Grote koeken

Oreo boterkoek

Snel naar recept

Het speelde al een tijdje door mijn hoofd om weer eens een lekkere boterkoek te maken. Toen ik een foto van een boterkoek met oreo koekjesbodem tegenkwam wist ik ook wat ik wilde: Een Oreo boterkoek! En niet zomaar één, maar één die meer weg heeft van een taart dan van een simpele boterkoek. En zie hier… Daar is hij dan: Een boterkoek met maar liefst 3 lagen!

Oreo koekbodem

De eerste laag is dus een oreo koekjesbodem. Tot nu toe heb ik nog nooit zo’n bodem gebakken, maar altijd gebruikt bij no bake taarten. Ik wist wel dat het kon, want ik zie het weleens langskomen, met name bij Amerikaanse bakkers. Het is een makkelijke en snelle manier om je boterkoek een verrassende en smakelijke twist te geven. Bij elke hap die je neemt proef je ook de oreo, heerlijk!

Vanille boterkoek

Op de koekbodem gaat een laag boterkoekdeeg. Ik gebruikte hiervoor mijn basisrecept, wat ik ietsje aangepast heb. Zo heb ik in plaats van citroenrasp nu vanillearoma gebruikt. Tijdens het maken zat er een – al best wel grote – smulpaap aan mijn tafel het achtergebleven deeg op te eten. ‘Zo lekker, mama’, hoorde ik achter mij. Naast vanille voegde ik ook wat witte chocolade toe aan het deeg. Daarna spreidde ik de helft van het deeg uit over de bodem, en legde ik daar een laag halve oreokoekjes op, dat geeft een leuk effect met aansnijden. Je kunt er ook voor kiezen om de oreo door het deeg te mengen maar ik was bang dat het er dan een tikkeltje grijzig en onaantrekkelijk uit kwam te zien. Bovenop die laag halve oreo’s ging de rest van het boterkoekdeeg. En zo ging de oreo boterkoek de oven in. Ik kon niet wachten tot hij klaar was!

Chocoladefudge

Na het afkoelen van het deeg is het tijd voor de finishing touch: Een laag chocoladefudge. Net weer eens iets anders dan ganache maar net zo makkelijk te maken. En verrukkelijk lekker! De fudge laag wordt gemaakt van gecondenseerde (kokos)melk en pure chocolade. Met deze twee ingrediënten kan je echt zulke lekkere dingen maken. Zo vind je op de blog al een recept voor Cappuccino fudge en Kokos – Pecanfudge.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Met onderstaande foto is dit bericht altijd herkenbaar in de rest van je verzameling.

Koemelkvrij

Joehoe! Ik heb mega goed nieuws voor jou met een koemelkallergie! Oreo koekjes zijn namelijk koemelkvrije koekjes en dat opent de deuren om dit recept helemaal koemelkvrij te maken. Gebruik een plantaardige roomboter vervanger, geen goedkope margarine. Daar ben je jezelf echt reuze dankbaar voor, want het maakt een boterkoek stukken lekkerder! Mijn favorieten zijn Blue Band (met de gouden wikkel) en VioBlock. In plaats van gewone witte chocolade gebruik je vegan witte chocolade, mijn favoriet is die van Jumbo. En voor het allerlaatste moet je ook bij Jumbo zijn, die verkoopt namelijk ook gecondenseerde kokosmelk. Niet elk filiaal heeft dit in het assortiment, maar ik kom het regelmatig tegen. Verkoopt jouw Jumbo het niet? Kijk dan eens bij de Toko.

3 gedachten over “Oreo boterkoek

 1. Oh deze moet ik gewoon maken!!
  Ik heb helaas geen springvorm van 26 cm. Zou het ook kunnen in eentje van 24 cm?

  1. Ha Judith,

   Wat leuk om te horen!Zeker weten dat dat ook kan. Ik heb bewust voor een grote maat springvorm gekozen zodat de boterkoek dun zou zijn waardoor de punten iets minder vullen. Een dikkere koek kan natuulijk nooit kwaad 😉

   Groetjes,

   Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *