat moest een fantastische combinatie zijn. Toen ik onlangs bij AH was en een bak abrikozen met 35% korting tegenkwam wist ik dat het tijd was voor een abrikozenkruimel boterkoek.
Abrikozenkruimel boterkoek
Ingrediënten
- Voor de boterkoek
- 350 gram bloem
- 250 gram FloraPlant of roomboter
- 100 gram witte basterd suiker
- 100 gram fijne kristal suiker
- 1 M ei
- snufje zout
- 5 gram citroenrasp
- ongeveer 15 halve abrikozen (vers of uit blik)
- handje amandelschaafsel
- handje parelsuiker
- Voor de kruimellaag
- 60 gram koude (room)boter
- 100 gram tarwebloem
- snufje zout
- snuf kaneel
- 50 gram witte basterdsuiker
- * En verder:*
- Springvorm van 20 of 22 cm.
- Bakpapier
Instructies
- Mix de boter met de beide suiker soorten goed door elkaar.
- Voeg het ei en de citroenrasp toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
- Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en klem de rand om de bodem.
- Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
- Maak een lepel nat en strijk met de achterkant het deeg vlak. Iedere keer dat de lepel aan het deeg blijft plakken, maak je hem opnieuw nat.
- Zet de springvorm een half uur weg in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 155 graden hete lucht.
- Maak intussen het kruimeldeeg door alle ingrediënten te kneden tot een kruimelig deeg.
- Zet het kruimeldeeg ook nog even in de koelkast.
- Leg de halve abrikozen op het boterkoekdeeg.
- Bestrooi met het kruimeldeeg.
- Strooi dan het handje amandelschaafsel en de parelsuiker er over.
- Bak de koek in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
Wil je dit recept later makkelijk terug kunnen vinden? Sla dan onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden op.
Ik hou niet zo van abrikozen, denk je dat bijv. Perzik of aardbei ook zou passen?
Ha Marga,
Ja hoor, dat is ook mogelijk. Perzik kan je op dezelfde manier gebruiken. Bij aardbei ben ik daar niet helemaal zeker van. Ik heb namelijk geen ervaring met het meebakken van aardbeien. Mocht jij het uitproberen dan ben ik erg benieuwd naar jouw ervaring hiervan.
Groetjes,
Adriënne